Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć

Chyba 30 lat temu zrobiłem ostatni model plastikowy. Humbrole i pędzelek. Później kilka lat w kartonie i długo długo nic, życie  😉

Ale szafa w miedzyczasie była zapełniana samolotami w siedem dwójce, żona kupiła mi aerograf no to w końcu przyszedł czas by go wypróbować. Technika modelarska poszła tak do przodu, że obawiałem się na poczatku czy sobie z tym poradzę 

Su-22, moja ulubiona rura

Założenie było takie, że jak coś zbabram i ma polecieć do kosza to niech to bedzie jak najtańsze, stąd ZTS Plastyk

Kabina i inne detale skopiowałem z zestawu dodatków do modelu Bilka, przy okazji przetestowałem co można zrobić z masy MILIPUTA i Green Stuffu, z tego ostatniego zrobilem kopię pilota.

Jak zacząłem rzeźbić z kabiną i stożkiem wlotowym to zdecydowałem że wymienię też płetwy na grzbiecie centropłata i belki podwieszeń, za wzór służyły wypraski Modelsvitu

1.png

W pierwszym zamyśle sunia miała być goła ale znalazłem gdzieś w necie zdjęcie belki MBD i zdecydowałem że będą jednak cukierki.

Tylko trzeba było wyrzeźbić belkę a za bomby zapłacić 2x tyle co za cały model 😉

2.png

Zdecydowałem też by zużyć cześć blaszki foto - osłony obok działek oraz wyrzutnie pułapek. Lufy działek wykonałem z igieł lekarskich. Kabina Pavla. 

Malowany Hatakami serią Orange na jasnym podkładzie Bilmodelu

Na koniec spróbowałem panelinera MiG-a do zaznaczenia lini i by delikatnie całość pobrudzić, fajna zabawa  :)

20240127_173333_0000.png

Jestem świadomy niedoskonałości tego modelu np konstrukcji zasobników pod sterem kierunku, dyszom i losowym liniom podziału. Nie do końca dobrze też odwzorowałem plamy kamuflażu 

Dobre modele czekają, Modelsvit ma świetne wypraski i sporo wersji, trzeba bedzie kiedyś wrócić do niej i do innych malowań

3.jpg

4.jpg

5.jpg

7.jpg

Edytowane przez siedmioglowy
  • Like 14
Napisano

No panie, wstydu nie ma 👍

Powiem nawet że wyszło elegancko 🙂

To kopiowanie to wszystko milputem i green stuffem? (Zwłaszcza kokpit - chwyciło tak odciśnięte detale? Wydawało mi się że milput jest trochę za twardy na takie detale, że tu już tylko żywica i klonowanie w silikonie)

Pozdr ww

Napisano
18 minut temu, wuwumaster napisał:

No panie, wstydu nie ma 👍

Powiem nawet że wyszło elegancko 🙂

To kopiowanie to wszystko milputem i green stuffem? (Zwłaszcza kokpit - chwyciło tak odciśnięte detale? Wydawało mi się że milput jest trochę za twardy na takie detale, że tu już tylko żywica i klonowanie w silikonie)

Pozdr ww

Dzięki  :)

Miliputem pracowało mi sie lepiej niz Green Stuffem. Po wyschnięciu super się obrabia i szlifuje

Przy dobrym nacisku podczas wypelniania form oddaje dobrze drobiazgi

Napisano

Bardzo ładna Suka Ci wyszła. 

Napisano
13 godzin temu, BRAVO112 napisał:

wszystko bardzo ladnie, tylko..... te grube prowadnice strug na skrzydle troche przeszkadzaja 😞

Jak zrozumialem, skopiowales je?

Tak, skopiowałem z Modelsvita

Nie są grube, kwestią zdjęcia  😉 Są na pewno cieńsze niż oryginalne które z rzeczywistością nie miały nic wspólnego