Nexus Napisano 21 Września 2008 Share Napisano 21 Września 2008 Panowie (i ewentualnie Panie ) Jako, że nie siedzę w pancerce zwracam się do Szanownego Grona Maniaków Stalowych Potworów o pomoc... Gdzie można znaleźć informację o sprzęcie niemieckim użytym pod Studziankami? Pytanie zadaję w imieniu mojego brata, który jest w tamtych okolicach leśniczym i próbuje dowiedzieć się gdzie i co tłukło się w jego rewirze. Z góry dziękuję za wszelakie informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 21 Września 2008 Share Napisano 21 Września 2008 Polecam ksiazke Przymanowskiego p.t. "Studzianki" - opasle tomiszcze - do dostania w kazdej bilbliotece publicznej. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 21 Września 2008 Autor Share Napisano 21 Września 2008 Hmm... kiedyś miałem tę książkę, ale to było tak dawno temu, że nie wiem, czy przypadkiem nie została skonsumowana przez wszystkożerne szczury w piwnicy. Można ją uznać za wiarygodne źródło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czsochaj Napisano 21 Września 2008 Share Napisano 21 Września 2008 Hmmm, ,,Studzianki'', czytałem, mnóstwo zdjęć, wiele opisów walk. Ale także błędy. Pod Studziankami nie było ani jednego Ferdynanda-Elefanta. Przymanowski twierdzi, że chorąży Gruszka takowego zniszczył [to ten od obciętej lufy]. Lepiej poszukać coś o 19 Dolnosaksońskiej i Dywizji H-G. W znacznej większości były tam T-IV, Pantery, kilka Tygrysów, działa Wespe i Hummel. Nie traktował bym tej książki, jako źródła wiedzy o sprzęcie niemieckim walczącym pod Studziankami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 21 Września 2008 Share Napisano 21 Września 2008 ...a ten Elefant to nie byl czasem pod Magnuszewem ? Dawno ta ksiazke czytalem to fakt. Edit: na marginesie - macie moze mp3 z tymi kawalkami ? Chetnie przyjme. - Przed nami Odra (Siódma kompania...) - Ballada Studziankowska (Tygrys) - Piosenka telegrafistki (To ja, wołam ciebie, ja Brzoza...) Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czsochaj Napisano 21 Września 2008 Share Napisano 21 Września 2008 Z tego co ja na ten temat wiem, to Elefanty były w tym czasie w ....Italii. Na przyczółku Warecko-magnuszewskim ani jeden nie walczył. Psychoza i strach kazała nazywać wszystko, to co było bez wieży Ferdynandem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 21 Września 2008 Autor Share Napisano 21 Września 2008 czsochaj, dzięki za info. Mój brat też dogrzebał się tej informacji o Elefantach oraz tego, że były we Włoszech. Spróbuję poszukać wg. Twoich wskazówek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyznat Napisano 21 Września 2008 Share Napisano 21 Września 2008 Kurde nie mam akurat ale te piosenki sa w Czterech Pancernych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 30 Września 2008 Share Napisano 30 Września 2008 Ja tylko wiem tyle, że tam się tłukły Tigery I i II z T-34(łatwo się domyśleć co te tygrysy zrobiły z T-34 ) i Sowieci musieli wysłać IS-2, żeby je zatrzymać, ale wiadomo-ilość zdolna pokonać każdy opór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 30 Września 2008 Share Napisano 30 Września 2008 Wyd. Militaria nr 299 - "Studzianki 1944". http://www.militaria.net.pl/pl/299.html PZdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 30 Września 2008 Autor Share Napisano 30 Września 2008 Dzięki Seb! Poszukam tej literatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 6 Października 2008 Share Napisano 6 Października 2008 Ja tylko wiem tyle, że tam się tłukły Tigery I i II z T-34(łatwo się domyśleć co te tygrysy zrobiły z T-34 No cóż, co do tygrysów II to pomyliły Ci się przyczółki. Debiut królewskiego na froncie wschodnim odbył się co prawda prawie w tym samym czasie (12 sierpień - atak na Staszów), ale na przyczółku Sandomierskim- ponad 200 km dalej na południe, no i niestety (albo i dobrze) to one dostały "tęgiego łupnia". Co do tygrysów I to w zasadzie nadal nie ma potwierdzonej informacji czy brały one udział w bitwie pod Studziankami. Raczej jest to wytwór wyobraźni Przymanowskiego... Z resztą Studzianki jak i Lenino owiane są pewną mgiełką tajemnicy i jak dotąd nie ma dokładnych i w pełni wiarygodnych opracowań na ten temat. Z resztą, Nexus, Twój brat jest leśniczym w tych okolicach. Ja przez co najmniej 5 dni w tygodniu też przebywam w tej okolicy i też próbowałem co nieco ustalić, ale nawet miejscowi niewiele mają do powiedzenia na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzech69 Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 Studzianki Przymanowskiego i Studzianki wyd.militaria to lektura obowiązkowa.Prawda leży pośrodku.Łatwo pomylić Tygrysa i Pzkw IV w widoku z przodu a dla wielu tam walczących był to widok ostatni.Natomiast Ferdynanda mylono z Hummelem a te były tam na pewno.Tygrysy w składzie dywizji HG pojawiły się jesienią 1944 roku.Ich części zostały znalezione miedzy innymi w okolicach wsi Lipa koło Głowaczowa.Po oficjalnym zakończeniu bitwy pod Studziankami a właściwie po zakończeniu udziału w niej polskiej 1 BPanc walki o poszerzenie przyczółka trwały nadal.Np.24 sierpnia 1944 roku po nieudanej próbie wyzwolenia Głowaczowa stracono 17 szt T- 34. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 Edit: na marginesie - macie moze mp3 z tymi kawalkami ? Chetnie przyjme. - Przed nami Odra (Siódma kompania...) - Ballada Studziankowska (Tygrys) - Piosenka telegrafistki (To ja, wołam ciebie, ja Brzoza...) Pozdr. Pawel Pawle jak poczekasz do nowego roku to dostaniesz kopie całej płyty z piosenkami z 4 pancernych. Bo narazie to jestem w Słupsku, a jutro to będę jeszcze dalej na południe, więc będzie mi ciężko coś nagrać. Jak co, to przypomnij się po 5 stycznia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 Super Wojtku, przypomne sie jak przyjdzie czas. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 26 Grudnia 2008 Share Napisano 26 Grudnia 2008 W Małej encyklopedii Faktu jest o tym wzmianka: Straty pancerniaków Bitwa pod Studziankami (9-16 sierpnia 1944 r.), była dla 1. Brygady Pancernej im. Bohaterów Westerplatte chrztem bojowym. Polskie straty wyniosły 1,5 tysiąca żołnierzy, 18 spalonych i zniszczonych czołgów oraz 9 uszkodzonych (głównie T-34 te z krótkimi lufami - chyba wzór 41 [moje dopowiedzenie]). Na polu bitwy zostało natomiast 40 niemieckich wozów bojowych. Mam też zdjęcia pokazujące przebiegających chyba polskich żołnierzy obok dymiącej się Panthery pokrytej zimmeritem o numerze 124 (zdjęcie z rejonu walk pod Studziankami). Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzech69 Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 1 pułk czołgów T - 34/76 ( z armatą F-34 kalibru 76 mm)wyprodukowane od marca do czerwca 1943 roku w fabryce nr 112 Krasnoje Sormowo w Gorki.Wieża płaska.W ramach uzupełnienia strat z bitwy pod Lenino doszły czołgi z fabryki nr 183 w Niżnym Tagile. 2 pułk czołgów T -34/76 z fabryki 112 ale już z wieżą typu "mutra".Niektóre posiadały już kopułki dowódcy.Produkcja z września 1943 roku. Łącznie 71 czołgów T -34 /76 i 14 T -70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzech69 Napisano 2 Stycznia 2009 Share Napisano 2 Stycznia 2009 A wracając do tematu : strona niemiecka czołg PzKpfw IV Ausf. H czołg PzKpfw V Ausf.G Pantera niszczyciel czołgów Panzerjager IV Działa pancerne :StuG 40,Wespe,Hummel,Marder II Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 Na prośbę jednego z user'ów wklejam wspomnianą wcześniej fotkę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur111bartek Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 Dzieki Aleks! I teraz pytanie do znawców : nasza li to piechota? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 Nie, Radziecka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur111bartek Napisano 9 Lutego 2009 Share Napisano 9 Lutego 2009 no to kolejne ustalenie czołgu , z kórym walczyło LWP poszłooooo...... ...tak daleko jak piechota radziecka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi