Skocz do zawartości

Studzianki

Nexus

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie (i ewentualnie Panie )

Jako, że nie siedzę w pancerce zwracam się do Szanownego Grona Maniaków Stalowych Potworów o pomoc...

Gdzie można znaleźć informację o sprzęcie niemieckim użytym pod Studziankami? Pytanie zadaję w imieniu mojego brata, który jest w tamtych okolicach leśniczym i próbuje dowiedzieć się gdzie i co tłukło się w jego rewirze.

Z góry dziękuję za wszelakie informacje

Hmmm, ,,Studzianki'', czytałem, mnóstwo zdjęć, wiele opisów walk. Ale także błędy. Pod Studziankami nie było ani jednego Ferdynanda-Elefanta. Przymanowski twierdzi, że chorąży Gruszka takowego zniszczył [to ten od obciętej lufy]. Lepiej poszukać coś o 19 Dolnosaksońskiej i Dywizji H-G. W znacznej większości były tam T-IV, Pantery, kilka Tygrysów, działa Wespe i Hummel. Nie traktował bym tej książki, jako źródła wiedzy o sprzęcie niemieckim walczącym pod Studziankami.

...a ten Elefant to nie byl czasem pod Magnuszewem ? Dawno ta ksiazke czytalem to fakt.

Edit: na marginesie - macie moze mp3 z tymi kawalkami ? Chetnie przyjme.

- Przed nami Odra (Siódma kompania...)

- Ballada Studziankowska (Tygrys)

- Piosenka telegrafistki (To ja, wołam ciebie, ja Brzoza...)

Pozdr.

Pawel

Z tego co ja na ten temat wiem, to Elefanty były w tym czasie w ....Italii. Na przyczółku Warecko-magnuszewskim ani jeden nie walczył. Psychoza i strach kazała nazywać wszystko, to co było bez wieży Ferdynandem.

• 2 weeks later...

Ja tylko wiem tyle, że tam się tłukły Tigery I i II z T-34(łatwo się domyśleć co te tygrysy zrobiły z T-34 ) i Sowieci musieli wysłać IS-2, żeby je zatrzymać, ale wiadomo-ilość zdolna pokonać każdy opór.

Ja tylko wiem tyle, że tam się tłukły Tigery I i II z T-34(łatwo się domyśleć co te tygrysy zrobiły z T-34

No cóż, co do tygrysów II to pomyliły Ci się przyczółki. Debiut królewskiego na froncie wschodnim odbył się co prawda prawie w tym samym czasie (12 sierpień - atak na Staszów), ale na przyczółku Sandomierskim- ponad 200 km dalej na południe, no i niestety (albo i dobrze) to one dostały "tęgiego łupnia". Co do tygrysów I to w zasadzie nadal nie ma potwierdzonej informacji czy brały one udział w bitwie pod Studziankami. Raczej jest to wytwór wyobraźni Przymanowskiego... Z resztą Studzianki jak i Lenino owiane są pewną mgiełką tajemnicy i jak dotąd nie ma dokładnych i w pełni wiarygodnych opracowań na ten temat.

Z resztą, Nexus, Twój brat jest leśniczym w tych okolicach. Ja przez co najmniej 5 dni w tygodniu też przebywam w tej okolicy i też próbowałem co nieco ustalić, ale nawet miejscowi niewiele mają do powiedzenia na ten temat.

• 2 months later...

Studzianki Przymanowskiego i Studzianki wyd.militaria to lektura obowiązkowa.Prawda leży pośrodku.Łatwo pomylić Tygrysa i Pzkw IV w widoku z przodu a dla wielu tam walczących był to widok ostatni.Natomiast Ferdynanda mylono z Hummelem a te były tam na pewno.Tygrysy w składzie dywizji HG pojawiły się jesienią 1944 roku.Ich części zostały znalezione miedzy innymi w okolicach wsi Lipa koło Głowaczowa.Po oficjalnym zakończeniu bitwy pod Studziankami a właściwie po zakończeniu udziału w niej polskiej 1 BPanc walki o poszerzenie przyczółka trwały nadal.Np.24 sierpnia 1944 roku po nieudanej próbie wyzwolenia Głowaczowa

stracono 17 szt T- 34.

Edit: na marginesie - macie moze mp3 z tymi kawalkami ? Chetnie przyjme.

- Przed nami Odra (Siódma kompania...)

- Ballada Studziankowska (Tygrys)

- Piosenka telegrafistki (To ja, wołam ciebie, ja Brzoza...)

Pozdr.

Pawel

Pawle jak poczekasz do nowego roku to dostaniesz kopie całej płyty z piosenkami z 4 pancernych. Bo narazie to jestem w Słupsku, a jutro to będę jeszcze dalej na południe, więc będzie mi ciężko coś nagrać.

Jak co, to przypomnij się po 5 stycznia.

W Małej encyklopedii Faktu jest o tym wzmianka:

Straty pancerniaków

Bitwa pod Studziankami (9-16 sierpnia 1944 r.), była dla 1. Brygady Pancernej im. Bohaterów Westerplatte chrztem bojowym. Polskie straty wyniosły 1,5 tysiąca żołnierzy, 18 spalonych i zniszczonych czołgów oraz 9 uszkodzonych (głównie T-34 te z krótkimi lufami - chyba wzór 41 [moje dopowiedzenie]). Na polu bitwy zostało natomiast 40 niemieckich wozów bojowych.

Mam też zdjęcia pokazujące przebiegających chyba polskich żołnierzy obok dymiącej się Panthery pokrytej zimmeritem o numerze 124 (zdjęcie z rejonu walk pod Studziankami). Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłem...

1 pułk czołgów T - 34/76 ( z armatą F-34 kalibru 76 mm)wyprodukowane od marca do czerwca 1943 roku w fabryce nr 112 Krasnoje Sormowo w Gorki.Wieża płaska.W ramach uzupełnienia strat z bitwy pod Lenino doszły czołgi z fabryki nr 183 w Niżnym Tagile.

2 pułk czołgów T -34/76 z fabryki 112 ale już z wieżą typu "mutra".Niektóre posiadały już kopułki dowódcy.Produkcja z września 1943 roku.

Łącznie 71 czołgów T -34 /76 i 14 T -70

A wracając do tematu : strona niemiecka

czołg PzKpfw IV Ausf. H

czołg PzKpfw V Ausf.G Pantera

niszczyciel czołgów Panzerjager IV

Działa pancerne :StuG 40,Wespe,Hummel,Marder II

• 1 month later...