Barthass Napisano 24 Września 2008 Share Napisano 24 Września 2008 Witam, wreszcie ukończyłem to , co zacząłem ponad pół roku temu. Model przedstawia Ciężki Opancerzony Transporter Piechoty Achzarit ( Achzarit Heavy Armoured Personel Carrier). Achzarit po hebrajsku znaczy "Okrutna". Pojazd jest zbudowany na podwoziu czołgu T-55, których to duża ilość Izraelczycy zdobyli po wojnach z Arabami. Pojazd jest określany jako ciężki transporter nie bez powodu, waży ponad 45 ton, jest uważany za najlepiej opancerzony pojazd w swojej klasie . Obecnie uważany juz za przestrzały, i w najbliższej przyszłości będzie zastępowany przez ponad 60 tonowe transportery Namer , które prawdopodobnie już od przyszłego roku wejdą do służby w elitarnej dywizji piechoty Golani. Dobra, koniec biadolenia , teraz parę słów o modelu . Model żywiczny Legend productions , figurki Academy i gąsienice friulmodel. Model usyfiłem używając pigmentów od pana z Hiszpanii - MIG . Oznaczenia malowane za pomocą szablonu , numery rejestracyjne to blaszki malowane ręcznie. Fajny model, ale wymaga sporo pracy , warsztat pod tym linkiem viewtopic.php?t=6210 Model mocno usyfiony , miał wyglądać jak po jeździe na poligonie, i mam nadzieję, że tak wygląda Sorry za jakość zdjęć, ale na razie inaczej nie umiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reni18 Napisano 24 Września 2008 Share Napisano 24 Września 2008 fajnie go wykonałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 24 Września 2008 Share Napisano 24 Września 2008 Model ładnie zrobiony, ale mam takie jedno ale. Chodzi mi o podwozie, bo na zdjęciu, gdzie pokazany jest przód transoprtera widać, że gąsienice są trochę krzywo, schodzą się lekko w literkę V. Chyba że tak powinno być, bo jeśli tak to przepraszam(nie zabardzo orientuję się we współczesnej broni pancernej). No i ładnie Ci wyszły te oznaczenia i tablice. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 24 Września 2008 Share Napisano 24 Września 2008 Model usyfiłem używając pigmentów od pana z Hiszpanii - MIG Jakich pigmentow uzyles? Model mocno usyfiony Troszke mi sie z blotem skojarzylo. Ale te zakurzenia nie sa zle. Moze w tym calym kurzeniu przydaloby sie mniej regularnosci i powtarzalnosci. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 24 Września 2008 Autor Share Napisano 24 Września 2008 Jakich pigmentow uzyles? Pigmenty z MIG Productions : Głównie kolor Gulf War Sand. Co do gąsienic, to tak się na zdjęciu akurat ułożyły , zobaczyłem to dopiero teraz , to są ruchome gąski, wiec czasem może się tak zdarzyć. Przy brudzeniu wzorowałem się luźno na tym zdjęciu : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 24 Września 2008 Share Napisano 24 Września 2008 fajnie przykurzony, ładnie się prezentuje, trochę ta czerwień kontrastuje, ale mniemam, iż tak musi byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 24 Września 2008 Autor Share Napisano 24 Września 2008 trochę ta czerwień kontrastuje Miło mi , że sie podoba . ten czerwony w rzeczywistości jest trochę ciemniejszy, na zdjęciach wyszedł taki jaskrawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 24 Września 2008 Share Napisano 24 Września 2008 (edytowane) Witam Barthass, Pisałem już to w wątku warsztatowym, ale napisze i tu. Jak dla mnie kawał porządnej roboty. Popraw fotki, najlepiej przy świetle dziennym, gdzieś w parku (choć wiem, że ostatnio pogoda nie teges), tło obowiązkowo czarne, niebieskie albo czerwone. Jednak i takie fotki jakie porobiłeś można wykręcić. Fotografia i obróbka cyfrowa to piękne dziedziny, więc pozwoliłem sobie delikatnie obrobić i dostosować te trzy pierwsze fotki Twojej prezentacji. Mam nadzieję, że nie będziesz miał mi tego, za złe. Jeśli Ci się podobają, to mogę dać kilka porad, jaki program do obróbki i co i jak poustawiać, żeby wyszło fajnie. Powodzonka w następnym pojeździe IDF. JŚ Edytowane 24 Września 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 24 Września 2008 Autor Share Napisano 24 Września 2008 eśli Ci się podobają, to mogę dać kilka porad, jaki program do obróbki i co i jak poustawiać, żeby wyszło fajnie. Bardzo bym o takie rady poprosił Powodzonka w następnym pojeździe IDF. Oj tak, będzie potrzebne powodzenie, szczęście i w ogóle , ale o tym za jakieś 2 tygodnie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 24 Września 2008 Share Napisano 24 Września 2008 ja też bym poprosił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 24 Września 2008 Share Napisano 24 Września 2008 No to jak się tylko tak ułożyły do zdjęć to jest git. Jakubie jakby dało radę to też bym prosił o takie instrukcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 24 Września 2008 Share Napisano 24 Września 2008 ale ja lubie pojazdy IDF ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 24 Września 2008 Autor Share Napisano 24 Września 2008 ale ja lubie pojazdy IDF ;) Ja ich nie lubię, ja je kocham Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek Filipek Napisano 24 Września 2008 Share Napisano 24 Września 2008 No nareszcie w galerii! Bardzo mi się podoba! Bardzo fajne kurzenie, a i sam pojazd jaki piękny! Gratulacje Barthass! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 25 Września 2008 Share Napisano 25 Września 2008 Shalom Model śliczny, wreszcie ukończyłeś to 'jewrejskie' cudeńko. Ja walczę z Shot'em teraz (nie wiem, jakoś mi się wątku warsztatowego nie chciało założyć). Oczywiście galeria będzie. Mam pytanko natury technicznej - jakiej farby użyłeś do pomalowania owego? Bo jak mniemam to pojazd w malowaniu w miarę współczesnym. Ja do nowych izraelskich 'rzeczy' zapodaję Israeli Grey-Green z Lifecolora, ale ten Twój wydaje mi sie nieco jaśniejszy i chyba bardziej akuratny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 25 Września 2008 Share Napisano 25 Września 2008 Ja ich nie lubię, ja je kocham To mi wygląda na chorobę psychiczną Juz lepiej znajdź sobie jakąś izraelską dziewkę, które podobno urodą nie odbiegają od Polek. Bardzo ciekawy pojazd, bardzo ciekawy model. Mam nadzieję, że więcej takich modeli będzie w galerii. Jak już jesteśmy przy izraelskim sprzęcie, to orientujecie się jakie jeszcze przeróbki tworzyła armia izraelska sprzętu zdobycznego ?( chodzi mi raczej o lata 50-te, nie współczesne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 25 Września 2008 Share Napisano 25 Września 2008 o mi wygląda na chorobę psychiczną Laughing Juz lepiej znajdź sobie jakąś izraelską dziewkę, które podobno urodą nie odbiegają od Polek. Laughing Bo to właśnie głównie polska albo rosyjska krew Trudno zatem, żeby urodą odbiegały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 25 Września 2008 Autor Share Napisano 25 Września 2008 Szalom jakiej farby użyłeś do pomalowania owego? Mieszanka kolorów z palety Vallejo Model Air- Tank Green 011 i Medium Sea Grey 049 . Proporcje dobierałem na oko . Chociaż teraz przy Magachu , którego zacznę niedługo poeksperymentuje z kolorem bazowym z Humbrola numer 84 . Taki kolor polecił nie kto inny jak Michael Mass (ten od książek o Merkavie , kustosz muzeum w Latrun) . Miałem kiedyś ten kolor , i wydaje mi się idealny jako baza. Co do przeróbek sprzętu zdobycznego w latach 50 tych , to nie było tego dużo , większość przeróbek dokonywali na sprzęcie dostarczanym im przez USA , bardzo ciekawe modernizacje halftracków robili A Izraelskie dziewczyny ,hoho piękne są , zwłaszcza w mundurach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 25 Września 2008 Share Napisano 25 Września 2008 Alehem Shalom A to ciekawe - nie wpadłbym na to, że ten Humbrol się nadaje. Poza tym nie malowałem lakierami olejnymi od chyba 15 lat. Tego Shota, którego teraz dłubię to maluję tak jak M-51, czyli farbą Lifecolor Israeli Sandgrey 1961-1973. No cóż, chciałem z tym modelem do końca roku się uporać, ale widzę, ze nie zdążę (raptem kilka dni zostało). A tak BTW, zapraszam na zawody do Bytomia w lutym - będzie oczywiście puchar za model izraelski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 25 Września 2008 Autor Share Napisano 25 Września 2008 Baruch haba , alehem szalom A ten Sho't to jaka wersja ?? Też się na jakiegoś czaiłem, ale Magach zawrócił mi w głowie Ja olejami przestałem malować w zeszłym roku , ostatnio jednak pomalowałem Shilkę właśnie humbrolem , i naprawdę dobrze sie malowało, szybko schło, tylko trochę śmierdziało , niewiem jak z reakcją na wash, bo po pomalowaniu kolorem bazowym zaprzestałem dalszych prac. i shilka czeka na lepsze czasy. Puchar za model izraelski w Bytomiu , hmm chyba się skuszę i pojadę, może nawet Magacha ukończę do tego czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 25 Września 2008 Share Napisano 25 Września 2008 A ten Sho't to jaka wersja ?? Shot to wersja Kal, malowanie z Wojny Październikowej (Milkhemet Yom HaKipurim) - robię maszynę z 7 Brygady z Golan (w sumie to najbardziej dostali od Arabów, ale też powstrzymali główne uderzenie na tym odcinku). Model z AFV, piękny po prostu. Skleja się świetnie. Dokupiłem ruchome gąski tegoż samego producenta oraz zestaw Voyagera (głównie dla żywicznej osłony jarzma, bo sam zestaw jest do wersji z Wojny 1967 roku - będzie na 'zaś' - w zestawie do KALa nie ma z kolei tej osłony zywicznej). Ciekawostka - osłona jarzma z AFV (vinylowa) nie pasuje a poza tym nie da się jej przykleić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 25 Września 2008 Autor Share Napisano 25 Września 2008 Ja akurat się zastanawiałem nad Sho't Kalem w wersji z 1982 roku z pancerzem reaktywnym z elitarnej dywizji pancernej Barak, z operacji pokój dla Galilei (Mivtsa Shlom HaGali ) . Ale potem kupiłem Magacha, mnóstwo dodatków, i teraz dopiero do mnie doszło w co się wkopałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 25 Września 2008 Share Napisano 25 Września 2008 Ja akurat się zastanawiałem nad Sho't Kalem w wersji z 1982 roku z pancerzem reaktywnym z elitarnej dywizji pancernej Barak, z operacji pokój dla Galilei (Mivtsa Shlom HaGali ) . Ale potem kupiłem Magacha, mnóstwo dodatków, i teraz dopiero do mnie doszło w co się wkopałem Hmm, a robi ktoś tego późnego Shota z Libanu? Czy chciałeś sam przerabiać (konwersja żywiczna jest, zdaje się, tylko do starej Tamiyi/Academy)? Bo AFV go jeszcze nie ma w ofercie, choć jak znam życie to pewnie zrobią w końcu I jeszcze z 'trochę innej beczki' - Karaya właśnie wypuściła na rynek piękny zestaw z wieżą AMX-13 do Shermana Kosztuje chyba 35-40 pln, więc bardzo tanio. Zatem nie trzeba już szukać nieprodukowanego od lat zestawu Verlindena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 25 Września 2008 Autor Share Napisano 25 Września 2008 Chcialem kupić konwersję żywiczną z Legend , a jako bazę użyć Centuriona z AFV , z tego co wiem nie ma większych problemów z dopasowaniem konwersji do modelu z AFV. W sumie z modelu bazowego zostaje tylko wanna kadłuba i zawieszenie. I jeszcze z 'trochę innej beczki' - Karaya właśnie wypuściła na rynek piękny zestaw z wieżą AMX-13 do Shermana Smile Kosztuje chyba 35-40 pln, więc bardzo tanio. Zatem nie trzeba już szukać nieprodukowanego od lat zestawu Verlindena Super , zawsze chciałem zrobić tego Shermana z wieżą od AMX , myślałem nawet żeby kupić AMX z Hellera i wziąść samą wieżę , ale jeśli wyszła żywica to wybór jest oczywisty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 25 Września 2008 Share Napisano 25 Września 2008 Juz lepiej znajdź sobie jakąś izraelską dziewkę, które podobno urodą nie odbiegają od Polek. żadne nawet nie zblizaja sie do Polek ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi