Skocz do zawartości

Leopard 2 A4, Revell 1/72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Model firmy Revell:

REV_03103_LEOPARD_2A4.JPG

img0359qe4.th.jpgthpix.gifimg0360qx0.th.jpgthpix.gifimg0361zg1.th.jpg

img0362hv5.th.jpgimg0363vo3.th.jpgthpix.gifimg0364px3.th.jpgthpix.gif

img0365yy3.th.jpgthpix.gifimg0366ab0.th.jpgthpix.gifimg0367sq7.th.jpgthpix.gif

img0368wn0.th.jpgimg0369lm8.th.jpgthpix.gifimg0370cm1.th.jpgthpix.gif

img0371zf7.th.jpgthpix.gifimg0372nw5.th.jpgthpix.gifimg0373dw5.th.jpgthpix.gif

Z modelu nie jestem zadowolony Gdyby jego sklejalność była lepsza wyszedłby mi lepiej. Proszę o łagodną krytykę.

Napisano

Bardzo dobrze zrobiłeś, idealnie dobrana kolorystyka, polskie Leosie są tak samo malowane jak te niemieckie, popraw tylko kolor KaeMu na czarny ;)

6ffa659b7e60d8cf.jpg

316f12ebe10aff89.jpg

Napisano

Kolory na bank muszą być dobre - model malowany farbami Revell.

Ale uwaga na foty, jak zrzuciłem foty na dysk to okazało się, że są ciemne i je poprawiłem programem graficznym.

Generalnie lepiej kupić model Dragona, bo ten to...

Napisano
Kolory na bank muszą być dobre - model malowany farbami Revell.
No właśnie skoro sugerujesz się tylko kolorami z instrukcji to kolory nie muszą być dobre. Lepiej zawsze podpytać na forum albo sprawdzać w innych źródłach.
Napisano
Generalnie lepiej kupić model Dragona, bo ten to...

A gdzie mozna takowy nabyc?

Podobno posiada kali do polskiego malowania?

Pozdrawiam.

Napisano
Przyzwoicie sklejony i pomalowany. Szkoda, że bez łosza. Ogólnie udany model.

pozdrawiam

a po co mu ten łosz ?? W życiu nie widziałem czołgu "zabrudzonego łoszem", albo jest wypolerowany na cacy - defilada, albo zakurzony lub zabłocony.

Napisano
W życiu nie widziałem czołgu "zabrudzonego łoszem", albo jest wypolerowany na cacy - defilada, albo zakurzony lub zabłocony.

A bierzesz pod uwage taką sytuacje:

Czołg jest zakurzony, potem pada deszcz, syf spływa w szczeliny, potem go "polerują" ,ale niestety z tych szczelin syfu nie powyciągaja i to jest wlasnie wash. Pozatym zdjęcia, które wkleiłeś to chyba są z defilady w Warszawie, może się myle. Ale jeśli tak to chlopaki się nie postorali (pucowanie) i na prawej gąsienicy widąć zrobiony wash z pigmentu jasno piaskowego. Przynajmnie ja tak robie, czyli używam pigmentów i wody do zapuszczania syfu, czyli washa w szczeliny. I WLASNIE PO TO KOMU TEN WASH

Pozdrawiam.

Napisano
a po co mu ten łosz ??

A po to, że wash to nie tylko brud, ale też światłocień (właściwie cień). Bez tego model jest płaski jak chińska zabawka (zazwyczaj), bo światło nie jest w stanie zrobić na modelu w skali tego samego co na prawdziwym pojeździe.

A co do modelu, to farba jest ciut grubo położona. Z praktyką będzie tylko lepiej

Napisano
a po co mu ten łosz ??
No właśnie tak jak mówi Reggy. Nie chodzi o syf i brud, tylko żeby model był plastyczny, żeby nie był płaski. I przede wszystkim żeby nie wyglądał jak zabawka. Można wash zrobić tak, że model będzie wyglądał jakby pojazd ktoś specjalnie oblewał pomyjami zmieszanymi ze smołą, a można i tak, że wash zostanie tylko w załamaniach blach, jakichś kantach itp.
Napisano

oczywiście, że jest wypucowany, bo to parada. kiedyś specjalnie poprosiłem kolegę aby porobił fotki czołgów wracających do jednostki po ćwiczeniach i nie widziałem tam łosza takiego jak na forum, zabrudzenia były po błocie (ciemny sand lub ciemno brązowo-czarny), ale nigdy jak by mu wiadro po smole, ktoś wylał. Uwypuklić można np. Talen'em (pigment), minimalną jego ilością, można go nakładać cieniuteńkim pędzelkiem, prawie jedno włosowym, albo zrobić z tego pigmentu błotko.

addc6986e092301c.jpg

Oczywiście są różne kolory, czarny, ciemno brązowy itd....

Napisano

robo87

Jakie elementy sprawiały Ci największy problemy? Ja ostatnio sklejałem Leosia 2A5 także Revella i tylko po spasowaniu kadłuba z podwoziem miałem dosyć duże szpary, ale to wystarczyło trochę szpachli. A z tego co wiem to Leopardy 2 A4 i A5 mają większość wyprasek takich samych.

czaku model Dragona ma Polskie Kalki, a można go kupić np. TU