Skocz do zawartości

M1A1 AIM Abrams Dragon

Seb

Rekomendowane odpowiedzi

447367802.jpg

Tak, coś mi odbiło i dzisiaj kupiłem ten model (trochę drogawy), zawsze chciałem mieć na półce "najlepszy" współczesny czołg obok Tygrysa

Nie będzie to raczej wątek warsztatowy, ale mam pytania do maniaków współczesnej broni pancernej.

Czy ten model ma jakieś merytoryczne babole ?

Chciałbym go zrobić z w malowaniu pustynnym, jaka farba z palety Vallejo i Gunze odpowiada tej - Marines Gulf Armor Sand ?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Edytowane przez Gość

zawsze chciałem mieć na półce najlepszy współczesny czołg

Z tym czy jest najlepszy to zapewne wielu by polemizowało. Osobiście uważam, że M1A1 obok Merkavy IV i Leosia 2A6 należy do "wielkiej trójki", ale najlepszy raczej nie jest...

Chciałbym go zrobić z w malowaniu pustynnym, jaka farba z palety Vallejo i Gunze odpowiada tej - Marines Gulf Armor Sand ?

Nie wiem czy Gunze i Vallejo mają coś w swojej ofercie, ale jeśli chodzi o farbę na sprzęt amerykański z wojny w zatoce, polecam Model Mastera

"Model Master 2136 US Gulf AR. Sand". Bardzo ładny odcień, a sama farba nakłada się bezproblemowa - łatwa do dostania.

Seb napisał:

zawsze chciałem mieć na półce najlepszy współczesny czołg

Z tym czy jest najlepszy to zapewne wielu by polemizowało. Osobiście uważam, że M1A1 obok Merkavy IV i Leosia 2A6 należy do "wielkiej trójki", ale najlepszy raczej nie jest...

Dokładnie to samo chciałem napisać

Ten Abrams z Dragona jest najlepszym modelem tego czołgu na rynku , i nie ma nic wspólnego ze wcześniejszymi Abramsami od Dragona , co do baboli merytorycznych, to raczej ich nie posiada.

mam ten zestaw i u mnie kazde ogniwo gasek ma slady po wypychaczach ;/

zawsze chciałem mieć na półce "najlepszy" współczesny czołg obok Tygrysa

najlepszy jest leos potem merkava a ta pokraka jest trzecia;p

Czołem Panowie !

Ponieważ to nie wątek z budowy, to zadam pytanie od siebie - mam nadzieję, ze nie zaśmiecę zbytnio tematu, bo rzecz również o Abramsie

Mam tego DML-a (koszmarnie spasowany), a niedawno kupiłem też (bo było tanio - po 35 pln za szt.) dwa Abramsy M1A1 z Hobbycrafta (przepak Trampka, z bardzo ładnymi kalkami Microscale z Iraku z 2003 r). Z recenzji w necie wynika, że nie jest zły (ponoć obok DMLa najlepszy), choć oczywiście podobnie jak DML ma tez wady. Ale recenzja recenzją, a ja wolałby zasięgnąć Waszej opinii. Znacie li ten model? Warto się w to pakować (w dłubaninkę) ?

Jak przepak z Trumpetera , to ja bym się w to nie bawił. Ja słyszałem inną opinię, że to jeden z gorszych Abramsów na rynku . Zdecydowanie najlepsze są Abramsy z nowego Dragona, oraz z Tamiyi.

Jak przepak z Trumpetera , to ja bym się w to nie bawił. Ja słyszałem inną opinię, że to jeden z gorszych Abramsów na rynku . Zdecydowanie najlepsze są Abramsy z nowego Dragona, oraz z Tamiyi.

Tamiya odpada w przedbiegach, chociaż się dobrze skleja - nie ma nawet odwzorowania tych powierzchni (antypoślizgowych).

A odnośnie Abramsa z DML - dokładnie ten sam - 3535

Tu masz Abramsów z różnych firm , co prawda Dragon tam pokazany to ten stary i szitowaty, ale zobaczysz przynajmniej co oferuje Trumpeter . Brak powierzchni antypoślizgowych w Tamiyi to nie problem, można to dorobić.

http://vodnik.net/index_feat.htm

A odnośnie Abramsa z DML - dokładnie ten sam - 3535

I ten model jest fatalnie spasowany ? Przecież to ponoć najlepszy model tego czołgu w 35-tce.

Ale koszmarne 'rozjazdy' są jak złożysz górę z dołem Szpary jak diabli, a poza tym jest (przynajmniej mój egzemplarz) przerażająco wręcz zwichrowany i poskręcany.

Tu masz Abramsów z różnych firm , co prawda Dragon tam pokazany to ten stary i szitowaty, ale zobaczysz przynajmniej co oferuje Trumpeter . Brak powierzchni antypoślizgowych w Tamiyi to nie problem, można to dorobić.

http://vodnik.net/index_feat.htm

OK, poczytałem i pooglądałem - nie ma tragedii - to wszak jeden z czterech moich Abramsów . Mam wzmiankowanego powyżej nowego Dragona, starą Tamiyę (M1A1 Desert Storm), wspomnianego Trumpka M1A1 oraz prawdziwą już dzisiaj 'perełkę' czyli baaaardzo starego Abramsa M1 z Tamiyi z baaaardzo starymi blaszkami Edka (tej wersji już chyba teraz nikt nie produkuje). Tak więc do Trumpka dokupi się blachy i po problemie. Bardziej się bałem, że jest przeskalowany (za duży - jak to często jest w przypadku Trumpkowych modeli). No i wrzucę do niego zywiczne wnętrze z Italki - pasuje

Jeszcze jakiegoś M1A2 trzeba będzie dokupić, Panterę i temat Abramsów zamknięty.

Jeszcze jakiegoś M1A2 trzeba będzie dokupić, Panterę i temat Abramsów zamknięty.

Jak Panterę, to tylko z Dragona! Mam na warsztacie takową , i składało się świetnie , spasowanie wręcz idealne , no i poziom detali zachwyca.

Ja bym z chęcią temat Abramsów zamknął modelem Abramsa w wersji TUSK (nie mylić z Donaldem )

Jak Panterę, to tylko z Dragona! Mam na warsztacie takową , i składało się świetnie , spasowanie wręcz idealne , no i poziom detali zachwyca.

Ja bym z chęcią temat Abramsów zamknął modelem Abramsa w wersji TUSK (nie mylić z Donaldem )

Tak, zdecydowanie Dragon. Te Hobbycrafty kupiłem po 30 i 35 pln (z pługami - rolkowym i zębami - obydwa w zestawie), więc aż żal było nie wziąć.

o, a ktoś robi M1 z TUSKiem?

Nie.

Ale można samemu to zrobić- widziałem do kupienia pancerz reaktywny z żywicy (voyager ), RWS można kupić z AFV Club - czyli odpadają najbardziej upierdliwe do zrobienia samodzielnie części . A reszta to prościzna , no, może slat armour z tyłu wymagałby trochę pracy

Jeśli chodzi o Abramsa, osobiście uważam za najlepszy model Tamiyę, konkretnie M1A1 Abrams OIF nr.35269 (KLIKNIJ TU)

No wszystko pięknie i ładnie, tylko to jest M1A2 a nie M1A1. M1A1 z Tamki jest lekko 'skaszaniony' A ten, który zalinkowałeś to istotnie, nowy model, choć odrobinę rzeczy ma ze starego M1A1

Mój drugi Dragonik 3535 się pięknie składał, miło wspominam! Powodzenia w budowie!