Sjmport Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca Jak w tytule będzie sushi po japońsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca (edytowane) Ciekawe, ciekawe. Będę dyskretnie podglądał Edytowane 16 Marca przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 16 Marca Autor Share Napisano 16 Marca Miło. Jak tylko przejdzie mi upierdliwa cieśnia nadgarstka zacznę robić. Póki co zbieram dane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 17 Marca Autor Share Napisano 17 Marca @Staryfajter1954cos w Twoich zainteresowaniach !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 19 Marca Share Napisano 19 Marca W dniu 17.03.2024 o 17:31, Sjmport napisał: @Staryfajter1954cos w Twoich zainteresowaniach !! Owszem to coś w moich zainteresowaniach !. Mam te zestaw i kilka innych wprosukowanych przez Haegawę. Najlepszy zestaw 104 w 72. Będę śledził posępy prac nad Twoim Starfighterem :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 19 Marca Autor Share Napisano 19 Marca 3 godziny temu, Staryfajter1954 napisał: Owszem to coś w moich zainteresowaniach !. Mam te zestaw i kilka innych wprosukowanych przez Haegawę. Najlepszy zestaw 104 w 72. Będę śledził posępy prac nad Twoim Starfighterem :). Jako, że jesteś ekspertem w temacie zapytam: Jaki odcień szarości sugerujesz do wnętrza, a jaki na kadłub? Bo instrukcja jest dość lakoniczna w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 19 Marca Share Napisano 19 Marca 2 godziny temu, Sjmport napisał: Jako, że jesteś ekspertem w temacie zapytam: Jaki odcień szarości sugerujesz do wnętrza, a jaki na kadłub? Bo instrukcja jest dość lakoniczna w tym temacie. Kokpit pomaluj tak jak podaje instrukcja H317 (FS 36231), tablica przyrządów tak samo z dodatkiem kropli bieli aby uzyskać efekt skali i nieco kokpit rozjaśni (ale bez przesady z tą bielą). Panele boczne z przełącznikami czarne a same przełączniki lekko pociągnij metodą suchego pędzla kolorem białym co wydobędzie je (chyba, że użyjesz kalkomanii). Fotel pilota pomaluj zgodnie z instrukcją a więc użyj kolorów Gunse H317, H80 i H13 . Natomiast jaki schemat malowania planujesz wykonać ? Instrukcja podaje 3 malowania japońskie i który wybrałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 19 Marca Autor Share Napisano 19 Marca Z na stateczniku czyli wariant pierwszy u góry po lewej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 19 Marca Share Napisano 19 Marca 19 minut temu, Sjmport napisał: Z na stateczniku czyli wariant pierwszy u góry po lewej. Na Twoim miejscu użyłbym podanych w instrukcji kolorów ale z dodaniem odrobiny bieli celem uzyskania efektu skali na zasadzie czym mniejszy model tym jaśniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 19 Marca Autor Share Napisano 19 Marca 2 godziny temu, Staryfajter1954 napisał: Na Twoim miejscu użyłbym podanych w instrukcji kolorów ale z dodaniem odrobiny bieli celem uzyskania efektu skali na zasadzie czym mniejszy model tym jaśniejszy. Sprawdziłem sobie paletę AK 3G i już upatrzyłem kolory. Jakoś innych producentów nie czuję. Pactra to ostateczność, a Hataka dla mnie prywatnie spadła na drugie miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 19 Marca Share Napisano 19 Marca 6 godzin temu, Sjmport napisał: Sprawdziłem sobie paletę AK 3G i już upatrzyłem kolory. Jakoś innych producentów nie czuję. Pactra to ostateczność, a Hataka dla mnie prywatnie spadła na drugie miejsce. Wypróbuj bardzo porządne i nie drogie farby Gunze z serii Mr.Hobby (akryle na alkoholu) i Mr.Color (lakiery akrylowe). Maluję nimi od kilku lat i sobie je bardzo chwale. Wybaczają błędy i są niezwykle wysokiej jakości. Można je mieszać z farbkami akrylowymi Tamiya. Firma Hasegawa podaje kolory właśnie z palety firmy Gunze podając najpierw literę H i numer koloru. Polecam z czystym sumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 20 Marca Autor Share Napisano 20 Marca 11 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Wypróbuj bardzo porządne i nie drogie farby Gunze z serii Mr.Hobby (akryle na alkoholu) i Mr.Color (lakiery akrylowe). Maluję nimi od kilku lat i sobie je bardzo chwale. Wybaczają błędy i są niezwykle wysokiej jakości. Można je mieszać z farbkami akrylowymi Tamiya. Firma Hasegawa podaje kolory właśnie z palety firmy Gunze podając najpierw literę H i numer koloru. Polecam z czystym sumieniem. Mój budżet prób nowych farb może nie przeżyć. Oprócz tego ja maluję wyłącznie pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 20 Marca Share Napisano 20 Marca 12 godzin temu, Sjmport napisał: Mój budżet prób nowych farb może nie przeżyć. Oprócz tego ja maluję wyłącznie pędzlem. To pod pędzel to polecam polskie farby Hataka z serii niebieskiej. Są rewelacyjne i wspaniale kryją. Z czasem sugeruję jednak zakupienie aerografu i kompresora bo naprawdę warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 21 Marca Autor Share Napisano 21 Marca 8 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: To pod pędzel to polecam polskie farby Hataka z serii niebieskiej. Są rewelacyjne i wspaniale kryją. Z czasem sugeruję jednak zakupienie aerografu i kompresora bo naprawdę warto. Z Hatakami się rozstałem na rzecz moim zdaniem znacznie lepszych AK 3G. Aero w ogóle nie rozważam szczere mówiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 21 Marca Share Napisano 21 Marca 15 minut temu, Sjmport napisał: Aero w ogóle nie rozważam szczere mówiąc Można wiedzieć dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 21 Marca Autor Share Napisano 21 Marca 59 minut temu, Xmen napisał: Można wiedzieć dlaczego? Można Po pierwsze nie za bardzo chcę generować kolejne koszta związane z zakupem aero i kompresora. Po drugie nie widzi mi się jego czyszczenie etc... Po trzecie niespecjalnie chce mi się wymieniać farby na te pasujące do aero. AK 3G średnio się do niego nadają. Bardzo lubię pędzel, a czyszczenie go jest bezproblemowe. Plus nowy nie kosztuje zbyt wiele. Po czwarte mój warsztat ma ograniczoną powierzchnię użytkową. Rzecz jasna jak ktoś wyżej od pędzla ceni sobie aero to ja szanuję zdanie tej osoby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Marca Share Napisano 22 Marca W dniu 21.03.2024 o 08:07, Sjmport napisał: Można Po pierwsze nie za bardzo chcę generować kolejne koszta związane z zakupem aero i kompresora. Po drugie nie widzi mi się jego czyszczenie etc... Po trzecie niespecjalnie chce mi się wymieniać farby na te pasujące do aero. AK 3G średnio się do niego nadają. Bardzo lubię pędzel, a czyszczenie go jest bezproblemowe. Plus nowy nie kosztuje zbyt wiele. Po czwarte mój warsztat ma ograniczoną powierzchnię użytkową. Rzecz jasna jak ktoś wyżej od pędzla ceni sobie aero to ja szanuję zdanie tej osoby. Aerograf kupisz już w cenie poniżej 100 złotych np NEOECO, kompresor jest droższy bo to wydatek kilkuset złotych ale są to sprzęty długowieczne i kupujesz je raz na kilka lat. Więc tragedii nie ma. Zamiast kompresora możesz użyć… dętki samochodowej więc koszt jeszcze niższy od zakupu kompresora. Czyszczenie aerografu jest proste i zajmuje około 10 minut. Jeśli już rak bardzo nie chcesz korzystać z aerografu to kup na próbę kilka spreyów bo pozwalają na otrzymanie ładniejszej powierzchni aniżeli dawanej przez pędzle a jest to bardzo ważne przy malowaniu samolotów bez kamuflażu w naturalnych kolorach blach. Zapraszam na facebookową grupę Modelarstwo bez aerografu. Może podchwyciła jakieś ciekawe i przydatne triki do malowania pędzlami i spreyami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur_12 Napisano 22 Marca Share Napisano 22 Marca Zaczyna się robić ciekawie... Będę oglądał proces Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur_12 Napisano 22 Marca Share Napisano 22 Marca w kwestii aerografu jeśli nie chcesz wydawać za dużo pieniędzy to proponuje zostać przy pędzlu sam kompresor kosztuje już od 400 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 22 Marca Autor Share Napisano 22 Marca Pozostanę przy pędzlu Spraye już przerabiałem i mnie do siebie nie przekonały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur_12 Napisano 22 Marca Share Napisano 22 Marca dobrze! Ja osobiście postanowiłem że będę malował pędzlami żeby mieć jakieś wyzwanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Marca Share Napisano 22 Marca No dobra Koledzy czekam na jakieś zdjęcia z budowy modelu :). Temat aerografu zostawiamy na inny wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi