temir 2 Napisano 29 Września 2008 Share Napisano 29 Września 2008 Witam! Wreszcie finał Wątek warsztatowy z opisem budowy można oglądnąć tutaj: viewtopic.php?t=9646 Model pomalowałem nasępująco: jako pierwszą warstwę farby psiknąłem ciemno szarym Tamiji, następnie piaskowym Vallejo. Do brudzenia użyłem łoszy i filtrów MIGa, pigmentów, zestawu "pudrów" Tamiji, obicia i detale emalia Humbrol. Zapraszam do komentowania! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 29 Września 2008 Share Napisano 29 Września 2008 (edytowane) Użyję takiego słowa "ale on bigesrski " Fajnie ci wyszły odpryski Edytowane 29 Września 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 29 Września 2008 Share Napisano 29 Września 2008 Ten karaluszek jest rzeczywiście oszałamiająco wielki... A gdzie Ty zyziek widzisz tam zacieki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 29 Września 2008 Share Napisano 29 Września 2008 Lubię klimaty DAK, a szczególnie ich początki. Co do Twojego modelu to trzasnąłbym mu więcej odprysków fabry spod których wystawałby panzegrau ( w szczególności na kołach). Mam pytanie jak ocenisz Migowski wash? Lepszy niż ten sporządzany domowymi sposobami? Czy nadaje się on do nałożenia na farby akrylowe?Pozdrawiam! PS: Osłona tłumika chyba nie powinna być rdzawa (ewentualnie troszeczkę). Oznaczenia (dywizji, krzyże) chyba były nakładane na p kolor panzegrau, coby się nie zlewały z żółcią afrykańską? Jak się mylę niech mnie piorun trzaśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 29 Września 2008 Autor Share Napisano 29 Września 2008 Witam! trzasnąłbym mu więcej odprysków fabry spod których wystawałby panzegrau ( w szczególności na kołach). W tym wypadku starałem się dawkować obicia itp.cuda bardzo ostrożnie - model jest naprawdę malutki i nawet niewieka przesada popsuła by efekt. Koła to jeden ze słabych punktów modelu - np. nie posiadają one bowiem zaznaczonej granicy między obręczą a bandażem gumowym: to musiałem wymalować samemu. Umówmy się że pojazd jest przemalowany niedawno i nie zdążył się jeszcze mocno styrać Mam pytanie jak ocenisz Migowski wash? Lepszy niż ten sporządzany domowymi sposobami? Wydaje mi się że jakichś drastycznych różnic nie ma, natomiast ma co najmniej jedną zaletę (przynajmniej dla mnie ) - jest już gotowy pod ręką i zawsze taki sam! Nie wchodzi w reakcję z akrylami czy emaliami. Osłona tłumika chyba nie powinna być rdzawa (ewentualnie troszeczkę). Pierwotnie była ale później się mi utytłała i tak już zostało . W orginale była to siatka, więc może mogło się zdarzyć że rdzewiała dość szybko Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 29 Września 2008 Share Napisano 29 Września 2008 (edytowane) O stary, Boski ten maluch !!!!!!!!!!!! Edytowane 29 Września 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 29 Września 2008 Share Napisano 29 Września 2008 O stary, Boski ten maluch !!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 29 Września 2008 Share Napisano 29 Września 2008 np. nie posiadają one bowiem zaznaczonej granicy między obręczą a bandażem gumowym: to musiałem wymalować samemu. To tym większy szacunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 29 Września 2008 Autor Share Napisano 29 Września 2008 Witam! Oznaczenia (dywizji, krzyże) chyba były nakładane na p kolor panzegrau, coby się nie zlewały z żółcią afrykańską? Jak się mylę niech mnie piorun trzaśnie. A z tym to bywało różnie: Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 29 Września 2008 Share Napisano 29 Września 2008 fajny i przyjemny maluszek ale ja bym go mocniej styrał hahahahaha (demoniczny śmiech ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 29 Września 2008 Share Napisano 29 Września 2008 W orginale była to siatka, więc może mogło się zdarzyć że rdzewiała dość szybko Gwoli ścisłości, nie siatka, a osłona z blachy perforowanej (to zasadnicza różnica, jeżeli patzreć chociażby na proces wykonania rzeczywistego elementu, zresztą chyba nie widziałeś tłumika w osłonie z siatki ogrodzeniowej... ) . Jeszcze z kwestii merytorycznych (ale to już nie Twoja wina) - ilość zębów na kołach napędowych jest "ciut" za mała. A odnośnie samego modelu - ogromny plus za temat. Ciągle powtarzam, że jednynki (szczególnie wersji B - i za to jeszcze większy plus) to najładniejsze konstrukcje Panzerwaffe. Bardzo podobują mi się obicia "przechodzone" na krawędzi włazu wieżowego. Mam fazę na DAK- barwy, więc dostajesz już trzeci, mega, plus. A czwarty (żeby było okrągło) za skalę - chociaż nie widać tutaj samoróbek/przeróbek, a detale nie są zbyt finezyjne, panzerek jest śliczny jak "35-tkowy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 29 Września 2008 Share Napisano 29 Września 2008 szczęka do pasa i zgięcie w harmonijkę. ukłony! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Ziętek Napisano 29 Września 2008 Share Napisano 29 Września 2008 Duże za ten model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 29 Września 2008 Share Napisano 29 Września 2008 Bardzo ładny model. Biorąc pod uwage baze jaką miałeś, to naprawde duże gratulacje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 30 Września 2008 Share Napisano 30 Września 2008 Świetna robota!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 30 Września 2008 Share Napisano 30 Września 2008 Co Wy z tym "styraniem" (cokolwiek to znaczy) odbiło Wam, chyba jeszcze jesteście pod wpływem pewnych modeli Po co Temir wstawił zdjęcia ? Gdzie tam setki obić widzicie ? Wiecie jaką żywotność miała taka "jedynka" na froncie ? Co do modelu, nie moja skala, ale prezentuje się efektownie, wydaje mi się, że lekko proporcje są skopane, a koła napędowe to jakaś farsa, ale takie uroki starodawnych modeli. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 30 Września 2008 Share Napisano 30 Września 2008 Co Wy z tym "styraniem" (cokolwiek to znaczy) odbiło Wam, chyba jeszcze jesteście pod wpływem pewnych modeli Po co Temir wstawił zdjęcia ? Gdzie tam setki obić widzicie ? Wiecie jaką żywotność miała taka "jedynka" na froncie ? Co innego realia, co innego modelarstwo. Temat wałkowany setki razy. Gdyby robić faktycznie wszystko "realnie", na cholerę washe, suche pędzle itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 30 Września 2008 Share Napisano 30 Września 2008 Na prawdę świetny paznokieć, moje uznanie pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi