JWM Posted March 29, 2024 Share Posted March 29, 2024 Witam, Traeci i ostatni jak dotąd z moich Latecoerów - Latecoere 298 w malowanu floty Vichy z 1942 roku z walk przeciwko Brytyjczykom. Model Azur (1/72). Platforma kołowa wyrzeżbiona od podstaw (jedynie na podstawie zdjęć, troche uproszczona).Malowanie nie z pudełka (na podstawie zdjęć bardziej niż plansz barwnych) z monografii z serii French Wings. Pozdrawiam Jerzy-Wojtek 12 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted March 29, 2024 Share Posted March 29, 2024 Wróciły nietuzinkowe tematy . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted March 29, 2024 Share Posted March 29, 2024 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted March 30, 2024 Share Posted March 30, 2024 Podoba mi się. Plus za bardzo niszowy temat 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JWM Posted April 3, 2024 Author Share Posted April 3, 2024 W dniu 29.03.2024 o 19:29, barszczo napisał: Wróciły nietuzinkowe tematy . Dzięki! Tak, postaram się zabawiać różnymi ciekawostkami... Dłubię teraz coś dużego (33 m skrzydła) od podstaw.... W dniu 29.03.2024 o 19:41, M.A.V. napisał: Serdecznie dziękuję! W dniu 30.03.2024 o 16:27, mig napisał: Podoba mi się. Plus za bardzo niszowy temat Dzięki! Ale w sumie to nie wiem czy aż tak bardzo niszowy? Jak to definiować? Latecoere 298 to własciwie podstawowy samolot marynarki francuskiej przed długie lata, wyprodukowano 120 sztuk i bez większych sukcesów używano w całej WW2, ostatnie wycofane po roku 1950. Ciekawostką jest to, że był to dosyć nowoczesny samolot torpedowy (wolnonośny metalowy dolnopłat), któremu nie udało się przeprowadzić ani jednego skutecznego ataku torpedowego w ciągu 5 lat wojny... A taki Swordfish... Dla mnie rzeczywiście niszowe były te dwa wcześniejsze Latecoery ale dzięki za ciepłe słowa... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted April 4, 2024 Share Posted April 4, 2024 Świetny. Podoba się. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted April 4, 2024 Share Posted April 4, 2024 17 godzin temu, JWM napisał: czy aż tak bardzo niszowy? Jak to definiować? Pisałem w kontekście modelu. To nie jest popularny model, który gościłby często na forach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JWM Posted April 4, 2024 Author Share Posted April 4, 2024 Godzinę temu, mig napisał: Pisałem w kontekście modelu. To nie jest popularny model, który gościłby często na forach. To się zgodzę! Model starawy (1999), kto go miał zrobić na ogół zrobił go dawno temu.... U mnie niektóre modele długo leżą czekając na swoją kolej... Zbieram materiały, zastanawiam sie nad malowaniem (a czesem też wersją itd), a potem nagły impuls i robię... Na brazylijskiego P47 naklejki z ESCI leżały odłożone równe 50 lat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted April 5, 2024 Share Posted April 5, 2024 22 godziny temu, JWM napisał: naklejki z ESCI leżały odłożone równe 50 lat Nic im nie było po tak długim leżakowaniu? W sensie nie pożółkły czy nie rozpadały się w wodzie? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JWM Posted April 6, 2024 Author Share Posted April 6, 2024 W dniu 5.04.2024 o 17:35, mig napisał: Nic im nie było po tak długim leżakowaniu? W sensie nie pożółkły czy nie rozpadały się w wodzie? Bardzo tylko nieznacznie pożółkły. Wrzucę tego P47 za chwilę jako oddzielny temat . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts