Skocz do zawartości

Latecoere 298 No 57, Cpt de Corv. Suquer, dowódca 7F. Vichy Naval AF, Dakar, jesień 1942, Azur 1/72 z dodaną platformą kołową

JWM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Traeci i ostatni jak dotąd  z moich Latecoerów - Latecoere 298 w malowanu floty Vichy z 1942 roku z walk przeciwko Brytyjczykom. Model Azur (1/72). Platforma kołowa wyrzeżbiona od podstaw (jedynie na podstawie zdjęć, troche uproszczona).Malowanie nie z pudełka (na podstawie zdjęć bardziej niż plansz barwnych)  z monografii z serii French Wings.

Pozdrawiam

Jerzy-Wojtek

latecoere 298 DSC09573.jpg

latecoere 298 DSC09572.jpg

latecoere 298 DSC09571.jpg

latecoere 298 platform DSC09570.jpg

latecoere 298 DSC09569.jpg

latecoere 298 DSC09568.jpg

latecoere 298 DSC09567.jpg

latecoere 298 DSC09566.jpg

latecoere 298 DSC09565.jpg

latecoere 298 DSC09564.jpg

• Like 12

W dniu 29.03.2024 o 19:29, barszczo napisał:

Wróciły nietuzinkowe tematy :super:.

Dzięki! Tak, postaram się zabawiać różnymi ciekawostkami... Dłubię teraz coś dużego (33 m skrzydła) od podstaw....

W dniu 29.03.2024 o 19:41, M.A.V. napisał:

:super:

Serdecznie dziękuję!

W dniu 30.03.2024 o 16:27, mig napisał:

Podoba mi się. Plus za bardzo niszowy temat :super:

Dzięki!  Ale w sumie to nie wiem czy aż tak bardzo niszowy? Jak to definiować?  Latecoere 298 to własciwie podstawowy samolot marynarki francuskiej przed długie lata, wyprodukowano 120 sztuk i bez większych sukcesów używano w całej WW2, ostatnie wycofane po roku 1950. Ciekawostką jest to, że był to dosyć nowoczesny samolot torpedowy (wolnonośny metalowy dolnopłat), któremu nie udało się przeprowadzić ani jednego skutecznego  ataku torpedowego w ciągu 5 lat wojny... A taki Swordfish... 😉

Dla mnie rzeczywiście  niszowe były te dwa wcześniejsze Latecoery ale dzięki za ciepłe słowa...

17 godzin temu, JWM napisał:

czy aż tak bardzo niszowy? Jak to definiować?

Pisałem w kontekście modelu. To nie jest popularny model, który gościłby często na forach.

Godzinę temu, mig napisał:

Pisałem w kontekście modelu. To nie jest popularny model, który gościłby często na forach.

To się zgodzę! Model starawy (1999), kto go miał zrobić na ogół zrobił go dawno temu....

U mnie niektóre modele  długo leżą czekając na swoją kolej... Zbieram materiały, zastanawiam sie nad malowaniem (a czesem też wersją itd), a potem nagły impuls i robię... Na brazylijskiego P47 naklejki z ESCI leżały odłożone równe 50 lat :) 

22 godziny temu, JWM napisał:

naklejki z ESCI leżały odłożone równe 50 lat

Nic im nie było po tak długim leżakowaniu? W sensie nie pożółkły czy nie rozpadały się w wodzie?

• Like 1

W dniu 5.04.2024 o 17:35, mig napisał:

Nic im nie było po tak długim leżakowaniu? W sensie nie pożółkły czy nie rozpadały się w wodzie?

Bardzo tylko  nieznacznie pożółkły. Wrzucę tego P47 za chwilę jako oddzielny temat .  

• Like 1