Skocz do zawartości

IAI Kfir C2 Revell/Takara 1/100

Staryfajter1954

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dzisiaj ukończony model samolotu IAI KFir C2 w skali 1/100 zbudowany z zestsawu Revell/Takara. Model sklejało się bardzo przyjemne jednak nieco problematyczne okazało się spasowanie osłony kabiny z kadłubem oraz pożółkłe ze starości kalkomanie (model przeleżał w pudełku przeszło 30 lat), które nakładały się doskonale. Gdyby nie to, że nie ma w sprzedaży kalkomanii do modeli 1/100 musiałem użyć tych, które miałem w zestawie. Zapraszam do galerii gotowego modelu.

IMG_7839.jpeg

IMG_7838.jpeg

IMG_7837.jpeg

IMG_7833.jpeg

IMG_7831.jpeg

IMG_7832.jpeg

IMG_7835.jpeg

Edytowane przez Staryfajter1954
  • Like 5

3 godziny temu, barszczo napisał:

Super staruszek, jedna z moich ulubionych rur :D .

Mam jeszcze dwa takie i za jakiś czas wrócę do tematu Kfira 1/100. Jednak przydałyby mi się jakieś inne ciekawsze kalkomanie bo niestety ale wszystkie są takie damę :(. Jestem na chwilę obecną zdany na malowania i kalkomanie pudełkowe a przydałoby się mieć jakieś inne np amerykańskie z piechoty morskiej albo firmy ATAC.

Osobiście nie trawie żadnych maszyn czy to lotniczych czy naziemnych w barwach tej nacji.

Sam model jak najbardziej ok.

25 minut temu, Sjmport napisał:

Osobiście nie trawie żadnych maszyn czy to lotniczych czy naziemnych w barwach tej nacji.

Sam model jak najbardziej ok.

Tez nie jestem jakimś sympatykiem tej nacji ani tego kraju ale z braku laku nałożyłem takie kalkomanie i taki kamuflaż jaki miałem dostępny 

.  Niestety Kfir ma bardzo niewiele ciekawych malowań a skala 1/100 nie cieszy się powodzeniem i dostanie jakiś innych kalkomanii może być zwyczajnie niemożliwe więc model wykonałem w takim malowaniu jakie oferuje zestaw.

A ja jestem sympatykiem tej nacji, natomiast sam model mi się nie podoba.

Zanikające linie podziału, widoczny film przy kalkomaniach, odkurz przy granicach kamuflażu, świecące opony.

2 godziny temu, Staryfajter1954 napisał:

Tez nie jestem jakimś sympatykiem tej nacji ani tego kraju ale z braku laku nałożyłem takie kalkomanie i taki kamuflaż jaki miałem dostępny 

.  Niestety Kfir ma bardzo niewiele ciekawych malowań a skala 1/100 nie cieszy się powodzeniem i dostanie jakiś innych kalkomanii może być zwyczajnie niemożliwe więc model wykonałem w takim malowaniu jakie oferuje zestaw.

Spoko rozumiem w tej skali to raczej ciężko o dodatkowe kalkomanie.

U mnie w każdym bądź razie żaden sprzęt w barwach ten nacji na półce nie stanie.

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, zaruk napisał:

A ja jestem sympatykiem tej nacji, natomiast sam model mi się nie podoba.

Zanikające linie podziału, widoczny film przy kalkomaniach, odkurz przy granicach kamuflażu, świecące opony.

Znakomicie zdaje sobie sprawę z niedoskonałości tego modelu.  Ja sam, jeszcze mógłbym wymienić  kilka innych niedoskonałości w tym modelu. Kolejny będzie lepszy a takich Kfirów w skali 1/100 mam jeszcze dwa :).

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Sjmport napisał:

Spoko rozumiem w tej skali to raczej ciężko o dodatkowe kalkomanie.

U mnie w każdym bądź razie żaden sprzęt w barwach ten nacji na półce nie stanie.

U mnie jeszcze jakieś staną  bo dlaczego miałbym nie zrobić jakiegoś Izraelczyka  (nie robię modeli w barwach sowieckich i nazistowskich Niemiec) ale największym problemem dla mnie jest to, że izraelskie lotnictwo nie maluje swoich samolotów w jakieś ciekawe i fikuśne schematy okazjonalne. Owszem ich kamuflaże są fajne ale to jednak nadal typowo operacyjne malowania i dla mnie średnio ciekawe. 

2 godziny temu, Sjmport napisał:

Przejrzałem niektóre z twoich ostatnich osiągnięć:

SJ1.thumb.jpg.5f3315e1c4aed663648837069b4356ec.jpg

SJ2.thumb.jpg.915b3bc2aae7a71bd4dfd3b0f99595a2.jpg

SJ3.thumb.jpg.9715760f66534604bc95ea586bd90f5c.jpg

I tak sobie myślę, że izraelskie maszyny muszą czuć sporą ulgę.

Autora przepraszam za OT.

• Confused 1

7 godzin temu, zaruk napisał:

Złośliwość na poziomie mistrza nie powiem. Tylko szczerze w nosie to mam, bo dla mnie to zabawa.

A ten komentarz tylko potwierdza tylko piekiełko polskich forów.

Wyraziłem opinię podkreślam moją opinię, że nie trawie maszyn tej nacji i od razu kontra.

Autora modelu pozdrawiam, autora komentarza niekoniecznie.

Co ciekawe Spitfire spodobał się producentowi zestawu, ale on się przecież nie zna.

7 godzin temu, zaruk napisał:

I przy okazji zdjęcia niepublikowane tutaj, a dwa z nich nie były zostały skopiowane z innego źródła bez mojej zgody.

Tak więc dalszej dyskusji z Szacownym komentującym zamiaru prowadzić nie mam.

• Like 1

10 minut temu, Sjmport napisał:

Tak więc dalszej dyskusji z Szacownym komentującym zamiaru prowadzić nie mam.

I to jest mądra decyzja.:super:

• Haha 1