Bikernytzu Napisano 12 Października 2024 Autor Share Napisano 12 Października 2024 (edytowane) Śmigła pryśnięte zarówno główny wirnik: Na czarnym tle kolory nieco żywsze... Dołożone el. Żywiczne sporo zmieniły w wyglądzie , in plus! Ogonek też doczekał się swojego wiatraczka: Pozostaje kilka drobiazgów takich jak hellfire'y i światła na skrzydłach... Edytowane 12 Października 2024 przez Bikernytzu 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 12 Października 2024 Share Napisano 12 Października 2024 Robi wrażenie, super są te twoje wiatrakowe dłubanki . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 13 Października 2024 Autor Share Napisano 13 Października 2024 (edytowane) No to ładujemy... Wykorzystałem zestawowe Agm-114 z Eduarda: Kleiło się to wyśmienicie jedyny mankament to ich wielkość Podklad ,farba ...na szczęście dość szybko schnie Mr.Hobby. Natomiast zamiast zestawowych mikroskopijnych kalek użyłem pędzla , wiedząc, że zaoszczędzę sobie nerwów z ich przyklejaniem. Niesamowity detal i skrzydełka ..bardzo cieniutkie blaszki, robią robotę... Dodać tylko elent z transparentnej żywicy z zestawu i mamy fajny zdetalowany pocisk: Mimo iż zniknie gdzieś na modelu... Co ciekawe blaszki siedzą w wycięciach , ktore mamy na odlewie żywicznym dość stabilnie więc nie łatwo je ułamać po montażu. Bardzo fajna sprawa za niewielkie pieniądze , do tego szybko bezproblemowo się to składa... Edytowane 13 Października 2024 przez Bikernytzu 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Października 2024 Share Napisano 13 Października 2024 Wielkość tych pocisków poraża . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 13 Października 2024 Autor Share Napisano 13 Października 2024 (edytowane) Pociski 70mm i hellfire wrzucone... Jeszcze kilka drobiazgów, trochę brudu i jak pogoda pozwoli...postaram się zrobić galerię. Edytowane 13 Października 2024 przez Bikernytzu 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 13 Października 2024 Share Napisano 13 Października 2024 2 godziny temu, Bikernytzu napisał: Pociski 70mm i hellfire wrzucone... Ale czad 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 7 Lutego Autor Share Napisano 7 Lutego (edytowane) Mała reaktywacja wątku pt. Kolejny apache na forum.... Czekając na wydruki stacji zakłóceń ALQ-144 oraz świateł bocznych do gotowego modelu wciąż wstrzymuje się przed zrobieniem galerii tego malucha.Wiadomo , to dość widoczne i ważne elementy więc....czekam...I czekam panie doktorze W tak zwanym międzyczasie sklejony już Model italeri (zakupiony za całe 10zł) postanowiłem przygarnąć ( tym bardziej , że nie był pomalowany ) i dać mu nowe życie. Tak wiem... sporo osób uważa, że szkoda czasu i pieniędzy by reanimować złom jednak....ja mam inne upodobania. No wiec rozkleiłem go jak się dało i zacząłem wycinanki: Nastepnie dokleiłem kilka żywic skopiowanych z ACADEMY ah-64d block III i nabrałem ochoty na zrobienie mam nadzieję finalnie fajnego modelu. Wbrew krążących opinii o braku poprawności tego modelu co ciekawe jest bardzo zbliżony do "droższej wersji" ACADEMY .Zdziwić się można jak są podobne! Tak więc mając plan na kolejnego Afgańskiego wojownika chciałbym ulepić coś tego typu: Jak widać zdjęcia bardzo słabej jakości ale podwieszenie we względu na wysokość nad poziomem morza , Górski teren i rozrzedzone powietrze bardzo skąpe lecz w to mi graj! Z pudełka wyciągnąłem kilka dodatkow: To małe pudelko Metallic Details ma smakowita zawartość ale i niestety sporą cene: Do całości jako wisienka na torcie ostatni nabytek: Podziękowania dla kolegi (on sam juz dobrze wie o kim mowa czytajac to) za wspaniałe egzemplarze wraz z rakietami które można tam upychać w dowolnej konfiguracji i na dowolną głębokość ...i to w 72ce! Zacząłem się zastanawiać nad oznaczeniem tego śmigłowca i z racji tego iż w zestawie są fantastyczne Dysze wylotowe silników chciałbym by był to AH-64D BLOCK II wraz z radarem LongBow lecz...bardzo ciężko mi dokopać się do zdjęć z Afganistanu lub Iraku z radarem i tak skąpym uzbrojeniem ...być może skonczy się tak , że bardzo fajny, mocno zdetalowany radar skonczy z złomie jeśli nie znajdę konkretnej maszyny na zdjęciu. Malowanie zapewne będzie moje ulubione czyli "swoje już odsłużyłem " Coś tego typu: Jeszcze z innej strony mimo iż radar fajny i go trochę żal wyrzucać , to są jeszcze 3 inne konfigurację (tego co nad wirnikiem) warte uwagi jak np: Tymczasem szpachlowanko , piłowanie i ponowne szpachlowanie ....aż będzie gładziutko P.S. Jeśli macie ciekawe propozycje skąpo uzbrojonych maszyn z wojny w Iraku i Afganistanie, zmęczonych służbą śmiało proszę wrzucać (lecz tylko wersję BLOCK II). Zapewne przydadzą się wszystkim zainteresowanym. Oczywiście trzymajcie kciuki by w ogóle coś z tego złomka wyszło by postawic na półkę Edytowane 8 Lutego przez Bikernytzu 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 8 Lutego Share Napisano 8 Lutego (edytowane) Z Afganu, ale BLOCK III i bez radaru Edytowane 8 Lutego przez Robertas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 8 Lutego Share Napisano 8 Lutego 19 godzin temu, Bikernytzu napisał: Z pudełka wyciągnąłem kilka dodatkow: Kilka... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 8 Lutego Autor Share Napisano 8 Lutego (edytowane) Z tego co czytałem na początku konfliktu maszyny były uzbrojone dość obficie i byly wyposażone w radary przy misjach zwiadowczych i uderzeniowych. Wraz z biegiem lat loty przerodziły się w misje wsparcia sił naziemnym co dawało efekt nieco uszczuplenia a w ostatnich latach jako patrole oraz QRF zabierały minimum uzbrojenia i byly mocno odchudzone więc....albo rybki albo akwarium... Zaczynam powoli dojrzewać do tego by zrobić taką maszyne ja ta , sfotografowana w okolicy Nadżaf (Al Najaf) w Iraku : Tzw. Apache "little big horn" - zachęcam do lektury. Zdjęcie słabej jakości ale mniej więcej widać co i jak ma wyglądać...ewidentnie Block II misji rozpoznania zbrojego i wsparcia walk w terenie zurbanizowanym a także wsparcia walczących sił lądowych. Tak więc padło na 11th Aviation Regiment ...jeden z 32maszych biorących udział w walkach w okolicy w/w miasta. Oto jedno z najbardziej rozpoznawalnych zdjęć w internecie a de facto...wlasnie z tej bitwy : Oby mój tak nie skończył ..... Edytowane 8 Lutego przez Bikernytzu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 10 Lutego Share Napisano 10 Lutego super!!!. jak ja lubię takie modelarstwo! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 12 Lutego Autor Share Napisano 12 Lutego (edytowane) Powolutku zabrałem się za wydechy. Jak widać nie są ani ściśle dopasowane ani gladkie: (fot. - Źródło ALAMY). Wydruki czy też żywice (ciężko stwierdzić) z MetalicDetail wraz z blaszkami są bardzo obiecujace : Troszkę podszlifowania u podstawy i mamy takie coś: W silniku wycinamy zestawowe dysze: Wklejamy blaszki i na modelu zaczynają wyglądać naprawdę konkretnie: Tutaj z kolei brzusio PRAWIE skończony , wypełniony różnego rodzaju profilami i szpachlą: Edytowane 12 Lutego przez Bikernytzu 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 12 Lutego Share Napisano 12 Lutego Na razie wygląda to... niestandardowo. Grunt wszystko wyrówna, fajna praca . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 12 Lutego Autor Share Napisano 12 Lutego 21 minut temu, barszczo napisał: Na razie wygląda to... niestandardowo. Grunt wszystko wyrówna, fajna praca . Tak , to prawda , dużo szpachli i pyłu z niej który w powiększeniu nie robi zbyt dobrego wrazenia...mimo wszystko również papier 2000 na modelu pozostawia rysy (szczegolnie na zdj. Z zoomem)ale na szczęście na żywo jest znacznie lepiej a podklad w cienkiej warstwie wszystko wyrówna i uwydatni detale.Bedzie dobrze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacmin Napisano 3 Marca Share Napisano 3 Marca No piękna robota! Hylę czoła! i jeszcze w takim tempie? Dla mnie nieosiągalne. Gratuluję zacięcia i życzę powodzenia! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Headhunter88 Napisano 5 Marca Share Napisano 5 Marca W dniu 13.10.2024 o 13:01, Bikernytzu napisał: Pociski 70mm i hellfire wrzucone... Jeszcze kilka drobiazgów, trochę brudu i jak pogoda pozwoli...postaram się zrobić galerię. A czy udało się zrobić galerię z tego pacziłaczi? :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 5 Marca Autor Share Napisano 5 Marca 2 godziny temu, Headhunter88 napisał: A czy udało się zrobić galerię z tego pacziłaczi? Wciąż czekam na alq144 - wydruki...wstępne okazały się zbyt grube (discostacja) natomiast wydruki świateł wyszły super , wrzucę przy okazji jak to wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 5 Marca Autor Share Napisano 5 Marca (edytowane) Zatem obiecane wydruki brakujacych detali: Jak widać sa wykonane do wersji AH-64A oraz AH-64D. Tak więc zaczynamy: Odcięte od supportów, otwór 0.3mm w dole lampy, wewnatrz wpuszczona farba TAMIYA red clear. Mało transparentne? Tak , niestety! Widać też "słoje " czyli warstwy druku. Tak więc potraktowane zostały klejem Chematic transparent glue do el. Bezbarwnych: Od razu lepiej!prawda? Teraz Muszą wyschnąć , zobaczymy jak będzie gdy klej zaschnie. Można by spolerować ale tak chyba mniej roboty na dobrą sprawę... Jak by nie bylo chciałbym by wyglądało to o tak: Jak również pisałem wyżej oto lekko przewymiarowane lecz wyglądające bardzo obiecujaco, pierwsze próbne ALQ-144 : Równolegle trwają rowniez prace nad dopieszczeniem wyrzutni M261 w detale więc wszystko jest wciąż in progress... pozdrawiam serdecznie Edytowane 5 Marca przez Bikernytzu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Marca Share Napisano 5 Marca I to wszystko w 1:72... super . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Headhunter88 Napisano 10 Marca Share Napisano 10 Marca W dniu 5.03.2025 o 23:40, barszczo napisał: I to wszystko w 1:72... super . dookladnie-miszcz ! :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 10 Marca Share Napisano 10 Marca ale urwał!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 30 Marca Autor Share Napisano 30 Marca (edytowane) Trochę spóźniony ale światełka made by SCALE 23 na modelu: Biorąc pod uwagę, że praktycznie żaden Model nie posiada tych świateł a jeśli już są...to są zupełnie od czapy... to wszystkim zainteresowanym polecam skontaktować się z Erykiem(scale 23) w celu zakupu poprawnych elementów zarówno do wersji AH-64A oraz AH-64D (są spore różnice). Dziękuję Eryk !!! Edytowane 30 Marca przez Bikernytzu 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi