Skocz do zawartości

Stug III G 1/35-Dragon &Legend

Artur Wałachowski

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie, a mógłbyś ją nieco opisac np. w wątku jak to zrobić, pokazać?

Składa się to z kilku etapów.

ja zawsze robie to tak :

- podkład( u mnie czarny ) , presheding'a przy tym kamo nie stosuje bo i tak go w rezultacie nie było by widać

- farba bazowa

- zabezpieczasz bazową sidoluxem

- cały model pryskasz lakierem do wlosów

- nakładasz białą farbą ( tylko akrylowa )

- tuż po nałozeniu scierasz ją wilgotnym pędzlem o twardszym włosiu , jeżeli zbyt długo poczekasz , efekt nie wyjdzie .

Wszytsko wykonujesz za pomocą aerografu , pędzelkiem tego nie zrobisz.

Arturze odnośnie zimowego kamo tą metodą , ostatnio stworzyłem takiego małego zlepka :

viewtopic.php?t=10255

Zapraszam do komentowania .

Niestety dla mnie model zbyt "lalkowy".

Nie wyglada na zimowe kamo.

Dla mnie to raczej sucha wloska droga.

Za mocny wash, brak obic, przetarc, ale to juz wiadomo.

Dla mnie model ten to przyklad na to, iz nawet posiadajac olbrzymia wiedze i technike modelarska, to i tak czasami moze cos nam nie wyjsc.

Takie moje zdanie.

Pozwolilem sobie w PS troszke zmienic model, mam nadzieje, ze nie masz nic przeciwko.

Przed

dsc09005tq4ux5.jpg

Po

zmienioneip5.jpg

Pozdrawiam

Pozwolilem sobie w PS troszke zmienic model, mam nadzieje, ze nie masz nic przeciwko.

He.he spoko,jak już wspominałem pierwszy raz próbowałem zimowego kamo,wyszło jak wyszło,zamysł był inny,miałem nadzieję bardziej go odrapać na lakier ,ale nie udało się,będę próbował dalej na innym modelu,ale to fakt-raz na jakiś czas coś nie wychodzi,nawet jak się robi modele bardzo długo,to jest wliczone w ryzyko.

ile trzeba czasu poświęcić czasu i lat żeby dojść do takiego efektu???

Hmm...ponad 20 lat,więc nie ma co się zrażać niepowodzeniami,tylko robić dalej a wraz z ilością zrobionych modeli poziom zacznie rosnąć

• 2 weeks later...

Jak dla mnie jednostajnie wszystko - każda blacha, śrubka itp - zrobiona jednakowo schematycznie, tak samo pomalowana. JAk się spojrzy na prawdziwy pojazd, to spod jednej śruby brud czarny, spod drugiej rdza, a spod trzeciej np zarysowanie szare itp. Tak samo z powierzchniami blach w zimowym kamo, jedna część wytarta, druga podobna blacha nienaruszona itp