Skocz do zawartości

Takom Bandvagn BV206S 1:35

adamkijak

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Czas coś tam z powrotem zacząć składać potych wszystkich remontach w domu i ogrodzie. 
Wygrzebałem tego malucha z zapasu, drugi model od Takoma jaki składam i nadal oceniam je pozytywnie. 
W sumie będzie prosto z pudła chyba że ktoś ma jakiś ciekawy pomysł bez większych przeróbek na coś ciekawego. 
Postęp jak na razie: 

1BB6FD88-4875-45BC-A2CB-B83447D21835.jpeg

IMG_5765.jpeg

306978C1-DEA7-47E2-B29D-6687ED0133FD.jpeg

IMG_5766.jpeg

• Like 4

2 godziny temu, adamkijak napisał:

Masz jakieś foty może w tym malowaniu 

Nawet możesz kupić :

https://toptruck.se/used_machines

bv206-1.png

bv206-3.png

a-bv206-5.png

Kolorki pasują z tego zestawu:

HTK-AS65 Modern Finnish Army AFV  lub serii C

HATAKA HTK-AS65 Modern Finnish Army AFV. Acrylic Set. Red Line 6 x 17ml –  Gee Dee Models Ltd

Edytowane przez robertmodelarz
  • Like 1

51 minut temu, robertmodelarz napisał:

Nawet możesz kupić :

https://toptruck.se/used_machines

bv206-1.png

bv206-3.png

a-bv206-5.png

Kolorki pasują z tego zestawu:

HTK-AS65 Modern Finnish Army AFV  lub serii C

HATAKA HTK-AS65 Modern Finnish Army AFV. Acrylic Set. Red Line 6 x 17ml –  Gee Dee Models Ltd

Dzięki, ale to inny pojazd, z tego co łapie to BV 206, a ja składam BV 206S co ma inny kształt nadwozia.

Znalazlem niezłe kamo od makaroniarzy: 

IMG_5775.png

W dniu 5.05.2024 o 16:08, adamkijak napisał:

Dzięki, ale to inny pojazd, z tego co łapie to BV 206, a ja składam BV 206S co ma inny kształt nadwozia.

Znalazlem niezłe kamo od makaroniarzy: 

Kiepskie zdjęcie, ale chyba ten jest kanciasty.

Jest jeszcze taka opcja z Niderlandów:

albo z kategorii wozów drabiniastych British Royal Marines: 

Edytowane przez robertmodelarz

Napisano (edytowane)

Trochę postępu w temacie, nie jestem pewien czy będę malował wnętrze jako ze zupełnie nic nie będzie widać , znalazłem też fotę Niemca w zimowym takim na szybko malowaniu, wygląda jakby wałkiem albo pędzlem nakładali: 

IMG_5778.jpeg

IMG_5777.jpeg

IMG_5779.jpeg

Edytowane przez adamkijak
  • Like 2

1 godzinę temu, bulik58 napisał:

Ten zielony łaciaty wygląda kusząco, na 99% cos takiego będę próbował zmalować, dzięki za foty 

• Like 1

54 minuty temu, adamkijak napisał:

Ten zielony łaciaty wygląda kusząco, na 99% cos takiego będę próbował zmalować, dzięki za foty 

Nie ma problemu, kiedy prosiłem ciebie o pomoc również podesłałeś mi fotki. Ten poniżej jest też ciekawy, fajnie wygląda ten trójczłonowy zestaw . Powodzenia w budowie.

Hagglunds hi-res stock photography and images - Alamy

• Like 2

Bulik, chyba przypadkowo M113 wrzuciłeś (chociaż też w zimowym kamo), na pierwszym zdjęciu...

• Like 1

W dniu 9.05.2024 o 15:21, Lipstein napisał:

Hahaha skopiowałem fotki ze stronki o Bv-ce , powrzucałem tutaj, ale po dwóch dniach dotarło do mnie iż pojazd z tego zdjęcia wygląda jakoś dziwnie nie podobnie do 206, ale ten pojemnik z przodu mnie zmylił a nie zauważyłem tego charakterystycznego dla wielu M113 pojemnika wiszącego z tylu kadłuba. Dzięki za uwagę i dobre oko ,  sorry  adamkijak za wprowadzenie w błąd . 

3 godziny temu, bulik58 napisał:

Hahaha skopiowałem fotki ze stronki o Bv-ce , powrzucałem tutaj, ale po dwóch dniach dotarło do mnie iż pojazd z tego zdjęcia wygląda jakoś dziwnie nie podobnie do 206, ale ten pojemnik z przodu mnie zmylił a nie zauważyłem tego charakterystycznego dla wielu M113 pojemnika wiszącego z tylu kadłuba. Dzięki za uwagę i dobre oko ,  sorry  adamkijak za wprowadzenie w błąd . 

Spoko, nie zmyliłeś, wiedziałem że to nie BV206S, jak mam być szczery to niektóre z fot przedstawiają BVS10, ta wersja ma 6 kół jezdnych i dłuższe gąsienice bo jest jedno koło napinające z tyłu więcej, różnić jest więcej ale to najbardziej oczywiste.

Niemniej jednak to czego szukałem wstawiłeś i pomogła w wyborze malowania, także dzięki. 

• Thanks 1

• 3 weeks later...
Napisano (edytowane)

Hej

Model złożony i gotowy do malowania, podjąłem też decyzję co do malowania i będzie w całości zielony z dodatkiem siatki maskującej Barracuda. Do tego pomysłu kupiłem produkt od AFV, miał ktoś do czynienia z tym wynalazkiem? 

IMG_5902.jpeg

IMG_5901.jpeg

IMG_5904.jpeg

Edytowane przez adamkijak
  • Like 3

• 2 weeks later...