robertmodelarz Napisano 27 Maja Share Napisano 27 Maja Lata czekałem, na model naszej krajowej modyfikacji czołgu T-55AM Merida. Widać nadzieja matką głupich. Dzieci już dorosły, a czołgu brak. Dłużej czekał już nie będę- startuję z tym co mam czyli tytułową Meridą Waleczną!!! Model powstanie na bazie zestawu Tamiya 35257 Russian Medium Tank T-55A skala 1/35. Mocno zdekompletowanego zestawu - konwersja żywiczna firmy ARMO 35573 (bez elementów fototrawionych, zbiorników paliwa oraz paru innych żywicznych części). oraz minimalistycznej ilości poniższych dodatków- przewyższających cenę modelu bazowego. - gąsienice Takom 2093 T55 Tracks RMSH - Aber 35L-170 Russian D-10T 100mm tank Barrel for T-55AM; T-55 AMV or T-55 Merida - metalowe plecione liny do T54/55 Eureka XXL - siatki na silnik Eduard - światła -druk 3D T-54 T-55 T-62 Headlights & Guard AMIG-8086 - antena RbModel - wyrzutnie granatów dymnych, druk 3D produkt Przemka Przybulewskiego. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 27 Maja Share Napisano 27 Maja Zasiadam w pierwszym rzędzie póki tłoku nie ma. Trzymam kciuki i obserwuję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 27 Maja Share Napisano 27 Maja No ciekawy projekt. Podglądamy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 27 Maja Share Napisano 27 Maja Paczam i trzymam kciuka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 28 Maja Share Napisano 28 Maja Paczam. Zwlaszcza ze zaczalem taka w 48 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Maja Autor Share Napisano 28 Maja (edytowane) Wspomnień czar ......... rok 1993 17 Drezdeński Pułk Zmechanizowany im. chor. Józefa Ceronika, Miedzyrzec. Pierwszy z prawej kpr. Wichura. Mnie pod pancerzem duszno-wolę wąchać klej modelarski!!!! We włazie dowódcy. Rozpoczynam budowę!!!! Edytowane 28 Maja przez robertmodelarz 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 29 Maja Autor Share Napisano 29 Maja Pierwsze prace już poczynione-mix plastiku i żywicy: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 31 Maja Autor Share Napisano 31 Maja Tniemy, piłujemy i pasujemy...... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 31 Maja Share Napisano 31 Maja Nie wygląda źle to Armo. Szkoda, że nie zdążyłem się załapać jak było w sprzedaży. Ale wtedy to chyba jeszcze byłem modelarzem w stanie uśpienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Czerwca Autor Share Napisano 1 Czerwca (edytowane) 10 godzin temu, TAW napisał: Nie wygląda źle to Armo. Szkoda, że nie zdążyłem się załapać jak było w sprzedaży. Ale wtedy to chyba jeszcze byłem modelarzem w stanie uśpienia Jak ta konwersja była w normalnej sprzedaży, to cena była tak kosmiczna, że obok sklepu przechodziłem jak dziecko, któremu mama loda nie kupiła. Polem zestaw osiągał jeszcze bardziej kosmiczne ceny na różnych aukcjach i portalach. Edytowane 1 Czerwca przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 2 Czerwca Autor Share Napisano 2 Czerwca Po powrocie z BABARYBY - (bardzo udana impreza} i rozmowie z przedstawicielami firmy MINIART, muszę podzielić się informacją , że niestety w planach MERIDY nie maja. Ogólnie wycofują się powoli z projektowania modeli wozów na bazie czołgu T-54.55. Dobrą informacją jest to, że przestają tak rozdrabniać detal na wypraskach. W planach na najbliższe miesiące jest transporter BTR-4 w skali 1/35. W mojej Meridzie ulepiłem i podładowałem kółka oraz przerobiłem koła napędowe do gąsienic RMSh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 2 Czerwca Autor Share Napisano 2 Czerwca (edytowane) Dziś nastąpił mój debiut w nowym amatorskim zawodzie, zostałem drukarzem 3D. Dzięki naukom pobieranym u prof. nadzw. Stakova zapuściłem pierwszy projekt znak pojazdu specjalnego: Edytowane 2 Czerwca przez robertmodelarz 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Czerwca Autor Share Napisano 4 Czerwca (edytowane) Próbka koloru , najbardziej zbliżony wypłowiały szarozielony - Tamiya XF-65 Field Gray. Z uwagi na to, ze wóz ma boczne fartuchy, podwozie przed sklejeniem góry i wanny kadłuba musi być zrobione na godtwo. . Edytowane 4 Lipca przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 4 Czerwca Share Napisano 4 Czerwca Robert, w takim kolorze go będziesz malował? Tak trochę na egzemplarz muzealny pasuje. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Czerwca Autor Share Napisano 5 Czerwca 18 godzin temu, FAHR napisał: Robert, w takim kolorze go będziesz malował? Tak trochę na egzemplarz muzealny pasuje. W rzeczy samej absolutnie, to chyba najbardziej znany czołg z nr 781 z Muzeum Polskiej Techniki Wojskowej. Takie mam kalki z modelu T-55AM Takom. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Czerwca Autor Share Napisano 11 Czerwca MERIDUJEMY dalej.... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 12 Czerwca Share Napisano 12 Czerwca Jak oceniasz jakość tej konwersji? Były bąbelki powietrza. Części pasowały do siebie? Szkoda że się spóźniłem z zakupem jak był jeszcze w produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 12 Czerwca Autor Share Napisano 12 Czerwca (edytowane) W dniu 12.06.2024 o 09:28, wiec4-13 napisał: Jak oceniasz jakość tej konwersji? Były bąbelki powietrza. Części pasowały do siebie? Szkoda że się spóźniłem z zakupem jak był jeszcze w produkcji. Jakość typowa dla odlewów żywicznych, bąbli nie ma. Konwersja robiona pod model T-55 Tamiya. Pasowalność bez uwag, ale dużo zależy od precyzji odcięcia części od kanałów wlewowych. Części są duże, odcinania jest sporo. Od tego zależy czy będzie prosto. Edytowane 14 Czerwca przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 13 Czerwca Autor Share Napisano 13 Czerwca (edytowane) Zmontowałem Aberowską lufę, zestawowe beczki, plecione liny oraz odciąłem od kostek wlewowych wyrzutnię pocisków dymnych WPD-1 „Tellur” (8 luf, po 4 po obu stronach wieży – wewnętrzny rząd) i wyrzutnię wybuchowych granatów dymnych WWGD-1 „Erb” (8 luf, po 4 po obu stronach wieży – zewnętrzny rząd). Doskonały wydruk 3D Przemka Przybulewskiego -wyrzutni granatów dymnych pasuje niestety do czołgów T-72, 80 i 90. Weekend wyjazdowy - wolny od modelarstwa. . Edytowane 13 Czerwca przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Lipca Autor Share Napisano 4 Lipca Meridujemy dalej,,,,,, do obróbki i przyklejenia porosło jeszcze z 50 części. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 4 Lipca Share Napisano 4 Lipca Zeszło Ci coś. Na urlopie byłeś? Napakowałeś już sporo tego modelarskiego dobra i zrobił się z tego taki miszmasz kolorystyczny, że wygląda jakby czołg w stertę śmieci wjechał. Ale jestem spokojny o efekt końcowy. Nieważne jak się zaczyna. Ważne jak się kończy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Lipca Autor Share Napisano 5 Lipca 9 godzin temu, Endrju napisał: Zeszło Ci coś. Na urlopie byłeś? Napakowałeś już sporo tego modelarskiego dobra i zrobił się z tego taki miszmasz kolorystyczny, że wygląda jakby czołg w stertę śmieci wjechał. Ale jestem spokojny o efekt końcowy. Nieważne jak się zaczyna. Ważne jak się kończy. To egzemplarz muzealny przed renowacją. Te mazy wykonałem w miejscach, do których trudno potem dojechać aerografem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Lipca Autor Share Napisano 21 Lipca Cały czas zmierzamy do końca sklejania: 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 21 Lipca Share Napisano 21 Lipca Prawie że kamuflaż zimowy... Narazie jak frankenstein, widać duży nakład pracy. Czekam na podkład, żeby podziwiać tą konstrukcję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel1 Napisano 24 Lipca Share Napisano 24 Lipca (edytowane) A czy ten pancerz od spodu to nie jet przypadkiem odwrotnie przyklejony? E coś mi się pokreciło. Edytowane 24 Lipca przez majkel1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi