Skocz do zawartości

USS Arizona 1:350 Hobby Boss + trochę dodatków

mjakm

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry. 

Wciągają te łajby mocno. Miał być Missouri ale stwierdziłem że zanim wezmę się za taki okręt i tyle dodatków to potrenuje na czymś jeszcze. Wybór padł na tytułową Arizonę. Mając już jakieś doświadczenia wsparte Waszymi uwagami, rozpoczynam nowy warsztat. Taryfa ulgowa debiutanta już za mną, zatem do dzieła !

Oto wyjściowy zestaw :

IMG_7394.thumb.jpeg.307abf0336955fd2f43025ad5bd9bcf3.jpeg
IMG_7398.thumb.jpeg.ac785806b6af5ba59a85dea3ad312178.jpeg

IMG_7397.thumb.jpeg.da84039ccdee3440149c808fa9fe2082.jpeg

IMG_7393.thumb.jpeg.44cdd9001a0796033fd1e5b32b44122d.jpeg

Liczę na wszystkie uwagi z Waszej strony (zwłaszcza te dotyczące kierunku śrub 😉)

2 godziny temu, mjakm napisał:

Liczę na wszystkie uwagi z Waszej strony (zwłaszcza te dotyczące kierunku śrub 😉)

Tu nikt się na tym nie zna. Może poza jednym kolegą, ale i tak nie można sprawdzić czy ma rację, bo nikt tu na tym się nie zna.

• Haha 1

Kyrielejson...    znów żeś sobie wybrał niezłego strucla...    :szczerbol:

Szczerze to czeka cię orka na ugorze żeby zlepić ją do kupy i żeby to wyglądało ---> bo serio będzie gorzej niż z Polą

Wykosztowałeś się na dodatki a ten model jest takiej słabej jakości że to będzie pudrowanie trupa...

Czemu żeś sobie nie kupił jakiegoś Dragona ??   albo chociaż jakiejkolwiek Hasegawy   

Uwaga :  bądź bardzo czujny na pierwszym poziomie nadbudówek gdzie masz kazamaty dział średniego kalibru - podział elementów jest w najbardziej debilnym miejscu jaki może być ---> w środku wysokości nadbudówki. żeby to złączyć i zeszlifować na gładko będzie potrzebne sporo szpachli.  Albo w ogóle wyciąć te ścianki w diabły i sztukować nowe rękodzielniczo z HIPSu (może być przy tym mniej roboty)

• Like 1

Napisano (edytowane)
55 minut temu, M.A.V. napisał:

Uwaga :  bądź bardzo czujny na pierwszym poziomie nadbudówek gdzie masz kazamaty dział średniego kalibru - podział elementów jest w najbardziej debilnym miejscu jaki może być ---> w środku wysokości nadbudówki. żeby to złączyć i zeszlifować na gładko będzie potrzebne sporo szpachli.  Albo w ogóle wyciąć te ścianki w diabły i sztukować nowe rękodzielniczo z HIPSu (może być przy tym mniej roboty)

Wyciąłem w pień i dołożyłem ścianki z Lion Roar. Walczę z Arizoną od póltora roku i prawie na ukończeniu. Do blach Eduarda dokładam te z Liona bo się wzajemnie uzupełniają. A śruby zawsze mielą na zewnątrz  czyli patrząc od rufy to lewe kręcą w lewo a prawe w prawo.

😎

Edytowane przez Iron Duke
stylistyka
  • Like 2

Dzięki za pierwsze uwagi. I tak:

- wybór Arizony nie była przypadkowy, nie chce lokowania produktu 😉 ale trafił się za free z pewnego sklepu modelarskiego dlatego jest na warsztacie. 

- widziałem kilka filmów na YT i wiedziałem czego się spodziewać dlatego popełniłem inwestycję w zestaw Eduarda który między innymi zastępuję wspomniane ściany ( swoją drogą zastanawiam się o co chodziło autorowi tego pomysłu)

- zestaw Lion Roar, w najpopularniejszych miejscach niedostępny więc raczej nie będę na siłę go poszukiwał

Pierwsze pytanie do znawców tematyki. 
instrukcja pokazuje kolor  wieżyczki tak jak całość Navy Blue ale spotkałem się ze schematem gdzie góra była czerwona. Który w takim razie kolor będzie poprawny ?

IMG_7419.jpeg.13c8c4ab517762d5eb69c03ed3496c57.jpegIMG_7420.jpeg.4b64ac7c026b05e3c6da46407b3a54e4.jpeg

Nie było Navy Blue tylko  5-D Dark Gray. Dachy wież w kolorze kadłuba. Górne części masztów 5-L Light Gray. I nie przejmuj się jak ktoś Ci będzie wmawiał Navy Blue. Nie na Arizonie. Pancernik wrócił z morza w piątek 5 grudnia przed południem i nie było takiej siły by zdążono go przemalować do niedzieli. W sobotę to wszyscy myśleli jakby tu wyrwać jakiś towar w Honolulu na noc....przeczytaj poniższe linki.

http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=69&t=305334

http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=47&t=12942

https://www.sovereignhobbies.co.uk/pages/united-states-navy-colour-scheme

Miłej lektury

😎

• Like 1
  • Thanks 1

Napisano (edytowane)

dorzucę swoje trzy grosze ....

Malowanie wież to był trójbarwny system szybkiej identyfikacji pancerników wprowadzony w latach 30tych - piszę z głowy i nie pamiętam kiedy dokładnie.

Chodziło o to by lotnictwo obserwacyjne użytkowane wówczas w dużej ilości szybko identyfikowało okręty z bardzo daleka.

Jako że w latach 30tych US Navy miało w linii 4 Dywizjony Pancerników wprowadzono kolorystykę dla dziobowych wież : 1Dyw = czerwony , 2Dyw = biały , 3Dyw = niebieski , 4Dyw = czarny.

Dodatkowo wprowadzono malowanie 4 wieży (ostatniej od rufy) w celu identyfikacji okrętów w ramach dywizjonu (pierwszy-czerwony , drugi-biały, trzeci-niebieski)

Wieża nr3 nie była nigdy oznakowana

stąd :

Arizona należała do 1 Dyw więc dziobowe wieże miały dachy na czerwono a że była dodatkowo okrętem flagowym dywizjony trzecia wieża również jest czerwona.

Tak więc podsumowując :  jak robisz Arizonę z lat 30tych to malujesz wieże, jak robisz z czasów Pearl Harbor to bez kolorków

EDIT ------------------------

wygrzebałem  przydziały pancerników obowiązujące od  końca 1940

1.jpg.380509eb69eded09c09880f0a06e6908.jpg

Edytowane przez M.A.V.
  • Thanks 1

Żeby nie było że Arizona leży w pudle to podsyłam mały update. Póki co wycinam co się da ze względu na dodatki eduarda plus męczę się okrutnie z maleńkimi blaszkami ( szacun dla kolegów którzy robią takie rzeczy w 700-setce)

@M.A.V.

Trochę się przestraszyłem tego sztrucla ale póki co zostało z niego nie wiele, reszta wycięta lub zpiłowana. 
@Iron Duke

dzieki za cynk z kolorem. Faktycznie navy blue to jakieś SF. Spróbowałem testowo dark grey Mr.hobby ale dalej wydawał mi się za jasny. Kupiłem w końcu 5-d dark gray z life color i chyba to jest to. 
IMG_7414.thumb.jpeg.8e0ca03ff0b045d76821cf60cdd5dd63.jpeg
IMG_7413.thumb.jpeg.f9b42221f9cbd4065b843d7f7d5afa28.jpeg

IMG_7418.thumb.jpeg.84cc0410cb47cea59dd71a3f4662525a.jpeg

IMG_7668.thumb.jpeg.8a17d94a0611e64ee6148fc26b2310f6.jpeg

IMG_7667.thumb.jpeg.13fe91ba2f9bfc69a45bdc1d6c5fe524.jpeg

IMG_7665.thumb.jpeg.0ae8ff3e2abe85cf37f8e810abac2b07.jpeg

Cześć! 

Praca powoli idzie do przodu ale moje nerwy zaczynają dosięgać granic swojej możliwości. 15 min pracy i 30 min przerwy z tą drobnicą. 
Zawsze lubiłem pracę z blachami ale to jest obłęd. Praca z lupą, suwmiarką, kleje debondery i tak wkoło. Na koniec pomalowanie farbą lifecolor…

Dużo nauki za mną, na pewno wiele w…wień przedemną. 

Na razie tyle :

IMG_7739.thumb.jpeg.119fa37f2f5e04bbbc1eb110ff4bdf88.jpeg

IMG_7741.thumb.jpeg.917aec232db276263ac13841a957df12.jpeg

IMG_7740.thumb.jpeg.53573174a0d54be795ee75fa97d10301.jpeg

IMG_7686.thumb.jpeg.b87f3d3447077e8cdb27e2f96dbb288c.jpeg

IMG_7769.thumb.jpeg.21e66cb7e648aea160a255bf824b7c9c.jpeg

Nie jestem pewien czy te maszty z plastiku to dobry pomysł. Ja zrobiłem z rurki mosiężnej a blachy na masztach lutowałem. Jeśli możesz to usuń te kazamaty i wstaw armaty.

Może nie takie jak tu:

https://www.shapeways.com/product/NPF4YNT6E/1-350-usn-5-inch-51-deck-gun

bo doprowadzą Cię do ruiny.

Ja moje robiłem od podstaw. Jutro postaram się wstawić fotkę

😎

16 minut temu, Iron Duke napisał:

Nie jestem pewien czy te maszty z plastiku to dobry pomysł. Ja zrobiłem z rurki mosiężnej a blachy na masztach lutowałem. Jeśli możesz to usuń te kazamaty i wstaw armaty.

Może nie takie jak tu:

https://www.shapeways.com/product/NPF4YNT6E/1-350-usn-5-inch-51-deck-gun

bo doprowadzą Cię do ruiny.

Ja moje robiłem od podstaw. Jutro postaram się wstawić fotkę

😎

Kazamaty już na sztywno. Maszty… pierwsza wieża już zapodkladowana. Ale dobry pomysł i chyba zrobię je przy drugiej. 
IMG_7780.thumb.jpeg.68c308a206a49588f1e366d03b21e742.jpeg

Teraz, Iron Duke napisał:

Górna zabudowa masztu dziobowego.....wkleiłeś tyłem do przodu!!!

😎

Wiem , zauważyłem jak wkleiłem zdjęcie. I debonder znowu w akcji

12 minut temu, mjakm napisał:

Wiem , zauważyłem jak wkleiłem zdjęcie. I debonder znowu w akcji

No i dalmierz raczej powinien być na 0 a nie na zielone 90...

😎

• Thanks 1

1 minutę temu, Iron Duke napisał:

No i dalmierz raczej powinien być na 0 a nie na zielone 90...

😎

Tutaj się zastanawiałem i zostawiłem tą jak Edek wymyślił. Zmieniać ?IMG_7783.thumb.jpeg.79059635a7b86974f529633e42d93a6e.jpeg