mjakm Napisano 28 Maja Share Napisano 28 Maja Dzień Dobry. Wciągają te łajby mocno. Miał być Missouri ale stwierdziłem że zanim wezmę się za taki okręt i tyle dodatków to potrenuje na czymś jeszcze. Wybór padł na tytułową Arizonę. Mając już jakieś doświadczenia wsparte Waszymi uwagami, rozpoczynam nowy warsztat. Taryfa ulgowa debiutanta już za mną, zatem do dzieła ! Oto wyjściowy zestaw : Liczę na wszystkie uwagi z Waszej strony (zwłaszcza te dotyczące kierunku śrub ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 28 Maja Share Napisano 28 Maja 2 godziny temu, mjakm napisał: Liczę na wszystkie uwagi z Waszej strony (zwłaszcza te dotyczące kierunku śrub ) Tu nikt się na tym nie zna. Może poza jednym kolegą, ale i tak nie można sprawdzić czy ma rację, bo nikt tu na tym się nie zna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LucasB Napisano 28 Maja Share Napisano 28 Maja Zasiadam w pierwszym rzędzie i będę kibicować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 28 Maja Share Napisano 28 Maja Kyrielejson... znów żeś sobie wybrał niezłego strucla... Szczerze to czeka cię orka na ugorze żeby zlepić ją do kupy i żeby to wyglądało ---> bo serio będzie gorzej niż z Polą Wykosztowałeś się na dodatki a ten model jest takiej słabej jakości że to będzie pudrowanie trupa... Czemu żeś sobie nie kupił jakiegoś Dragona ?? albo chociaż jakiejkolwiek Hasegawy Uwaga : bądź bardzo czujny na pierwszym poziomie nadbudówek gdzie masz kazamaty dział średniego kalibru - podział elementów jest w najbardziej debilnym miejscu jaki może być ---> w środku wysokości nadbudówki. żeby to złączyć i zeszlifować na gładko będzie potrzebne sporo szpachli. Albo w ogóle wyciąć te ścianki w diabły i sztukować nowe rękodzielniczo z HIPSu (może być przy tym mniej roboty) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 28 Maja Share Napisano 28 Maja (edytowane) 55 minut temu, M.A.V. napisał: Uwaga : bądź bardzo czujny na pierwszym poziomie nadbudówek gdzie masz kazamaty dział średniego kalibru - podział elementów jest w najbardziej debilnym miejscu jaki może być ---> w środku wysokości nadbudówki. żeby to złączyć i zeszlifować na gładko będzie potrzebne sporo szpachli. Albo w ogóle wyciąć te ścianki w diabły i sztukować nowe rękodzielniczo z HIPSu (może być przy tym mniej roboty) Wyciąłem w pień i dołożyłem ścianki z Lion Roar. Walczę z Arizoną od póltora roku i prawie na ukończeniu. Do blach Eduarda dokładam te z Liona bo się wzajemnie uzupełniają. A śruby zawsze mielą na zewnątrz czyli patrząc od rufy to lewe kręcą w lewo a prawe w prawo. Edytowane 28 Maja przez Iron Duke stylistyka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjakm Napisano 29 Maja Autor Share Napisano 29 Maja Dzięki za pierwsze uwagi. I tak: - wybór Arizony nie była przypadkowy, nie chce lokowania produktu ale trafił się za free z pewnego sklepu modelarskiego dlatego jest na warsztacie. - widziałem kilka filmów na YT i wiedziałem czego się spodziewać dlatego popełniłem inwestycję w zestaw Eduarda który między innymi zastępuję wspomniane ściany ( swoją drogą zastanawiam się o co chodziło autorowi tego pomysłu) - zestaw Lion Roar, w najpopularniejszych miejscach niedostępny więc raczej nie będę na siłę go poszukiwał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjakm Napisano 30 Maja Autor Share Napisano 30 Maja Pierwsze pytanie do znawców tematyki. instrukcja pokazuje kolor wieżyczki tak jak całość Navy Blue ale spotkałem się ze schematem gdzie góra była czerwona. Który w takim razie kolor będzie poprawny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 30 Maja Share Napisano 30 Maja Nie było Navy Blue tylko 5-D Dark Gray. Dachy wież w kolorze kadłuba. Górne części masztów 5-L Light Gray. I nie przejmuj się jak ktoś Ci będzie wmawiał Navy Blue. Nie na Arizonie. Pancernik wrócił z morza w piątek 5 grudnia przed południem i nie było takiej siły by zdążono go przemalować do niedzieli. W sobotę to wszyscy myśleli jakby tu wyrwać jakiś towar w Honolulu na noc....przeczytaj poniższe linki. http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=69&t=305334 http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=47&t=12942 https://www.sovereignhobbies.co.uk/pages/united-states-navy-colour-scheme Miłej lektury 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Maja Share Napisano 30 Maja (edytowane) dorzucę swoje trzy grosze .... Malowanie wież to był trójbarwny system szybkiej identyfikacji pancerników wprowadzony w latach 30tych - piszę z głowy i nie pamiętam kiedy dokładnie. Chodziło o to by lotnictwo obserwacyjne użytkowane wówczas w dużej ilości szybko identyfikowało okręty z bardzo daleka. Jako że w latach 30tych US Navy miało w linii 4 Dywizjony Pancerników wprowadzono kolorystykę dla dziobowych wież : 1Dyw = czerwony , 2Dyw = biały , 3Dyw = niebieski , 4Dyw = czarny. Dodatkowo wprowadzono malowanie 4 wieży (ostatniej od rufy) w celu identyfikacji okrętów w ramach dywizjonu (pierwszy-czerwony , drugi-biały, trzeci-niebieski) Wieża nr3 nie była nigdy oznakowana stąd : Arizona należała do 1 Dyw więc dziobowe wieże miały dachy na czerwono a że była dodatkowo okrętem flagowym dywizjony trzecia wieża również jest czerwona. Tak więc podsumowując : jak robisz Arizonę z lat 30tych to malujesz wieże, jak robisz z czasów Pearl Harbor to bez kolorków EDIT ------------------------ wygrzebałem przydziały pancerników obowiązujące od końca 1940 Edytowane 30 Maja przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjakm Napisano 3 Czerwca Autor Share Napisano 3 Czerwca Żeby nie było że Arizona leży w pudle to podsyłam mały update. Póki co wycinam co się da ze względu na dodatki eduarda plus męczę się okrutnie z maleńkimi blaszkami ( szacun dla kolegów którzy robią takie rzeczy w 700-setce) @M.A.V. Trochę się przestraszyłem tego sztrucla ale póki co zostało z niego nie wiele, reszta wycięta lub zpiłowana. @Iron Duke dzieki za cynk z kolorem. Faktycznie navy blue to jakieś SF. Spróbowałem testowo dark grey Mr.hobby ale dalej wydawał mi się za jasny. Kupiłem w końcu 5-d dark gray z life color i chyba to jest to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjakm Napisano 10 Czerwca Autor Share Napisano 10 Czerwca Cześć! Praca powoli idzie do przodu ale moje nerwy zaczynają dosięgać granic swojej możliwości. 15 min pracy i 30 min przerwy z tą drobnicą. Zawsze lubiłem pracę z blachami ale to jest obłęd. Praca z lupą, suwmiarką, kleje debondery i tak wkoło. Na koniec pomalowanie farbą lifecolor… Dużo nauki za mną, na pewno wiele w…wień przedemną. Na razie tyle : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 10 Czerwca Share Napisano 10 Czerwca Nie jestem pewien czy te maszty z plastiku to dobry pomysł. Ja zrobiłem z rurki mosiężnej a blachy na masztach lutowałem. Jeśli możesz to usuń te kazamaty i wstaw armaty. Może nie takie jak tu: https://www.shapeways.com/product/NPF4YNT6E/1-350-usn-5-inch-51-deck-gun bo doprowadzą Cię do ruiny. Ja moje robiłem od podstaw. Jutro postaram się wstawić fotkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjakm Napisano 10 Czerwca Autor Share Napisano 10 Czerwca 16 minut temu, Iron Duke napisał: Nie jestem pewien czy te maszty z plastiku to dobry pomysł. Ja zrobiłem z rurki mosiężnej a blachy na masztach lutowałem. Jeśli możesz to usuń te kazamaty i wstaw armaty. Może nie takie jak tu: https://www.shapeways.com/product/NPF4YNT6E/1-350-usn-5-inch-51-deck-gun bo doprowadzą Cię do ruiny. Ja moje robiłem od podstaw. Jutro postaram się wstawić fotkę Kazamaty już na sztywno. Maszty… pierwsza wieża już zapodkladowana. Ale dobry pomysł i chyba zrobię je przy drugiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 10 Czerwca Share Napisano 10 Czerwca Górna zabudowa masztu dziobowego.....wkleiłeś tyłem do przodu!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjakm Napisano 10 Czerwca Autor Share Napisano 10 Czerwca Teraz, Iron Duke napisał: Górna zabudowa masztu dziobowego.....wkleiłeś tyłem do przodu!!! Wiem , zauważyłem jak wkleiłem zdjęcie. I debonder znowu w akcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 10 Czerwca Share Napisano 10 Czerwca 12 minut temu, mjakm napisał: Wiem , zauważyłem jak wkleiłem zdjęcie. I debonder znowu w akcji No i dalmierz raczej powinien być na 0 a nie na zielone 90... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjakm Napisano 10 Czerwca Autor Share Napisano 10 Czerwca 1 minutę temu, Iron Duke napisał: No i dalmierz raczej powinien być na 0 a nie na zielone 90... Tutaj się zastanawiałem i zostawiłem tą jak Edek wymyślił. Zmieniać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 10 Czerwca Share Napisano 10 Czerwca Działa na 0 to dalmierz na 0. Regulamin RSO... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 11 Czerwca Share Napisano 11 Czerwca A tak wyglądają moje kazamaty... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjakm Napisano 17 Czerwca Autor Share Napisano 17 Czerwca Jeszce jedno. Samoloty mają kolor Grey 5-d ? Tak pokazuje instrukcja. Obejrzałem kilka prac innych modelarzy i wygląda to różnie… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 17 Czerwca Share Napisano 17 Czerwca 5-D od góry jasnoszary od spodu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi