Skocz do zawartości

Latajacy PGR czyli samoloty i smiglowce rolnicze

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z tego co mi wiadomo to nie było jakiegoś specjalnego oznaczenia wersji rolniczej . Zbiorniki na chemikalia poprostu podczepiali do wersji T czyli transportowej. Ja mam rolniczego plemniczka obfotografowanego więc jak potrzebujesz coś to daj cynk. Ten z muzeum w krakowie.

Tak prawde mówiąc to ten rolniczy ma pare gadzetów których nie mają wojskowe Mi-2 T. A to na zachęte:

9049d546eb5e5883.jpg

Pozdro.

Napisano

No wlasnie tez go mam i zabieram sie za wrzutke na forum. Faktycznie ma kilka "bajerow" typu listwy/noze do przecinania kabli... Dziwne, mam wrazenie ze go jakos wyrozniali, ale mozliwe ze mi sie tylko zdaje.

Pozdr.

Pawel

Napisano

Może nie o śmigłowcach , ale... czemuż , ach, czemuż brak modeli w mej ulubionej 1/72 chociażby Kruka, Dromadera czy [może maszyna nieudana, ale za to jak wyglądała!] mojego ulubionego Belfegora! Już nawet szkoleniowych jest więcej - to skandal jakiś.Od biedy jakiegoś An2 możnaby do tej kategorii podłączyć, ale... po lekturze katalogów , w miarę aktualnych, naliczyłem raptem Boeinga/Stearmana pt17 [kaydeta], i to chyba tyle! no skandal pełną gębą!

Napisano

LordDisneyland, jakoś nie wyobrażam sobie rolniczych wynalazków z Ardpolu (bo pewno ta firma wzięłaby się w garść najszybciej.) Problem w tym, że nikt nie zrobił modelu Junaka! To się nazywa skandal. Zuch był, a Junak,podstawowy sprzęt, pominięto.

A Dromader jest żywiczny w 35ce.

Napisano

Wiesz, jak każdy maniak uważam, że jest nas więcej a faktycznie niewielu modelarzy temat ten interesuje .... więc i modele pewnie nie najlepiej by się sprzedawały.

Co do Dromadera - fajny, ale to zupełnie nie moja skala. Swoją drogą, czy to ma być do dioram z pancerniactwem jakimś, czy śmigłowcami? Nie do końca rozumiem akurat taki wybór skali...

Napisano
Od biedy jakiegoś An2 możnaby do tej kategorii podłączyć, ale... po lekturze katalogów , w miarę aktualnych, naliczyłem raptem Boeinga/Stearmana pt17 [kaydeta], i to chyba tyle! no skandal pełną gębą!

W takim razie zbuduj model rolniczego TBF Avenger:

57c9370bd3e278c0.jpg

Poza tym są Kamowy Ka-15 i Ka-26 w wykonaniu Amodelu.

AZ Model wypuścił model L-60 w wersji agro.

Po-2/CSS-13 i Piper L-4 (Kopro) były wykorzystywane w powojennej Polsce do tępienia stonki ziemniaczanej.

W USA do zwalczania insektów używane są np. Dakoty.

Jeszcze gaśnicze CL-215/415 i Cataliny (Heller,Airfix), a nawet przeciwpożarowy A-10 Firehog.

Trochę tego można uzbierać...

Pozdrawia maniak latających opryskiwaczy.

Napisano

No fajny, fajniutki

Jeszcze gaśnicze CL-215/415 i Cataliny (Heller,Airfix),

Hej, Avengera możnaby też zrobić w gaśniczej - TBM3S używany był przez Conair od 1969 do 77 w Kolumbii Brytyjskiej, a od 1977 do 1998 w Nowym Brunszwiku. Niestety nie mam fotek...

Gaśnicze też podciągamy pod PGR ? Cymesik, bo w większości mają fajne malowania. I trochę modeli przy odpowiednim nakładzie pracy by się znalazło. Jest w końcu S2 Tracker / Firecat [hasa], są Rockwelle AV10 Bronco[academy], odpowiednie wersje DC6 [minicraft 1/144 - i nawet robią w odpowiednim malowanku], C130 i tak dalej...

Ten L-60 jakoś mi się nie widzi, ale o Piperze na śmierć zapomniałem Hmmm... Dzięki, Kiemlicz ;) - ale i tak żal Kruka czy Dromadera. Fajne pokraki...

Napisano

W 1997 firma AeroTech Ltd. testowała dwa odstawione przez USAF A-10 w roli firebomber'ów. Miał to być taki "strażak" nowej generacji

Projekt padł, bo nawet jak na amerykańskie warunki, był zbyt awangardowy.

Pozdr.