PKD4GA Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 Wersja rolnicza Mi-2 byla oznaczona "literka", lub miala jakis kryptonim/przezwisko ? Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 Z tego co mi wiadomo to nie było jakiegoś specjalnego oznaczenia wersji rolniczej . Zbiorniki na chemikalia poprostu podczepiali do wersji T czyli transportowej. Ja mam rolniczego plemniczka obfotografowanego więc jak potrzebujesz coś to daj cynk. Ten z muzeum w krakowie. Tak prawde mówiąc to ten rolniczy ma pare gadzetów których nie mają wojskowe Mi-2 T. A to na zachęte: Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 8 Października 2008 Autor Share Napisano 8 Października 2008 No wlasnie tez go mam i zabieram sie za wrzutke na forum. Faktycznie ma kilka "bajerow" typu listwy/noze do przecinania kabli... Dziwne, mam wrazenie ze go jakos wyrozniali, ale mozliwe ze mi sie tylko zdaje. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 To wrzuć foty swoje , ja dorzuce swoje i następny walkaraundzik będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 8 Października 2008 Autor Share Napisano 8 Października 2008 Oki doki - tylko je obrobie Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 8 Października 2008 Autor Share Napisano 8 Października 2008 Inny rodzaj instalacji. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 Wersja rolnicza miała nazwę Bażant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 Może nie o śmigłowcach , ale... czemuż , ach, czemuż brak modeli w mej ulubionej 1/72 chociażby Kruka, Dromadera czy [może maszyna nieudana, ale za to jak wyglądała!] mojego ulubionego Belfegora! Już nawet szkoleniowych jest więcej - to skandal jakiś.Od biedy jakiegoś An2 możnaby do tej kategorii podłączyć, ale... po lekturze katalogów , w miarę aktualnych, naliczyłem raptem Boeinga/Stearmana pt17 [kaydeta], i to chyba tyle! no skandal pełną gębą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 10 Października 2008 Share Napisano 10 Października 2008 LordDisneyland, jakoś nie wyobrażam sobie rolniczych wynalazków z Ardpolu (bo pewno ta firma wzięłaby się w garść najszybciej.) Problem w tym, że nikt nie zrobił modelu Junaka! To się nazywa skandal. Zuch był, a Junak,podstawowy sprzęt, pominięto. A Dromader jest żywiczny w 35ce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 10 Października 2008 Share Napisano 10 Października 2008 Wiesz, jak każdy maniak uważam, że jest nas więcej a faktycznie niewielu modelarzy temat ten interesuje .... więc i modele pewnie nie najlepiej by się sprzedawały. Co do Dromadera - fajny, ale to zupełnie nie moja skala. Swoją drogą, czy to ma być do dioram z pancerniactwem jakimś, czy śmigłowcami? Nie do końca rozumiem akurat taki wybór skali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 10 Października 2008 Share Napisano 10 Października 2008 Od biedy jakiegoś An2 możnaby do tej kategorii podłączyć, ale... po lekturze katalogów , w miarę aktualnych, naliczyłem raptem Boeinga/Stearmana pt17 [kaydeta], i to chyba tyle! no skandal pełną gębą! W takim razie zbuduj model rolniczego TBF Avenger: Poza tym są Kamowy Ka-15 i Ka-26 w wykonaniu Amodelu. AZ Model wypuścił model L-60 w wersji agro. Po-2/CSS-13 i Piper L-4 (Kopro) były wykorzystywane w powojennej Polsce do tępienia stonki ziemniaczanej. W USA do zwalczania insektów używane są np. Dakoty. Jeszcze gaśnicze CL-215/415 i Cataliny (Heller,Airfix), a nawet przeciwpożarowy A-10 Firehog. Trochę tego można uzbierać... Pozdrawia maniak latających opryskiwaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 10 Października 2008 Share Napisano 10 Października 2008 genialny ten Avenger Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 10 Października 2008 Share Napisano 10 Października 2008 No fajny, fajniutki Jeszcze gaśnicze CL-215/415 i Cataliny (Heller,Airfix), Hej, Avengera możnaby też zrobić w gaśniczej - TBM3S używany był przez Conair od 1969 do 77 w Kolumbii Brytyjskiej, a od 1977 do 1998 w Nowym Brunszwiku. Niestety nie mam fotek... Gaśnicze też podciągamy pod PGR ? Cymesik, bo w większości mają fajne malowania. I trochę modeli przy odpowiednim nakładzie pracy by się znalazło. Jest w końcu S2 Tracker / Firecat [hasa], są Rockwelle AV10 Bronco[academy], odpowiednie wersje DC6 [minicraft 1/144 - i nawet robią w odpowiednim malowanku], C130 i tak dalej... Ten L-60 jakoś mi się nie widzi, ale o Piperze na śmierć zapomniałem Hmmm... Dzięki, Kiemlicz ;) - ale i tak żal Kruka czy Dromadera. Fajne pokraki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 11 Października 2008 Share Napisano 11 Października 2008 przeciwpożarowy A-10 ?? Chyba nie chodzi o gaśniczego Thunderbolta II? Nie wyobrażam sobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 11 Października 2008 Share Napisano 11 Października 2008 W 1997 firma AeroTech Ltd. testowała dwa odstawione przez USAF A-10 w roli firebomber'ów. Miał to być taki "strażak" nowej generacji Projekt padł, bo nawet jak na amerykańskie warunki, był zbyt awangardowy. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LEOPARD1974 Napisano 11 Października 2008 Share Napisano 11 Października 2008 Jaka firma robi Dromadera w 1:35? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 12 Października 2008 Share Napisano 12 Października 2008 Pewqien modelarz robi go na indywidualne zamówienia, ma powstać tylko ok. 50 modeli. http://skyraider.fotosik.pl/albumy/290876.html oto strona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi