Skocz do zawartości

[PG-ZD] Magach Szewa Gimel 1/35 Academy/Legend/Eduard

Barthass

Rekomendowane odpowiedzi

Pięknie, pięknie. Kiedy ja się tak nauczę. A wracając do Merkavy, to wydaje mi się, że wersje wcześniejsze są "podciągane" do obecnych standardów, więc hybryda byłaby całkiem ciekawa. Zastanawiałaby mnie tylko poprawność merytoryczna takiego tworu.

• Odpowiedzi 144
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

A wracając do Merkavy, to wydaje mi się, że wersje wcześniejsze są "podciągane" do obecnych standardów

Tak właśnie jest

Zastanawiałaby mnie tylko poprawność merytoryczna takiego tworu.

Najłatwiej i najprościej było by wziąć kadłub od Mk.2 , trochę przerobić i nałożyć na to wieżę od Mk. I

Nie maluj go. Szkoda aby te detale i blaszki zginęły pod farbą.

Haha, tez mam czasami takie myśli, ale potem zerkam na fotki takie jak ta poniżej i zaraz mi się w głowie roji pełno pomysłów na malowanie i weathering

Magach_7_Israel_03.jpg

• 3 weeks later...

Ojojoj

Na razie dorabiam duperele, i zbyt efektownie postępy nie wyglądają, no ale jeśli się domagacie fotek, to jutro lub w niedzielę coś tu wrzucę

Cały czas na gąski czekam, powinny być za jakieś 2 tygodnie, a potem zamontuje boczne ekrany, i finito

Oto fotki z postępów, jak widać za wiele się nie zmieniło, ale jako, że koledzy domagają się fotek, tak więc oto one

Na filtrze powietrza dodałem uchwyt na łopatę:

SPM_A1118.jpg

Zrobiłem tez rynienki odprowadzające wodę z okolicy włazu kierowcy:

SPM_A1119.jpg

Wieża na ten czas wygląda tak (jest już w jakichś 85% skończona)

SPM_A1130.jpg

Zdetalowałem wieżyczkę dowódcy:

SPM_A1127.jpg

Dodałem parę elementów na tył wieży oraz anteny :

SPM_A1125.jpg

Liny holownicze to zestaw z firmy Eureka XXL do Merkavy Mk.3

SPM_A1132.jpg

Rzut okiem na całość :

SPM_A1117.jpg

Jak widać postępy nie są rewelacyjne, sam model też Prawdę mówiąc to mam go dosyć, ale doprowadzę to wszystko do happy endu (przynajmniej taką mam nadzieję )

Jak na razie elegancko

Będziesz malował farbką Lifecolor ??

Z ust mi to pytanie wyjąłeś. Lifecolor robi takie 3 kolorki:

UA020 FS30372 Sand Grey 61-73

UA035 FS36134 Sand Grey 82

UA119 FS34064 Israeli Green

Który się najbardziej nada do pomalowania Merkavy 1 z Tamiyi ? A może wszystkie do szejkera wrzucić i zmieszać?

Dzięki za komentarze, ciesze się, ze Wam się podoba, bo mi jednak nie bardzo ;)

Będziesz malował farbką Lifecolor ??

Prawdopodobnie tak

Który się najbardziej nada do pomalowania Merkavy 1 z Tamiyi ?

Właściwy kolor to będzie ten drugi czyli Sand Grey 82.

Właściwy kolor to będzie ten drugi czyli Sand Grey 82.

O to super ! Co prawda zamówiłem u Erniego trzy wymienione wcześniej kolorki IDF ale myślę że oprócz wymienionego przez Ciebie szarego wykorzystam kiedyś i pozostałe. Kończę już Bradleya i siadam do Merkavy. Tylko chmmm te powierzchnie antypoślizgowe. Dumam czy to w ogóle robić ? Na europejskich pojazdach jest ona ładna i równa a tutaj na IDF-ach wygląda jak by ktoś żwiru łopatą nasypał na pancerzu.

Bo nasypał . I na dodatek zalał żywicą

Skoro tak renomowany producent jak Legend, nie zrobił na swojej Merkavie tego "żwirku" :

http://www.supervideo.com/MXCD-ROMOSa.htm

to ja mały, domowy lepiacz też mam to gdzieś. Wole zrobić "golca" niż spaprać model.

A i przepraszam kolegę Barthassa za oftopik w jego wątku .

Na europejskich pojazdach jest ona ładna i równa a tutaj na IDF-ach wygląda jak by ktoś żwiru łopatą nasypał na pancerzu.

Noo, i tu się nie zgodzę Na jednych Merkavach ta powierzchnia rzeczywiście przypomina żwir, natomiast na innych już wygląda ładnie i estetycznie

Skoro tak renomowany producent jak Legend, nie zrobił na swojej Merkavie tego "żwirku"

Hehe, no niestety żaden z producentów mających Merkavę w swojej ofercie nie pokusił się o odtworzenie tych powierzchni, moim zdaniem z powodu lenistwa, lub też po prostu doszedł do wniosku, że te powierzchnie na modelu będą lepiej wyglądały jak zrobi je modelarz, niż oni sami

to ja mały, domowy lepiacz też mam to gdzieś. Wole zrobić "golca" niż spaprać model.

Według mnie to spaprasz model nie robiąc powierzchni, zresztą najlepiej popróbować najpierw na jakimś złomie

Ja na Magachu niedługo będę odtwarzał te powierzchnie

Ja na Magachu niedługo będę odtwarzał te powierzchnie

Na Magachu to zdaje się są te takie lekko paskudne - żwirowate. Tak? Czym je będziesz robił - proszkiem? Czy piaskiem drobnym, np. kwarcowym, pomieszanym ze zwykłym?

Na Magachu to zdaje się są te takie lekko paskudne - żwirowate. Tak?

No właśnie takie lepsiejsze Prawdopodobnie zastosuję opryskiwanie Mr. Surfacerem 500 z aero, bo te powierzchnie są na prawdę delikatne:

hk.jpg

No właśnie takie lepsiejsze Prawdopodobnie zastosuję opryskiwanie Mr. Surfacerem 500 z aero, bo te powierzchnie są na prawdę delikatne:

To może do Merkavy użyję tego grubszego Surfacerka ? Z tym, że ja bym nie psikał a naniósł pędzelkiem przez pionowe "ubijanie" przyciętym pędzlem. To się chyba nazywa tapowanie.

Na armoramie znalazłem ciekawy sposób odwzorowania tego żwirku... tylko zastanawiam się czy nie jest za duży Rolling Eyes

Taa, Guido przesadził z tą fakturą, temat tej Merkavy jest poruszany jeszcze na innym forum, i było mu to wypomniane Ale sama Merkava to mistrzostwo świata

Z tym, że ja bym nie psikał a naniósł pędzelkiem przez pionowe "ubijanie" przyciętym pędzlem. To się chyba nazywa tapowanie.

Hmm, nigdy tak tego nie robiłem, więc nie wiem jaki byłby efekt...