Skocz do zawartości

[PG-ZD] Magach Szewa Gimel 1/35 Academy/Legend/Eduard

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam wszystkich. Od czasu kiedy po raz pierwszy kilka lat temu zobaczyłem Magacha 7C w Nowej Technice Wojskowej zapragnąłem zbudować ten model , jednak brak umiejętności mi to uniemożliwiał Teraz jednak czuję się na siłach, więc wziąłem się za niego.

Model bazowy to M60 blazer z Academy , do tego konwersja na Magacha 7C z Legend , żywiczne koła Legend , zestaw blaszek z Eduarda do czołgu M60. Wkrótce zamówię też friulki , oraz drobny zestaw z Legend zawierający prawidłowe zwolnice koła napędowe i filtry powietrza.

Tak zachwalałem zestaw do konwersji na Magacha z Legend... Jednak w praniu okazał się, hmmm krótko mówiąc problematyczny

Przedni pancerz kadłuba okazał się za wąski - góra o 2 jakieś 2mm , dół o prawie 3mm. Rozwiązałem ten problem za pomocą kawałków polistyrenowych płytek i szpachli , na dodatek panowie z Legenda dali 2 identyczne części , które znajdują się na błotnikach z przodu pojazdu , natomiast te częsci powinny być różne- lewa i prawa a niestety dali 2 prawe, i jedną musiałem przerobić. Z tego co widzę czeka mnie mnóstwo roboty, oj mnóstwo

Będę budował konkretnie ten egzemplarz:

Magach7Gimel1024x768.jpg

SPM_A0643.jpg

SPM_A0644.jpg

SPM_A0646.jpg

SPM_A0645.jpg

SPM_A0648.jpg

SPM_A0649.jpg

SPM_A0651.jpg

SPM_A0652.jpg

SPM_A0657.jpg

SPM_A0659.jpg

SPM_A0662.jpg

SPM_A0663.jpg

SPM_A0664.jpg

SPM_A0665.jpg

Edytowane przez Gość
  • Odpowiedzi 144
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

zycze powodzenia i duzo cierpliwosci,mnie pokonal panzer iv z tej firmy,podziwiam

Napisano
,mnie pokonal panzer iv z tej firmy

Akurat pancerka drugowojenna z Academy to porażka , natomiast modele nowoczesnej pancerki są (z niewielkimi wyjątkami) całkiem dobre. A z bazowego modelu wykorzystam tylko kadłub i zawieszenie

Napisano
natomiast modele nowoczesnej pancerki są (z niewielkimi wyjątkami) całkiem dobre

I trzeba dodać, że niekiedy jedyne wśród plastikowych, oraz ich cena też nie powoduje oczopląsu...

Barthass No oczywiście, relację będę oglądał tak często, jak tylko czas mi na to pozwoli. A tak poza, tematem dopadłem wreszcie blaszki do M113 Zeldy, więc powolutku zaczyna się to zbierać do kupy, z czego jestem niezmiernie happy...

PZDR

Napisano
powodzenia

Dzięki, będzie potrzebne...

A tak poza, tematem dopadłem wreszcie blaszki do M113

Wow, miałeś dużo szczęścia. Nieprodukowane zestawy Eduarda naprawdę ciężko znaleźć . Ja jak tylko zobaczyłem na Jadarze zestaw już nieprodukowanych blach do M60 to nie zastanawiałem się ani chwili, tylko od razu brałem, bo wiedziałem , ze potem mogą być z ich dostaniem problemy.

Napisano

Szalom

Powoli, ale do przodu. Zająłem się robieniem zawieszenia, mordęga z kołami , ale jeszcze tylko 4 zostały (na zdjęciach koła nie są jeszcze przyklejone i wyglądają na krzywe) , no i pobawiłem się Nitro

Jak tak patrze ile pracy mi jeszcze zostało, to aż mi się w głowie kręci

SPM_A0674.jpg

SPM_A0666.jpg

SPM_A0671.jpg

SPM_A0670.jpg

SPM_A0672.jpg

Napisano

Czyżbym zaczynał monolog

Im bardziej się zagłębiam w temat , tym bardziej oddala się termin ukończenia modelu

SPM_A0685.jpg

SPM_A0686.jpg

SPM_A0690.jpg

SPM_A0692.jpg

Napisano

No nie wiem czy taki monolog - po prostu wszyscy patrzymy na to co robisz z zapartym tchem, nie mogąc z siebie (klawiatury) słowa wydusić

Poza tym za dużo świąt ostatnimi dniami - Yom Kippur, Szałasy (Sukkot).... w międzyczasie impreza urodzinowa w Padrebooks - porządny Żyd nie ma czasu na internet, heheheheheeh

A tak na poważnie, to po prostu patrzę i podziwiam

Napisano

Po otrzymaniu paru fotek zauważyłem, że muszę co nieco dorobić i przerobić. Odciąłem "uszy" do podnoszenia wanny, i umieściłem je w nowym miejscu i pod innym kątem , oraz dorobiłem to coś nad amortyzatorem, chciałbym zdążyć z Magachem na konkurs w Bytomiu (Avi coś wspominał o jakimś pucharze za pojazd Izraelski czy coś ), ale z moim tempem to nie wiem czy zdąże...

SPM_A0707.jpg

Napisano

Skleiłem wreszcie połówki kadłuba, oraz zająłem się przednim pancerzem, z którym mam nie lada problemy Był za wąski, krzywy , i jedna połówka nijak pasowała do drugiej, ale jakoś udało się , miejsca styku pancerza górnego z dolnym oblepiłem szpachlą, i teraz czekam aż wyschnie No i zrobiłem jak na razie jeden reflektor

SPM_A0708.jpg

Napisano

Tak, wspominałem Puchar będzie - za najciekawszy/najlepiej wykonany pojazd izraelski. Ostatni weekend lutego Tak więc nieco czasu Ci jeszcze zostało.

Napisano
Izraelczycy chyba nie lubią modelarzy Very Happy . Po co budują takie skomplikowane i złożone pojazdy ? A potem my sie męczyć musimy.

Haha, dobre Nie musielibyśmy się męczyć gdyby którakolwiek firma produkująca modele plastikowe zainteresowałaby sie bliżej tematem

Napisano
robi wrażenie ta wieża z Merkawy!!!!

Hah, no robi, to jest największa wieża jakąkolwiek będe montował w jakimś modelu , z nudów patrzyłem do czego ją porównać , i sprawdziłem, że razem z zamontowanym koszem sama wieża ma wielkość kadłuba Tygrysa Królewskiego

Napisano
Hah, no robi, to jest największa wieża jakąkolwiek będe montował w jakimś modelu

No ja, jak sklejałem wieżę Leosiowi to też mnie prawie zamurowało, gdy dokładałem i dokładałem elementy wydłużające. W końcu jak porównałem długością to żaden drugowojenny czołg (z mojego stanu) nie był dłuższy od samej wieży Leosia 2A6 EX :>

Wracając do modelu Magacha: czysto, ładnie i do przodu - tak trzymaj.

Napisano

W porównaniu z wieżą Leosia A6 to model Merkavy ma wieże dłuższą o 1cm Oh, nie mogę sie doczekać kiedy wreszcie ją wrzucę na warsztat