tofik Napisano 13 Października 2008 Share Napisano 13 Października 2008 Pomalowałem sobie model sidoluxem (przy pomocy aerografu) i wyszły mi takie białe plamki. niestety na zdjęciu ciężko to uchwycić ale coś tam widać. Może ktoś mi powie co robiłem źle i jak to naprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 13 Października 2008 Share Napisano 13 Października 2008 Rozcieńczałeś Sidolux? Na jakie farby go kładłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 13 Października 2008 Share Napisano 13 Października 2008 MrBat to SIDO jeszcze trzeba rozcieńczać? Czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 13 Października 2008 Share Napisano 13 Października 2008 MrBat to SIDO jeszcze trzeba rozcieńczać? Trzeba Czym? Wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 13 Października 2008 Share Napisano 13 Października 2008 Czym? Wodą. W jakim stosunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 13 Października 2008 Share Napisano 13 Października 2008 W jakim stosunku? Jak ktoś kiedyś napisał - do konsystencji 3,2 % mleka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 13 Października 2008 Share Napisano 13 Października 2008 MrBat to SIDO jeszcze trzeba rozcieńczać? Czym? Ja nie rozcieńczam. Właśnie po rozcieńczeniu przy pędzlu pojawiał mi się podobny efekt, co u założyciela wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 13 Października 2008 Share Napisano 13 Października 2008 sido leje do aero z butli i psikam i jest git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 13 Października 2008 Share Napisano 13 Października 2008 Ja również nie rozcieńczam sidoluxu, ptosto z butelki przez ten wygodny dziubek i sru.. aerką Z czego te plamy to ja osobiście nie wiem może coś w aerografie zostało wody albo rozpuszczlnika etc. Spróbuj poprostu wypolerować, sidolux w jakimś tam stopniu da się polerować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 13 Października 2008 Share Napisano 13 Października 2008 pokryłem model warstwą czegoś co się nazywa FORMEB - taki krem do polerowania jak Sido. wszystko fajnie, model się błyszczy tak jak powinien... ale schnie już 3 dzień i końca nie widać. czy mam przetrzeć model jakąś szmatką żeby to wetrzeć w plastik czy czekać dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 13 Października 2008 Share Napisano 13 Października 2008 jachud3 poszukaj na forum gdzieś już ktoś poruszał właśnie temat niewysychających lakierów i farb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 13 Października 2008 Share Napisano 13 Października 2008 (edytowane) Witam, Pisząc "sidolux" warto nadmienić, o jaki Sidolux chodzi. Typ "panele" jest na tyle rzadki, że nie trzeba go rozcieńczać i nim maluję mi się najlepiej. Inny typ jaki mam to "PCV Linoleum" i ten jest bardziej gęsty i należy go rozcieńczać i w ogóle gorzej się nim maluje. Miałem taki same plamki gdy położyłem sidolux na "wymacany" model malowany Tamiya'ą, tzn. prawdopodobnie był on zatłuszczony przez ciągłe trzymanie go w rękach. Następnym razem pomogło gdy przed pomalowaniem sidoluxem umyłem go w Ludwiku. Można też cały proces malowania modelu przeprowadzać w gumowych rękawiczkach, wtedy go raczej nie zatłuścimy. Pozdrawiam Edytowane 14 Października 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 14 Października 2008 Share Napisano 14 Października 2008 TomaszDudek no i ja tez tak właśnie już raz zrobiłem i mi jakoś to wyszło, ale wystraszyłem się, że w przyszłości mogę coś spartolić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 14 Października 2008 Autor Share Napisano 14 Października 2008 Dzięki za pomoc. Rzeczywiście użyłem sidoluxu "PCV Linoleum".Po przeszlifowaniu modelu drobnym papierem ściernym pomalowałem go rozcieńczonym wodą destylowaną sidoluxem i białe plami znikły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi