Qz9 Napisano 3 Sierpnia Share Napisano 3 Sierpnia To jest wyrzutnik rakiet oswietlających. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 3 Sierpnia Autor Share Napisano 3 Sierpnia 22 minuty temu, Qz9 napisał: To jest wyrzutnik rakiet oswietlających. Przyznam że nie wiedziałem o tym . Była kalka to przykleiłem :-)) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 4 Sierpnia Share Napisano 4 Sierpnia 10 godzin temu, boberm1 napisał: Przyznam że nie wiedziałem o tym . Była kalka to przykleiłem :-)) W tym miejscu na SBLim 2 zwykle montowano kasetę na rakietnicę. Kaseta to było coś w rodzaju pustego pudełka do którego przed lotem uzbrojeniec montował właściwą rakietnicę. W rakietnicy były 4 naboje sygnalizacyjne każdy w innym kolorze a nad kasetą rakietnicy były namalowane kropki w tych samych kolorach aby uzbrojeńcy nie pomylili kolejności kolorów. Dodatkowo widoczna część kasety była w początku lat osiemdziesiątych malowana na żółto. Musiałbyś to sprawdzić na zdjęciach. To można jeszcze chyba poprawić. Zapytałem o te "punkty" bo nie byłem pewien czy na wczesnych SBLimach było tak samo i kasety były w tych samych miejscach. Poniżej zdjęcie autorstwa p. Wacława Hołysia na którym widać dość dobrze te rakietnice na dwóch SBLimach. Co prawda na zdjęciach są SBLim-2 ART ale na zwykłych SBim-2 było tak samo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Sierpnia Share Napisano 4 Sierpnia 21 minut temu, Endrju napisał: Uwielbiam te siemirowickie maziaje na ich Limach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Sierpnia Share Napisano 4 Sierpnia Uzupełnieniem wypowiedzi @Endrju. Na pierwszej fotce fajne zbliżenie na kasetę, na drugim i trzecim zdjęciu wczesne SBLimy. Wygląda jakby kaseta w nich była pod szachownicą. Dwa pierwsze zdjęcia z zasobów MLP, trzecie Wacława Hołysia: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 4 Sierpnia Share Napisano 4 Sierpnia (edytowane) Położenie rakietnicy, w zależności od dawcy czyli najprościej pisząc Lim-1 czy Lim-2 Ta rakietnica była stosowana min. na Me-262, skąd wcale nie droga zakupu pojechała do ruskich razem z niemieckimi szlemami ,energetyka, przyrządami no i konstruktorami lotniczymi. Edytowane 4 Sierpnia przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Sierpnia Share Napisano 4 Sierpnia Fotkę już gdzieś wrzucałem, ale wrzucę raz jeszcze. Na foto TS-11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 4 Sierpnia Autor Share Napisano 4 Sierpnia Na tym zdjeciu CHYBA widac polozenie tego ustrojstwa w 102-ce. Ciemna plamka obok szachownicy. Piszę "chyba"- bo pewnosci nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi