Skocz do zawartości

Ching Yuen 1/350 Bronco

Sampo

Rekomendowane odpowiedzi

Taki cudak wpadł mi przypadkiem w ręce...

Bez pudełka, ale po wstępnym przejrzeniu chyba wszystko jest na miejscu, niepołamane i okręt wygląda zgrabnie, więc wiem już co będę robił na jesieni🙂

IMG_20240704_174415.thumb.jpg.b88ed3c90bcb9822a822deea998e0add.jpg

IMG_20240704_174409.thumb.jpg.1ef2e60862a67e72cbbbeaaa310201b8.jpg

Temat jest dla mnie egzotyczny i poza "Bitwą u ujścia Jalu" Andrzeja Fietta, która gdzieś leży w pudłach, nie znam w ogóle literatury dotyczącej chińskiej cesarskiej marynarki.

Może Koledzy pomogą, szczególnie w temacie malowania? Instrukcja podaje dwa - "wiktoriańskie" biało-czarne i całkowicie czarny z okresu wojny chińsko-japońskiej. Ale zdjęć, rysunków jak na lekarstwo...

• Like 1

jest.troxhe materiałów, w temacie 

1 jest zeszyt morze i okręty o flocie chińskiej 

2 jest angielska książka o chińskiej flocie 

będę w poniedziałek back to mogę podesłać trochę  szczegółów bo chińska xix w. flote mam trochę rozkmniona w materiałach 

by the way okręt zbudowany jeśli mnie pamięć nie myli w starodawnym Szczecinie ... 

fajny temat.fajny okręt, 

z dodatków jest pokład, są lufy do art głównej ... 

5 godzin temu, laskonogi napisał:

będę w poniedziałek back to mogę podesłać trochę  szczegółów bo chińska xix w. flote mam trochę rozkmniona w materiałach

Dzięki. Będę wdzięczny. Jakbyś podał tytuły książek, to spróbuję upolować na ibaju. Dobrej literatury nigdy za wiele🙂

Pokład obowiązkowo.

A nad lufami się zastanawiam. To cudo było uzbrojone w 8 calowe działa Kruppa, więc 210 mm. Są takie metalowe lufy dostępne? Znalazłem zestaw 5 lufek jakiejś chińskiej firmy, ale w porównaniu do zestawowych wydają się strasznie cienkie (znaczy w przekroju lufy, nie wykonaniu:) i niedostępne w sprzedaży...

Napisano (edytowane)

no dobra trochę mi sie pojekręciło z wakacyjnej zakrętki ale i te nazwy nigdy mi nie wchodziły do głowy a tylko na tel byłem i nie lookłem niefrasobliwie na zdjęcie a wiec po koleji 

ciekawe publikacje na temat floty chonskiej gdzie znajdziesz info min o swoim "krążowniku":

piotr oleander  sino - japanese naval war 1894-1895

Richard N J Wright The Chinese Steam navy 

okrety wojenne wydanie specjalny nr 48 z dziejów flty chinskiej 

okrety wojenne wydanie specjalny nr 71 z dziejów flty chinskiej 

dodatki tu jest cienko niestety 

luf nie znam  // pomyliłem z Jingyuan 

natomiast jest 

wood hunter wydal pokład drewniany z łancuszkiem i gretingami pod burtową artylerie // jest także artwox jesli mnie pamiec nie myli 

Nort Star wydał pod ting Yuen fajna blaszkę i wiele z tego pasuje do twojego krążownika

no to na tyle 

w gwoli sprostowania 

W dniu 10.07.2024 o 16:12, Szydercza Gała napisał:

Nie, zbudowany w Newcastle.

racyja to pancerniki „Jingyuan” i blizniaczy „Laiyuan” były ze szczecina dzięki !! wiedziałem że gdzieś mi ten szczecin z chinami dźwięczy 😉

no to na tyle 

Oczekuje relacji z budowy :))))) bez ociągania sie jak ja :) 

Edytowane przez laskonogi

Dzięki @laskonogi

Na razie wypoczywam, od modelarstwa też, a w ramach wypoczynku czytam książki😄 Relacja będzie..jak się zbiorę. Najszybciej w przyszłym miesiącu, ale pewnie jestem optymistą

Książka Piotra Olandra jest dostępna za rozsądne pieniądze i już jest w drodze. Pokład też już zakupiony.

Blaszkę NorthStara obadałem, ale sobie odpuszczę. Ta zestawowa jest rozbudowana i powinna wystarczyć.

• Like 1

• 3 months later...

Zacząłem dłubać okręcik. Idę z pracami tak jak chińscy mędrcy opisali w instrukcji, czyli najpierw to co jest na pokładach.

1948446372_IMG_20241112_2144562.thumb.jpg.ae885a2fe28775ca232e94b2f30eee71.jpg

Złożyłem też baterię dziobową

1504087721_IMG_20241112_2145042.thumb.jpg.03a345f6df380fdf7e504ad9ec79d037.jpg

Mam pytanie do kolegów. Jaki podkład stosujecie do blaszek fototrawionych? Maluje tamiyami kładzionymi na surfacera 1500, ale farba nie trzyma się blaszek i przy każdym zadrapaniu odłazi.

Powoli do przodu - zapełniam pokład.

Jakbym umiał robić wodę, to w sumie fajnie by w takim stanie wyglądał..zatopiony przy jakimś nabrzeżu portowym:)

1417879906_IMG_20241119_2032082.thumb.jpg.99cae8e73d279d2ef41debf260520d20.jpg

Jak już to zacząłem, to też nie wiem, czy najlepszy, no ale idę dalej według instrukcji. Nie mam jej teraz pod ręką, ale śródokręcie trzeba połączyć z połówkami kadłuba przed złożeniem całości. Dziób i rufa są podwyższone i idą na sklejony kadłub. Wiem, będzie walka z burtami, a potem szpachla. Pokład jeszcze nie poklejony, dopasowany do zdjęcia, to są trzy osobne elementy.