Sampo Napisano 4 Lipca Share Napisano 4 Lipca Taki cudak wpadł mi przypadkiem w ręce... Bez pudełka, ale po wstępnym przejrzeniu chyba wszystko jest na miejscu, niepołamane i okręt wygląda zgrabnie, więc wiem już co będę robił na jesieni Temat jest dla mnie egzotyczny i poza "Bitwą u ujścia Jalu" Andrzeja Fietta, która gdzieś leży w pudłach, nie znam w ogóle literatury dotyczącej chińskiej cesarskiej marynarki. Może Koledzy pomogą, szczególnie w temacie malowania? Instrukcja podaje dwa - "wiktoriańskie" biało-czarne i całkowicie czarny z okresu wojny chińsko-japońskiej. Ale zdjęć, rysunków jak na lekarstwo... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Lipca Share Napisano 9 Lipca ambitnie - powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 10 Lipca Share Napisano 10 Lipca jest.troxhe materiałów, w temacie 1 jest zeszyt morze i okręty o flocie chińskiej 2 jest angielska książka o chińskiej flocie będę w poniedziałek back to mogę podesłać trochę szczegółów bo chińska xix w. flote mam trochę rozkmniona w materiałach by the way okręt zbudowany jeśli mnie pamięć nie myli w starodawnym Szczecinie ... fajny temat.fajny okręt, z dodatków jest pokład, są lufy do art głównej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 10 Lipca Share Napisano 10 Lipca Nie, zbudowany w Newcastle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sampo Napisano 10 Lipca Autor Share Napisano 10 Lipca 5 godzin temu, laskonogi napisał: będę w poniedziałek back to mogę podesłać trochę szczegółów bo chińska xix w. flote mam trochę rozkmniona w materiałach Dzięki. Będę wdzięczny. Jakbyś podał tytuły książek, to spróbuję upolować na ibaju. Dobrej literatury nigdy za wiele Pokład obowiązkowo. A nad lufami się zastanawiam. To cudo było uzbrojone w 8 calowe działa Kruppa, więc 210 mm. Są takie metalowe lufy dostępne? Znalazłem zestaw 5 lufek jakiejś chińskiej firmy, ale w porównaniu do zestawowych wydają się strasznie cienkie (znaczy w przekroju lufy, nie wykonaniu:) i niedostępne w sprzedaży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 10 Lipca Share Napisano 10 Lipca są lufy mam je w dodatkach sprawdzę to ci podesle kto to produkuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 10 Lipca Share Napisano 10 Lipca 5 godzin temu, Szydercza Gała napisał: Nie, zbudowany w Newcastle no znaczy pamięć myli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 14 Lipca Share Napisano 14 Lipca (edytowane) no dobra trochę mi sie pojekręciło z wakacyjnej zakrętki ale i te nazwy nigdy mi nie wchodziły do głowy a tylko na tel byłem i nie lookłem niefrasobliwie na zdjęcie a wiec po koleji ciekawe publikacje na temat floty chonskiej gdzie znajdziesz info min o swoim "krążowniku": piotr oleander sino - japanese naval war 1894-1895 Richard N J Wright The Chinese Steam navy okrety wojenne wydanie specjalny nr 48 z dziejów flty chinskiej okrety wojenne wydanie specjalny nr 71 z dziejów flty chinskiej dodatki tu jest cienko niestety luf nie znam // pomyliłem z Jingyuan natomiast jest wood hunter wydal pokład drewniany z łancuszkiem i gretingami pod burtową artylerie // jest także artwox jesli mnie pamiec nie myli Nort Star wydał pod ting Yuen fajna blaszkę i wiele z tego pasuje do twojego krążownika no to na tyle w gwoli sprostowania W dniu 10.07.2024 o 16:12, Szydercza Gała napisał: Nie, zbudowany w Newcastle. racyja to pancerniki „Jingyuan” i blizniaczy „Laiyuan” były ze szczecina dzięki !! wiedziałem że gdzieś mi ten szczecin z chinami dźwięczy no to na tyle Oczekuje relacji z budowy :))))) bez ociągania sie jak ja Edytowane 14 Lipca przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sampo Napisano 15 Lipca Autor Share Napisano 15 Lipca Dzięki @laskonogi Na razie wypoczywam, od modelarstwa też, a w ramach wypoczynku czytam książki Relacja będzie..jak się zbiorę. Najszybciej w przyszłym miesiącu, ale pewnie jestem optymistą Książka Piotra Olandra jest dostępna za rozsądne pieniądze i już jest w drodze. Pokład też już zakupiony. Blaszkę NorthStara obadałem, ale sobie odpuszczę. Ta zestawowa jest rozbudowana i powinna wystarczyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sampo Napisano 12 Listopada Autor Share Napisano 12 Listopada Zacząłem dłubać okręcik. Idę z pracami tak jak chińscy mędrcy opisali w instrukcji, czyli najpierw to co jest na pokładach. Złożyłem też baterię dziobową Mam pytanie do kolegów. Jaki podkład stosujecie do blaszek fototrawionych? Maluje tamiyami kładzionymi na surfacera 1500, ale farba nie trzyma się blaszek i przy każdym zadrapaniu odłazi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 15 Listopada Share Napisano 15 Listopada Np.: https://www.mojehobby.pl/products/Metal-Primer-33273408.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sampo Napisano 15 Listopada Autor Share Napisano 15 Listopada Dzięki! Wypróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sampo Napisano 22 godziny temu Autor Share Napisano 22 godziny temu Powoli do przodu - zapełniam pokład. Jakbym umiał robić wodę, to w sumie fajnie by w takim stanie wyglądał..zatopiony przy jakimś nabrzeżu portowym:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 21 godzin temu Share Napisano 21 godzin temu Nie wiem czy robienie tego w takiej kolejności to najlepszy pomysł.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sampo Napisano 20 godzin temu Autor Share Napisano 20 godzin temu Jak już to zacząłem, to też nie wiem, czy najlepszy, no ale idę dalej według instrukcji. Nie mam jej teraz pod ręką, ale śródokręcie trzeba połączyć z połówkami kadłuba przed złożeniem całości. Dziób i rufa są podwyższone i idą na sklejony kadłub. Wiem, będzie walka z burtami, a potem szpachla. Pokład jeszcze nie poklejony, dopasowany do zdjęcia, to są trzy osobne elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sampo Napisano 12 godzin temu Autor Share Napisano 12 godzin temu Tak to wygląda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 godziny temu Share Napisano 2 godziny temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi