pmroczko Posted July 6, 2024 Posted July 6, 2024 Dzień dobry! Byłem dziś w miejscowości Karłowice niedaleko Poznania. Usłyszałem o nieznanej mi dotąd katastrofie samolotu LIM-5, która miała miejsce pod koniec września 1974. Maszyna zdaje się należała do pułku z Krzesin. Czy ktoś z Was coś więcej wie o tym zdarzeniu i o tym samolocie? Tak sobie myślę, że jeśli kiedyś bym budował LIMa to ten samolot byłby ciekawym kandydatem. Z góry dziękuję za informacje i pozdrawiam Paweł Quote
Jarekk Posted July 6, 2024 Posted July 6, 2024 Lim-5 n/s 1C-1215 "1215" 25.09.1974. 62 plm OPK. ppor. pil. inż. Stanisław Bilski. Oderwanie lewego skrzydła podczas średniego pilotażu. Quote
robertmodelarz Posted July 6, 2024 Posted July 6, 2024 41 minut temu, pmroczko napisał: Dzień dobry! Byłem dziś w miejscowości Karłowice niedaleko Poznania. Usłyszałem o nieznanej mi dotąd katastrofie samolotu LIM-5, która miała miejsce pod koniec września 1974. Maszyna zdaje się należała do pułku z Krzesin. Czy ktoś z Was coś więcej wie o tym zdarzeniu i o tym samolocie? Tak sobie myślę, że jeśli kiedyś bym budował LIMa to ten samolot byłby ciekawym kandydatem. Z góry dziękuję za informacje i pozdrawiam Paweł http://www.forumbrzeg.pl/ppadd/viewtopic.php?t=26998 Quote
pmroczko Posted July 6, 2024 Author Posted July 6, 2024 Bardzo Wam dziękuję - jesteście niezawodni! Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam Paweł Quote
pmroczko Posted July 6, 2024 Author Posted July 6, 2024 Jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło - w 1974 roku LIMy z Krzesin były by jeszcze srebrne, czy już "łaciate"? Pozdrawiam Paweł Quote
Grzes Posted July 6, 2024 Posted July 6, 2024 (edited) 21 godzin temu, pmroczko napisał: w 1974 roku LIMy z Krzesin były by jeszcze srebrne, czy już "łaciate"? Limy-5 to raczej sreberko. Tu fotka z miejsca katastrofy Edited July 7, 2024 by Grzes Quote
Recommended Posts