Artek82 Posted July 8, 2024 Posted July 8, 2024 (edited) Model, albo raczej modelik lub dodatek do modelu bo mowa o tym co na zdjęciu otoczone na żółto. Stare Kovozavody Prostejov kiedyś do swojego modelu Su-7 BKL w skali 1/72 dodawało mikro modelik tego samolotu w skali 1/200. Składał się aż z dwóch części i nawet zgrabnie przypominał oryginał, bez porównania z polskim glutkiem w podobnej skali z Estetyki. Z polskiego ostał się jedynie stojaczek, który postanowiłem wykorzystać do tej czechosłowackiej miniaturki. Po sklejeniu statecznika z kadłubem i oszlifowaniu z drobnych niedoskonałości dopasowałem jakieś pitoty i lufy działek, nawierciłem mu zad aby zaimitować jakiś "wydech", nawierciłem dziób i wykonałem nowy ostry stożek wlotowy, a następnie zabrałem się za ekwilibrystyczne maskowanie maźniętej wcześniej na niebiesko kabiny pilota. Po wszystkim szary podkład i „zawijanie”-psikanie w sreberko. Kalkomanie dobrane z magazynu kalkomanijnego, które jakoś ciężko się ustawiało na modeliku wielkości palca wskazującego Całość psikana raz w lewo i raz w prawo lekko bezbarwnym, nadziana na stójkę i na półkę To chyba tyle, zapraszam zatem do zdjęć może nie idealnych, ale coś tam się da zobaczyć Dzięki za uwagę Edited July 8, 2024 by Artek82 11 Quote
Grzes Posted July 8, 2024 Posted July 8, 2024 Choć miałem kilka tych modeli Su-7 od KP, to w żadnym jakoś nie miałem szczęścia dostać tego małego dodatku. .Ciekawa miniaturka w nietypowej skali, Quote
Artek82 Posted July 8, 2024 Author Posted July 8, 2024 8 minut temu, Grzes napisał: w żadnym jakoś nie miałem szczęścia dostać tego małego dodatku Zapewne każdy z nabywców, albo sam sobie go pierwszego sklejał, a duży z niechcenia leżakował dłużej w pudle, albo ojce sklejali te mikro Suczki swoim młodocianym "pilotom domowym" co by nie popsuli tego lepszego większego Sam pamiętam jak ojciec przeżywał że dorwałem się do Su-7 z Plasticartu i go zapaćkałem klejem + odciski palcy Po 17 latach odkupiłem mu takiego z nawiązką żeby nie marudził i chyba jest zadowolony 2 Quote
Grzes Posted July 8, 2024 Posted July 8, 2024 20 minut temu, Artek82 napisał: No, ładnie się prezentuje na tle godełka jednostki. Quote
Slawek_26869 Posted July 8, 2024 Posted July 8, 2024 Ładna "Suczka" W siedem-dwójce nie miałem, ale w cztery-ósemce z OEZ'a sobie w magazynku leżakuje Quote
Recommended Posts