Aleksander z Zalasu Napisano 14 Lipca Share Napisano 14 Lipca Po wielu trudach i zniechęceniach w końcu skończyłem model śmigłowca Mi-2 w wersji rolniczej. Jak już skończyłem i popatrzyłem, to cóż, szału nie ma, ale moja żona stwierdziła, że jak jest bez okularów, to nawet się jej podoba :-). Postanowiłem się podzielić moim dziełem, w zasadzie dlatego, że drugiego takiego na tym forum nie ma (widziałem za to coś podobnego na innym forum). Historia egzemplarza oryginalnego. Śmigłowiec Mi-2 wersji rolniczej z pojedynczym sterowaniem, numer fabryczny 529942106, znak rejestracyjny SP-SOB. Jego historia zaczyna się w 1985 roku, gdy do WSK PZL Świdnik wpłynęło zamówienie na śmigłowiec w wersji rolniczej dla Kombinatu PGR Oborniki Śląskie. Dokument uruchamiający produkcję został wydany 14 lutego 1986 roku. Początkowo miał to być dziewiąty śmigłowiec z 98 serii, ale został przesunięty na 42 egzemplarz 99 serii. Produkcję zakończono w październiku 1986 roku. Po wyprodukowaniu wyglądał tak (zdjęcie autorstwa Wacław Hołyś z okresu dużo późniejszego, źródło HelicopterDatabase.de) Jako SP-SOB latał od 04 listopada 1986 do 08 stycznia 1992, kiedy to zmienił właściciela i jako SP-FST latał/stał/zmieniał właścicieli do 25 września 2004. Natomiast 16 listopada 2017 roku pojawił się ponownie, tyle że za granicą bo w Ukrainie. Otrzymał znaki poniekąd nawiązujące do jego pierwotnego zadania, mianowicie UR-SUS. Dalszy los nieznany. Co do modelu a właściwie jego wykonastwa, logo PGR malowane ręcznie więc jest jakie jest, ciężko wstrzymać bicie serca by ręka nie latała. Zbiorniki i grabie wykonane na podstawie dostępnej dokumentacji konstrukcyjnej (stworzony został model 3D i wydrukowany). Reszta z Aeroplastu. Zdjęcia wykonane telefonem, za tło posłużyły arkusze A4 papieru do drukarki (na jeden model nie opłaca się za bardzo inwestować w studio fotograficzne ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 14 Lipca Autor Share Napisano 14 Lipca 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 14 Lipca Share Napisano 14 Lipca Dziękuję za nietuzinkową wersję, tego nam trzeba więcej. Mam nadzieję, że projekt dodatków znajdzie chętnych nabywców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 15 Lipca Share Napisano 15 Lipca super!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 15 Lipca Share Napisano 15 Lipca Świetny model. Świetny pomysł. To rzadkość na naszym forum. Oryginał wyglądał jak Twój model gdy dotarł do rzeczonego PGR-u ze Świdnika. Był kolorowy i błyszczący. Można było go tez zrobić jako ugryzionego zębem czasu, matowego z wyblakłymi kolorami. Tak pewnie wyglądał jak na Twoim zdjęciu od latania w tumanach kurzu i oparów chemii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Lipca Share Napisano 15 Lipca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 19 Lipca Autor Share Napisano 19 Lipca W dniu 15.07.2024 o 12:18, Endrju napisał: Oryginał wyglądał jak Twój model gdy dotarł do rzeczonego PGR-u ze Świdnika. Był kolorowy i błyszczący. Można było go tez zrobić jako ugryzionego zębem czasu, matowego z wyblakłymi kolorami. Tak pewnie wyglądał jak na Twoim zdjęciu od latania w tumanach kurzu i oparów chemii. Cóż, Specyfika mojej przygody ze śmigłowcami jest taka, że wszystkie śmigłowce jakie widzę są czyste i błyszczące, jakby dopiero z fabryki wyszły . Upacianych zazwyczaj nie widuję (hmm nawet zezłomowane ś-ce są czyste ). Wręcz powiem, że normalnym dla mnie jest widok śmigłowca bez łopat WN i chyba w tę stronę pójdę w swoim modelarstwie . Cieszę się, że temat modelu przypadł Wam do gustu. I chyba jeszcze popełnię PZL SW-4 z otwartymi przedziałami elektrycznymi i paliwowymi (szczerze to już jest na macie), a może nawet w wersji RUAS, albo z silnikiem C30P? Któż to wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 20 Lipca Share Napisano 20 Lipca (edytowane) tak, proszę zrób je wszystkie, przynajmniej będzie jakaś pamiątka po fajnych wersjach jakie mogły szerzej zaistnieć Edytowane 20 Lipca przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi