Grzegorz Grabowski Napisano 19 Lipca Share Napisano 19 Lipca (edytowane) Witam. Równocześnie z JLTV, zakupiłem sobie model tytułowego czołgu. Miniatura ma przedstawiać pojazd 1 Warszawskiej Brygady Pancernej z Wesołej. Bez zbędnego gadania. Model Hobby 2000, a właściwie to chyba Rye Field Model, tylko, że w polskim pudełku. Do zbudowania poprawnej miniatury polskiego wozu, będzie potrzebnych kilka gadżetów od Scale23, na które czekam z niecierpliwością. Edytowane 20 Lipca przez Grzegorz Grabowski 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 20 Lipca Share Napisano 20 Lipca Grzegorz podgląd - będzie merytoryczny (ale bez zbędnego przekombinowania) materiał referencyjny do budowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 20 Lipca Autor Share Napisano 20 Lipca (edytowane) 3 godziny temu, mandrivecs napisał: Grzegorz podgląd - będzie merytoryczny (ale bez zbędnego przekombinowania) materiał referencyjny do budowy! Wielkie dzięki Mariusz, ale bez przesady. Zbyt wielu kombinacji tu nie będzie. Poza AIDATS, szeklami od Leoparda i przedłużonymi podstawami anten, ten model jest dobrą bazą do budowy FEP-a z Wesołej. Taka ciekawostka. Model Hooby2K/RFM w wersji pudełkowej, świetnie nadaje się do stworzenia innej wersji Abramsa, mianowicie M1A1 SA, która używana jest w wojnie na Ukrainie. Trzeba do niej dodać tylko kilka rzeczy z innego modelu RFM, M1A2 TUSK. Jakie są różnice między FEP a SA dowiedzieć się można tutaj... https://tech.wp.pl/jak-odroznic-abramsy-polskie-od-ukrainskich-stop-dezinformacji,6968810592263040a A dla tych, którym nie chce się czytać linków? Podstawowe różnice między obiema wersjami. SA, to nie zmodyfikowane stanowisko dowódcy SCWS, gdzie wciąż jest zamontowany optyczny celownik. Taki, jaki mamy w pudełku H2K/RFM. Druga sprawa, to wyrzutnie granatów dymnych. SA, to standardowe, sześciolufowe wyrzutnie, stosowane przez armię lądową USA. Te wyrzutnie również znajdziemy w pudełku H2K/RFM Wozy w wersji SA, jeżdżące po Ukrainie, możemy też spotkać z dodanymi elementami pakietu TUSK, a mianowicie charakterystyczna tarcza balistyczną na stanowisku, działonowego, choć akurat wątpię, i pewny nie jestem, tej tarczy nie ma na "ukraińskich" wozach, oraz, co udokumentowane jest zdjęciami, elementy pancerza reaktywnego na fartuchach przeciwkumulacyjnych. Na temat polskiego FEP-a, rozpisywał się nie będę, bo jest osobny dział poświęcony tematowi. Konkludując do naszego FEP-a, potrzebujemy nowego SCWS, nad którym pracuje kolega Skin3r. Edytowane 20 Lipca przez Grzegorz Grabowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 20 Lipca Share Napisano 20 Lipca Kombinacja ukraińska o której piszesz została już zapowiedziana przez RFM - mają ramki praktycznie do wszystkich wersji, mogą żenić że sobą co potrzeba ... Wystarczy chwilę zaczekać, nie trzeba rozdrapywać pudełek, będzie wszystko co potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 20 Lipca Autor Share Napisano 20 Lipca 14 minut temu, mandrivecs napisał: Kombinacja ukraińska o której piszesz została już zapowiedziana przez RFM - mają ramki praktycznie do wszystkich wersji, mogą żenić że sobą co potrzeba ... Wystarczy chwilę zaczekać, nie trzeba rozdrapywać pudełek, będzie wszystko co potrzeba. No i super. Właśnie wjechał na moją listę "must have" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 20 Lipca Share Napisano 20 Lipca (edytowane) Na tej grafice dobrze widać różnice pomiędzy naszym FEP-em a ukraińskim SA. Dla chcących budować wersję ukaińską wystarczy kupić zestaw RM-5106. Aktualnie jestem na podobnym etapie co Grzegorz, więc będę podglądał. Edytowane 20 Lipca przez grzesioc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 20 Lipca Autor Share Napisano 20 Lipca (edytowane) Godzinę temu, grzesioc napisał: Na tej grafice dobrze widać różnice pomiędzy naszym FEP-em a ukraińskim SA. Dla chcących budować wersję ukaińską wystarczy kupić zestaw RM-5106. Aktualnie jestem na podobnym etapie co Grzegorz, więc będę podglądał. Zgadza się.ten model nada się do wersji ukraińskiej. W nowym modelu RFM, będą też dodatkowo elementy pakietu TUSK, co, tak jak wspomniał Mariusz, wyeliminuje potrzebę kupowania dwóch modeli. Ta grafika pokazuje też jednak i to, RFM dał starszy typ SCWS, z celownikiem optycznym, co jest typowe dla SA, a nie zmodyfikowane z kamerą, typowym dla naszych FEP-ów. Na górze FEP, na dole SA. Edytowane 20 Lipca przez Grzegorz Grabowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 22 Lipca Autor Share Napisano 22 Lipca Prawie skończona budowa. Został tylko 1 fartuch przeciwkumulacyjny i poczekać na dodatki 3D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 22 Lipca Share Napisano 22 Lipca Fajnie wyszło! Na kiedy będziesz miał dodatkowe elementy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 22 Lipca Autor Share Napisano 22 Lipca 3 minuty temu, mandrivecs napisał: Fajnie wyszło! Na kiedy będziesz miał dodatkowe elementy? Eryk pisał, że może w przyszłym tygodniu, cały komplet będzie gotowy. Teraz tak myślę, czy nie zaliczyłem wpadki z panelami BLOWOFF. Z rozpędu przykleiłem standardowe dla M1A1, czyli te z kapslami. Gdzieś widziałem foto, na którym stoi jak byk, że te panele powinny być jednak bez kapsli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 22 Lipca Share Napisano 22 Lipca To jakie dodatki zamówiłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 22 Lipca Autor Share Napisano 22 Lipca 1 minutę temu, SnajperTBG napisał: To jakie dodatki zamówiłeś ? Przedłużone podstawy anten, szekle z Leoparda, no i podstawa, prawidłowy AIDATS, czyli kamerę na kaemie dowódcy, zamiast celownika optycznego, który jest w pudle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzAleksander Napisano 22 Lipca Share Napisano 22 Lipca Te kapsle w klapach wyglądają tak więc ja wstawiłem takie jak Ty i dla mnie są OK PS Też stanąłem w tym samym momencie co Ty ... ale ja jescze wyciąłem i skleiłem prawie 1000 elementów gąsienicy i trysnąłem NATO Green. Dostawa się opóźnia, ale nie specjalnie mi się śpieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 22 Lipca Share Napisano 22 Lipca (edytowane) Podeślij proszę link do AIDATS. Jeszcze nie złożyłem karabinu. Edytowane 22 Lipca przez grzesioc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzAleksander Napisano 22 Lipca Share Napisano 22 Lipca Też jeszcze nie złożyłem, bo czekam na przesyłkę - wtedy się przymierzę i zacznę szukać... albo poczekam jeszcze na @Grzegorz Grabowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 22 Lipca Share Napisano 22 Lipca (edytowane) 9 godzin temu, Grzegorz Grabowski napisał: Eryk pisał, że może w przyszłym tygodniu, cały komplet będzie gotowy. Teraz tak myślę, czy nie zaliczyłem wpadki z panelami BLOWOFF. Z rozpędu przykleiłem standardowe dla M1A1, czyli te z kapslami. Gdzieś widziałem foto, na którym stoi jak byk, że te panele powinny być jednak bez kapsli. Na dwóch pierwszych fotkach widać dach z tymi panelami, wystarczy skopiować i powiększyć Edytowane 22 Lipca przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 22 Lipca Autor Share Napisano 22 Lipca Tak jak pisałem, zaliczyłem wpadkę, i będę się starał to naprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 22 Lipca Autor Share Napisano 22 Lipca (edytowane) 32 minuty temu, bulik58 napisał: do tego potrzebne są jeszcze anteny , opisane jako ,, ulepszone, trójpasmowe, sztywne anteny RF-3143,, Polish M1A1 FEP Abrams (upgraded RF-3143 tri-band rigid antennas) O tym też wspomniałem, że czekam na drukowane anteny i nie tylko od Skinn3ra Edytowane 22 Lipca przez Grzegorz Grabowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 22 Lipca Share Napisano 22 Lipca (edytowane) W dniu 22.07.2024 o 19:10, Grzegorz Grabowski napisał: O tym też wspomniałem, że czekam na drukowane anteny i nie tylko od Skinn3ra Dziękuję za twoje wskazówki , zawsze je bardzo cenię. Ale.. P.S. ,, Tak jak pisałem, zaliczyłem wpadkę, i będę się starał to naprawić. ,, ,, Teraz tak myślę , czy nie zaliczyłem wpadki z panelami BLOWOFF. Z rozpędu przykleiłem standardowe dla M1A1, czyli te z kapslami. Edytowane 2 Sierpnia przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 22 Lipca Share Napisano 22 Lipca 7 godzin temu, Grzegorz Grabowski napisał: Przedłużone podstawy anten, szekle z Leoparda, no i podstawa, prawidłowy AIDATS, czyli kamerę na kaemie dowódcy, zamiast celownika optycznego, który jest w pudle. Czy mógłbyś podzielić się linkiem albo linkami gdzie można kupić te elementy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 22 Lipca Autor Share Napisano 22 Lipca 2 godziny temu, bulik58 napisał: Przepraszam cię za to iż nie dostrzegłem tej informacji. wrzuciłem ci fotki tych paneli jakie mają być a pozostałe fotki dołączyłem nie czytając całości. Zachowałem się nie odpowiednio czego się bardzo wstydzę , jeśli są one problemem to je wykasuję. Dziękuję za twoje wskazówki , zawsze je bardzo cenię. P.S. ,, Tak jak pisałem, zaliczyłem wpadkę, i będę się starał to naprawić. ,, ,, Teraz tak myślę , czy nie zaliczyłem wpadki z panelami BLOWOFF. Z rozpędu przykleiłem standardowe dla M1A1, czyli te z kapslami. Przepraszam. Sam żyje ostatnio w ogromnym napięciu i może czasem reaguję nieadekwatnie do sytuacji. Mea culpa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 23 Lipca Share Napisano 23 Lipca Jak sklejalność tego modelu? Czeka jako następny u mnie w kolejce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 23 Lipca Autor Share Napisano 23 Lipca (edytowane) 22 minuty temu, JanuszF napisał: Jak sklejalność tego modelu? Czeka jako następny u mnie w kolejce. Nie narzekam. To już trzeci Abrams od tak naprawdę RFM, jaki buduję i jak na razie najlepiej mi się go sklejało. Edytowane 23 Lipca przez Grzegorz Grabowski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 30 Lipca Autor Share Napisano 30 Lipca Poskładany! Czekam już tylko na dodatki od Skinn3ra. Wszystko będzie na miejscu, zaczniemy malowanie. Teraz można wrócić do JLTV-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 30 Lipca Share Napisano 30 Lipca Czyli nasze są bez dodatkowej płyty pancernej pod kadłubem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi