bulik58 Napisano 19 godzin temu Share Napisano 19 godzin temu (edytowane) Godzinę temu, Adams M1A1 napisał: Dyskutowaliście w temacie zamienników to wrzuciłem tą informację. Ja osobiście nie mam problemów z gumiakami , do TSV użyłem oryginalnych z Menga , i po upływie 3 ? lat wyglądają tak samo jak i wtedy . Co do kół PA. jestem trochę uczulony jak na sierść kota, mialem dwa zestawy i 2razy problemy, raz były to kola tylko z jednej strony a drugi raz koła do Pantsira były fatalnie odlane, wymiana na nowy zestaw trwała 3!! miesiące. Dlatego teraz gdy kupuję coś z tej firmy to tylko w sklepie gdzie mogę ocenić wygląd produktu a nie kota w worku i do tego na motorku. Oprócz ww. zestawu jest jeszcze jeden z Pimp My Miniatures za drobne 31 Euro ale również bez ugięcia. DEF czy je produkuje , chyba nie. P.S. Adam wolne wziąłeś w zamian za odszkodowanie ? Edytowane 19 godzin temu przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 18 godzin temu Share Napisano 18 godzin temu 13 minut temu, bulik58 napisał: Dyskutowaliście w temacie zamienników to wrzuciłem tą informację. Ja osobiście nie mam problemów z gumiakami , do TSV użyłem oryginalnych z Menga , i po upływie 3 ? lat wyglądają tak samo jak i wtedy . Co do kół PA. jestem trochę uczulony jak na sierść kota, mialem dwa zestawy i 2razy problemy, raz były to kola tylko z jednej strony a drugi raz koła do Pantsira były fatalnie odlane, wymiana na nowy zestaw trwała 3!! miesiące. Dlatego teraz gdy kupuję coś z tej firmy to tylko w sklepie gdzie mogę ocenić wygląd produktu a nie kota w worku i do tego na motorku. Oprócz ww. zestawu jest jeszcze jeden z Pimp My Miniatures za drobne 31 Euro ale również bez ugięcia. DEF czy je produkuje , chyba nie. P.S. Adam wolne wziąłeś w zamian za odszkodowanie ? Jeszcze raz przepraszam za offa . Napiszę tak miałem koła Pancerarta do ZiŁ-a 131 i do Studebakera US 6 no i jakoś mnie nie zachwyciły , poza tym kupiłem też czeskiego Real Modela do M926 Big Foota i to była jakaś kompletna porażka nie dość że koła nie były z bieżnikiem kierunkowym to kompletnie nie miały osiowości. Wiem że DEF nie robi tych kółek ale od czego jest się modelarzem trzeba by tylko znać rozmiar opon , a felgi są w zestawie i żenisz jedno z drugim , resztę na PW żeby tutaj nie śmiecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 10 godzin temu Autor Share Napisano 10 godzin temu Z tym u gięciem to się do końca nie zgodzę. Wystarczy spojrzeć tylko na przetoczone wcześniej w tym wątku zdjęcia pojazdu z ładunkiem i wcale nie widać na nich jakiegoś wielkiego ugięcia. I takowe wcale nie musiało występować. Ciągnik ma kół 10, naczepa 8. Ciągnik ważył ok 22 ton, naczepa podejrzewam że z 3-4 tony (nie znalazłem na szybko dokładnych danych) a ładunek mógł ok 30 ton. Jeżeli nawet będziemy mieć łączną wagę 56 ton, to daje nam to jakieś 3,1 tony na koło. Przy odpowiednim napompowaniu kół ugięcie może być ledwo dostrzegalne lub może go nie być w cale. Poniżej kilka zdjęć które znalazłem w necie gdzie ładnie widać o czym piszę. Dlatego też jestem zdania, że robienie na siłę mega ugięcia kół, mija się z celem. Oczywiście mogę próbować do opony wsadzić jakieś rozpórki, które to będą imitować, ale nie jest to dla mnie priorytetem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 10 godzin temu Share Napisano 10 godzin temu 2 minuty temu, SFModel napisał: ... ale nie jest to dla mnie priorytetem. Jest tyle modeli do zrobienia a życie jest zbyt krótkie aby wprowadzić wszystkie dodatki ulepszenia . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 9 godzin temu Share Napisano 9 godzin temu 58 minut temu, bulik58 napisał: Jest tyle modeli do zrobienia a życie jest zbyt krótkie aby wprowadzić wszystkie dodatki ulepszenia . Diabeł tkwi w szczegółach i smaczkach , np. Kolega Bartek Ciesielski robi wentylki w kołach, a dla mnie pojazd bez blaszek, żywicznych kółek i metalowej gwintowanej lufy to taki trochę nierealistyczny golas, zresztą czasami inaczej się nie da kiedy trzeba poprawić rażące babole producenta np. brak napisu URAL na atrapie u Trumpetera czy też np. budujesz radar czy inną radiolinię to bez blaszek ani rusz, ale szanowny Właścicielu wątku to twój "Smoczy Wagon" absolutnie nie namawiam . Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 8 godzin temu Share Napisano 8 godzin temu (edytowane) Ja swego czasu dałem LVT a w drugim M32 Edytowane 8 godzin temu przez Erni 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 8 godzin temu Share Napisano 8 godzin temu 4 minuty temu, Erni napisał: Ja swego czasu dałem LVT a w drugim M32 Robiłeś go Erni 2 razy czy tylko zmiana ładunku i drobna kosmetyka ? Superancko wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 6 godzin temu Autor Share Napisano 6 godzin temu 1 godzinę temu, Erni napisał: Ja swego czasu dałem LVT a w drugim M32 No ładnie wyglądają. I cieszę się, że dałeś te zdjęcia i miałeś zielone ładunki. Ja właśnie chce dać Niemca by nie mieć tej zielonej monotonni. Pojazd w Dunkelgelb z jakimś kamo sprawi, że więcej kolorytu się wkradnie do mojej pracy. Godzinę temu, bulik58 napisał: Robiłeś go Erni 2 razy czy tylko zmiana ładunku i drobna kosmetyka Są to dwa oddzielne (chyba że naczepa ta sama) bo inne nr taktyczne. Przynajmniej moim zdaniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 5 godzin temu Share Napisano 5 godzin temu Swoją drogą modele Erniego - palce lizać... Co do wymiany kół, sam zdecyduj, ale ja osobiście zgadzam się z tym, co kolega Adams napisał - bez blaszek i odtworzonych widocznych grubszych przewodów hydraulicznych, hamulcowych, lin, linek, cięgien) model w takiej skali wyjdzie taki sobie. Moje zdanie. Adams swego czasu zwrócił mi też uwagę na robienie misz-masz z oznakami przynależności do jednostek: na błotniku pojazd ma oznaczenie z 702 Tank Destroyers Battalion, a na pancerzu załoga z odznakami 2 Dywizji Pancernej... Przyjąłem do wiadomości, poprawiłem się, szukam drukarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu 50 minut temu, Lipstein napisał: Co do wymiany kół, sam zdecyduj, ale ja osobiście zgadzam się z tym, co kolega Adams napisał - bez blaszek i odtworzonych widocznych grubszych przewodów hydraulicznych, hamulcowych, lin, linek, cięgien) model w takiej skali wyjdzie taki sobie. Moje zdanie. Nam . obserwującym jest łatwo powiedzieć zrób to zrób tamto lecz nie każdy ma smykałkę do tego rodzaju przeróbek. Można pójść na skróty i np. dodać linki do wciągarki , kabelki do lamp itp lecz decyzja należy do SFModel . - http://www.primeportal.net/recovery/emmanuel_michaut/m26/ - Transporter czołgów M26 - Zdjęcia & Wideo - MAKIETY NET ... - M26 Dragon Wagon Photo Walk Around Cybermodeler Online https://www.cybermodeler.com › ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi