SFModel Napisano 12 Stycznia Autor Share Napisano 12 Stycznia 24 minuty temu, Lipstein napisał: A próbowałeś pomalować koła BEZ podkładu? Nie, ale nowe koła już zakupione od Pimp My Miniatures. Będzie ugięcie na które co poniektórzy zwracali uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 12 Stycznia Share Napisano 12 Stycznia 4 minuty temu, SFModel napisał: Nie, ale nowe koła już zakupione od Pimp My Miniatures. Będzie ugięcie na które co poniektórzy zwracali uwagę. GDZIE kupiłeś????? I gdzie można zobaczyć ich asortyment? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 12 Stycznia Autor Share Napisano 12 Stycznia Np tutaj: https://www.modellbau-koenig.de/en/Special-category/Top-News/M26-Dragon-Wagon-road-wheels-weighted Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 12 Stycznia Share Napisano 12 Stycznia 2 minuty temu, SFModel napisał: Np tutaj: https://www.modellbau-koenig.de/en/Special-category/Top-News/M26-Dragon-Wagon-road-wheels-weighted Dzięki już sobie oglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 15 Stycznia Autor Share Napisano 15 Stycznia Wczoraj odebrałem kółka do Pimp My Miniatures. Miałem do czynienia już z żywicznymi kołkami i te są naprawdę dobre. Bardzo ładnie odlane, fajnie wykonane i dobrze przemyślane. Ale od początku. Kółka bardzo ładnie i porządnie zapakowane. W większym kartoniku znalazł się mniejszy z właściwym produktem. Wewnątrz kółka zapakowane w woreczki strunowe. Łącznie dostałem 3 woreczki: koła dla naczepy, tylne koła ciągnika oraz przednie koła wraz z kołem zapasowym. Tak jak napisałem wcześniej, wyglądają bardzo dobrze. Jakoś moim zdaniem świetna. Detale ostre, widoczne. Jest też to magiczne ugięcie o którym wcześniej wspominano. Niestety to jest problem ze zdjęciami reklamowymi, że tego nie widać. Ja na początku też się zastanawiałem. Ale jak zacząłem macać i dokładnie oglądać, to ugięcie faktycznie jest. I to co najbardziej mi się podoba. Odcięcie od wlewu do formy czy ramki (zwał jak zwał) nie jest w przypadkowym miejscu. Jest wykonane POD ugięciem, czyli miejscem które i tak będzie się stykać z podłożem -> czytaj, będzie niewidoczne. Nie trzeba się za bardzo bawić w usuwanie pozostałości po odcięciu. No, jedynie przy kole zapasowym będę musiał się trochę namęczyć, ale to tylko 1 koło. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego zakupu. Mocowanie do modelu odbywa się na bazie elementów oryginalnych zestawu, które niestety ja muszę odzyskać. Z tego co widzę to pręty które stanowią ośki dla ciągnika będą musiały być skrócone, ale to nie stanowi większego problemu. Także jeżeli ktośby chciał skorzystać z tych produktów, to śmiało: nie ma co się zastanawiać. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 15 Stycznia Share Napisano 15 Stycznia Dzięki za tą recenzję. Kółka super wykonane , ze wszystkimi bajerami jak napisy inne tam takie, no i ugięte naprawdę światowa jakość. , jakby co można zamawiać. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 29 Stycznia Autor Share Napisano 29 Stycznia Dzisiaj w końcu udało mi się zrobić zdjęcia naczepy, która póki co jest w kolorze bazowym. Koła są już właściwe z Pimp'a. Jednak z cieniowaniem poczekam, aż chociaż trochę zbuduję cargo. Chcę wiedzieć gdzie mi da cień a gdzie nie, żeby to dobrze wymalować. Póki co staram się wydrukować kalki aby zakończyć figurantów i móc zamykać ciągnik i dokończyć jego budowę. Niestety idzie mi to wszystko jak krew z nosa przez brak czasu. Od 2 tygodni praktycznie nic nie zrobiłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 30 Stycznia Share Napisano 30 Stycznia Strasznie ciemne wyszły zdjęcia. MiSam robisz kalki z oznakami jednostki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 30 Stycznia Autor Share Napisano 30 Stycznia Zdjęcia nie są takie ciemne. To kwestia bardzo ciemnego koloru XF-62. Tak, oznaczenia staram się sam zrobić. Robię wydruki próbne póki co, muszę sprawdzić skalowanie i może jutro lub po weekendzie wydrukuję na papierze do kalek. Niestety już wiem, że jakość nie będzie tak jak profesjonalny druk (brak u mnie odpowiedniego oprogramowania), ale...i tak nic lepszego nie znajdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 30 Stycznia Share Napisano 30 Stycznia Wstaw foty tych kalek po wydruku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 30 Stycznia Autor Share Napisano 30 Stycznia Tak wygląda na zwykłym papierze póki co: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 30 Stycznia Share Napisano 30 Stycznia (edytowane) Spróbuj rozjaśnić bazę XF 60 Dark Yellow, bo później i tak wszystko ściemnieje. Też mam coś do druku, już gotowe, możesz pomóc? Edytowane 30 Stycznia przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 30 Stycznia Share Napisano 30 Stycznia 14 godzin temu, SFModel napisał: Tak wygląda na zwykłym papierze póki co: Napiszę tak. Oznaki naramienne wyszły dobrze, a nawet jeszcze lepiej , detal w tych dystynkcjach jest rzeczywiście słaby, ale to nie Twoja wina tylko ograniczenia sprzętowe, a swoją drogą jest tyle firm produkujących te dystynkcje że naprawdę nie musisz, jak masz miejsce na arkuszu w zamian możesz np. wygenerować inne proste oznaki dywizyjne czy różne "napisy eksploatacyjne " jak np. opaski MP czy literki MP na hełmy jakby co sam bym zanabył jakieś 20 kompletów (opaska +litery MP na hełm) . Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 31 Stycznia Autor Share Napisano 31 Stycznia (edytowane) Co do tych kalek - na zdjęciu to wygląda gorzej niż w rzeczywistości. Na dodatek zwykły papier też pogarsza jakość. Mam nadzieję, że druk na arkuszu do kalek sprawi, że jakość będzie zadowalająca. Jeżeli ktoś jeszcze chce, aby przy okazji coś wydrukować (drukuję cały arkusz A4), to piszcie do mnie do jutra do końca dnia. Po weekendzie chce w końcu to drukować, bo mnie wstrzymuje do dalszych prac. Mam sporo miejsca, z chęcią coś dodrukuję. Ale bez koloru białego - nie mam możliwości drukować w tym kolorze. Co do samego projektu, to zaczynam się brać za cargo. Wybór padł na Stug'a IV od Academy ze zestawu jak niżej. Dla niego będę prowadził oddzielny warsztat, ale wątki na pewno będą się przeplatać w jakiś sposób. Galerię planuję jedną, wspólną. Edytowane 31 Stycznia przez SFModel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 5 Lutego Autor Share Napisano 5 Lutego (edytowane) No dobra, moje pierwsze, własne kalki wydrukowane. Na odpowiednim papierze. Przyznam, że przeżyłem mały szok gdy zobaczyłem je po wyjęciu z drukarki, ale... film nie jest niebieski. Na szczęście. Wcześniejszy próbny wydruk potwierdził, że kolory są ok. Jakość moim zdaniem zadowalająca. Forum psuje trochę jakość poprzez kompresję zdjęcia, w rzeczywistości są gładkie i równe. Edytowane 5 Lutego przez SFModel 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego Czy wydruki są na atramentówce? Nie ma obaw, że pod wpływem chemii do kalek będą reagować poprzez rozmycie się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 5 Lutego Autor Share Napisano 5 Lutego Drukarka laserowa. W tym wypadku jak czytałem, nie powinno się nic stać. W przypadku atramentówki należy kalki odpowiednio zabezpieczyć. Jak przetestuję kładzenie, to dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 9 Lutego Autor Share Napisano 9 Lutego Samodzielny druk się opłacił. Tak to wygląda: Papier na kalki Techmodu jest bardzo cienki, a właściwie film na którym się drukuje, co powoduje że przy niektórych kolorach przebija mocno tło. Dlatego musiałem podmalować białym zanim je położyłem, ale nie wygląda to źle. Teraz tylko muszę wsadzić jakąś książkę/gazetę w ręce jednego z załogantów i mogę zamykać kabinę, co w końcu pozwoli mi dalej działać z ciągnikiem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 9 Lutego Share Napisano 9 Lutego Paczkę Lucke Stryków koniecznie im podrzuć do palenia albo dwie.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 9 Lutego Share Napisano 9 Lutego Szkoda że nie usunąłeś na figurkach śladów łączeń na barkach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 9 Lutego Share Napisano 9 Lutego SŚwietna robota z mi kalkami. Efekt super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 9 Lutego Autor Share Napisano 9 Lutego 5 godzin temu, piotrkur napisał: Paczkę Lucke Stryków koniecznie im podrzuć do palenia albo dwie.. Dobry pomysł. Zdaje mi się, że chyba mam gdzieś takie do druku i złożenia. 2 godziny temu, patrykd napisał: Szkoda że nie usunąłeś na figurkach śladów łączeń na barkach Usunąłem. Ale jak widać niezbyt dokładnie. Dopiero zdjęcia to pokazały. Na żywo ja tego niestety nie zauważyłem. 1 godzinę temu, Macisso napisał: SŚwietna robota z mi kalkami. Efekt super Dzięki wielkie. A póki co drewno, które jest na naczepie zostało wymalowane. Nie do końca jestem zadowolony, ale lepiej już nie będzie. Ciągle eksperymentuję i ciągle staram się uzyskać troszkę inny efekt. Nie mniej te elementy zostaną w całości pokryte OD a potem częściowo odsłonięte poprzez zdrapywanie. Więc w sumie tak jak jest w zupełności starczy. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 9 Lutego Share Napisano 9 Lutego Kalki i figurki super. Ale jak zwykle jest jakieś ale , Twoi załoganci są w ubrankach field jacket M41 czyli mówiąc po naszemu wojskowemu w olimpijkach, otóż w tego typu ubrankach oznaka dywizyjna (patch) a w Twoim wypadku oznaka 9 Armii występowała tylko i wyłącznie na lewym ramieniu , na dwóch ramionach mogła się pojawić (rzadko) tylko na mundurze wyjściowym, no i w dalszym ciągu nie dorobiłeś pasków łączących liner ze skorupą hełmu , ale duży plus za oznakę podoficera na hełmie, widać że odrobiłeś lekcję , jak słusznie zauważył Piotrkur brak fajek, ale to się naprawi. no i towarzystwo musi być uzbrojone , sierżant powinien mieć kaburę z Coltem M1911 na pasie a pozostali jako służby tyłowe karabinki M1, broń Boże karabiny M1 Garand które były wydawane tylko oddziałom piechoty i spadochroniarzy takie : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 10 Lutego Autor Share Napisano 10 Lutego 7 godzin temu, Adams M1A1 napisał: otóż w tego typu ubrankach oznaka dywizyjna (patch) a w Twoim wypadku oznaka 9 Armii występowała tylko i wyłącznie na lewym ramieniu No to klops. Już jest to po lakierze. Nie będę nawet starał się tego zdrapywać. Na przyszłość zapamiętam. 7 godzin temu, Adams M1A1 napisał: no i w dalszym ciągu nie dorobiłeś pasków łączących liner ze skorupą hełmu I nie dorobię już. Próbowałem, ale poległem. Innym razem. 7 godzin temu, Adams M1A1 napisał: jak słusznie zauważył Piotrkur brak fajek, ale to się naprawi Nie wszyscy palili Ale jak mam, to gdzieś rzucę. 7 godzin temu, Adams M1A1 napisał: no i towarzystwo musi być uzbrojone I będzie. Broń dla tych tyłowców jest popakowana w pojeździe i przymocowana do bocznych burt nadbudówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 10 Lutego Share Napisano 10 Lutego A może flaszeczkę winka lub calvadosu im podrzuć..przecież to wojsko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi