Skocz do zawartości

PT-91 Twardy r. 95

FAHR

Rekomendowane odpowiedzi

Niniejszym tematem dołączam do grona forumowych "twardzieli";) 

Przed wami model Das Werk pożeniony z konwersją Kapitana Kurta reprezentujący wóz pierwszej serii testowej z marca/ kwietnia 1995 r.  Zawsze podobał mi się ten wyjątkowy kamuflaż. Kilka elementów musiałem pozmieniać ze względu na różnice wersji testowej względem późniejszych egzemplarzy. Wyszło chyba nie najgorzej. W budowie radą i merytorycznymi uwagami służył mi Kapitan Kurt za co mu dziękuję. 

Aaaa no i popełniłem swoją pierwszą w trzy-piątce acz prostą podstawkę, która jakoś tam wygląda. 

Zapraszam do oglądania. 

Na zdjęciach pierwowzór, inspiracja i model. 

IMG_20240810_141100.jpg

IMG_20240810_140503.jpg

IMG_20240810_124829.jpg

IMG_20240810_115225.jpg

IMG_20240810_124152.jpg

IMG_20240810_112654.jpg

IMG_20240810_112930.jpg

IMG_20240810_113502.jpg

IMG_20240810_122641.jpg

IMG_20240810_123019.jpg

IMG_20240810_130435.jpg

IMG_20240810_123234.jpg

IMG_20240810_123628.jpg

IMG_20240810_123745.jpg

IMG_20240810_123846.jpg

• Like 25

21 godzin temu, FAHR napisał:

Niniejszym tematem dołączam do grona forumowych "twardzieli";) 

Przed wami model Das Werk pożeniony z konwersją Kapitana Kurta reprezentujący wóz pierwszej serii testowej z marca/ kwietnia 1995 r.  Zawsze podobał mi się ten wyjątkowy kamuflaż. Kilka elementów musiałem pozmieniać ze względu na różnice wersji testowej względem późniejszych egzemplarzy. Wyszło chyba nie najgorzej. W budowie radą i merytorycznymi uwagami służył mi Kapitan Kurt za co mu dziękuję. 

Aaaa no i popełniłem swoją pierwszą w trzy-piątce acz prostą podstawkę, która jakoś tam wygląda. 

Zapraszam do oglądania. 

Na zdjęciach pierwowzór, inspiracja i model. 

Srebro ci się stanowczo należy. bardzo fajnie ci wyszedł ten P-olski T- wardziel , podoba mi się. Dodatkowe punkty za podstawkę nie półkownika😁

• Thanks 1

Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Evildead napisał:

Jak dla mnie to w porównaniu z inspiracją , to ten model jest za mało zabrudzony, też  trochę głębiej ślady w piasku by się przydały, co nie znaczy że to takie proste do zrobienia.

Ta różnica jest zamierzona. Paradoksalnie mocniej pobrudzić jest łatwiej, dać więcej kurzu, mocniejsze rainsy itd. ale wtedy przykrywasz kamuflaż i tracisz całe cieniowanie. Podobnie jak z siatką maskującą, w realu przykrywasz jak najwięcej ale jak zrobisz to na modelu to go po prostu schowasz. Z tego powodu wolę dać mniej brudzenia, zwłaszcza kurzu, bo np. z ciężkim błotem można pojechać grubiej IMO

Edytowane przez FAHR

4 godziny temu, SnajperTBG napisał:

Wygląda miodnie:) 10/10 . Jakich kolorów farb użyłeś?

Czarny- xf-69, rozjaśniany Vallejo London grey

Brąz- xf-68 mieszany na oko z czerwonym, rozjaśniany różnymi kombinacjami red leather z Vallejo 

Zielony to zmatowiony x-5 a później park green z Vallejo sam i z białą. 

2 godziny temu, Endrju napisał:

Świetny model ale pomysł z podstawką jest extra. Bardzo dynamiczna scena. Aż się czuje ten wiatr we włosach. :lajkonik:

A dzięki, ta dynamika mnie "kupiła":) 

Jakże cieszy kolejny egzemplarz :) Bardzo dobrze zbudowany i pomalowany intrygującą zielenią. Super wyszły te trasowane kostki (że też sam na to nie wpadłem :glupek:) i elementy jezdne fajnie siadły na nasypie i wyglądają przekonująco. Wyszła bardzo dobrze wykonana charakterystyczna scenka o wysokiej dynamice :super:

Normalnie bym się tego nie "czepnął" bo te dwa elementy to jak najbardziej prawidłowe wyposażenie Twardego, ale że scenka prawie żywcem zdarta ze zdjęcia to chodzi o kapsle granatów dymnych i czujniki Obra choć zakładam, że pewnie o tym wiesz 😉  Nie mniej jednak jest sztosik!

• Thanks 1

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, TAW napisał:

Normalnie bym się tego nie "czepnął" bo te dwa elementy to jak najbardziej prawidłowe wyposażenie Twardego, ale że scenka prawie żywcem zdarta ze zdjęcia to chodzi o kapsle granatów dymnych i czujniki Obra choć zakładam, że pewnie o tym wiesz 😉  Nie mniej jednak jest sztosik!

Wiem, wiem, ale fota to tylko inspiracja,  a druga dziesiątka Twardych na testach już była w pełni ukompletowana.  Tu tak na prawdę, jeszcze zapasowe skrzynki amunicyjne powinny być w kolorze kamuflażu. 

Ps. oko masz bystre;) 

Edytowane przez FAHR