Skocz do zawartości

Mi-2URN "Żmija/Viper" (Mistercraft) skala 1:72

Floki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Tym razem na warsztat trafia model śmigłowca Mi-2URN "Żmija/Viper".

1qWjwHl.jpeg

Tradycyjnie zawartość pudełka:

sE6Ketb.jpeg

cCPNmZF.jpeg

kn3fewx.jpeg

Jak widać na ramce są również rakiety przeciwpancerne Malutka, dlatego zawczasu zaopatrzyłem się w drugi egzemplarz modelu i równolegle będzie wykonany Mi-2URP.

Tak się trafiło, że choć to wyrób tego samego producenta, to ramki różnią się kolorami plastiku i oraz rodzajem kalkomanii. W jednym zestawie były te gorsze (białe), a w drugim lepsze (niebieskie). Wystarczy porównać wygląd tablicy przyrządów. I tu pierwszy zonk. Kalkomania tablicy wymiarowo nie pasuje do elementu, na którym ma być osadzona. Ostatecznie trzeba było dokleić kawałek plastiku na górze części.

CM8AHoa.jpeg

Ogólnie wnętrze kabiny tak sobie:

VVejvjO.jpeg

y2jxDTd.jpeg

Po kilku godzinach roboty udało się złożyć kadłuby, które następnie otrzymały golenie podwozia i na tym zakończyły się dzisiejsze zmagania:

7nbS5SV.jpeg

unkjaSQ.jpeg

Do zrobienia pozostały wirniki, uzbrojenie i trochę drobnicy. Na razie to tyle.

• Like 2

Jak wygląda spasowanie przedniej szyby? Na Twoich zdjęciach za bardzo nie widać, a z tego co pamiętam to w czasach kiedy była to nowość pisali, że jest za mała w stosunku do otworu.

W zestawie jest działko?

Edytowane przez Wymysl

18 minut temu, Wymysl napisał:

W zestawie jest działko?

Jest

image.thumb.png.6d43c584ce32daa99914409685531223.png

Wypraski mają też chyba pełną opcję uzbrojenia, również dla wersji URP-G

• Like 1

20 godzin temu, Wymysl napisał:

Jak wygląda spasowanie przedniej szyby? Na Twoich zdjęciach za bardzo nie widać, a z tego co pamiętam to w czasach kiedy była to nowość pisali, że jest za mała w stosunku do otworu.

W modelu jest coś w rodzaju obramowania przedniej szyby, które wygląda koszmarnie:

A7OnvgV.jpeg

Oczywiście pilnik idzie w ruch i jeśli się za bardzo rozpędzi, to faktycznie przednia szyba może okazać się za mała.

super pomysł z tymi mi-2.

kibicuje.

cos kiedyś czytałem, ze w ogóle ten model jest jakby za mały, a przód szczególnie przednia szyba są skopane - tą obramówke bym zeszlifował.

dla porównania jest też model aerodrom...

8 godzin temu, bart207skw napisał:

super pomysł z tymi mi-2.

kibicuje.

cos kiedyś czytałem, ze w ogóle ten model jest jakby za mały, a przód szczególnie przednia szyba są skopane - tą obramówke bym zeszlifował.

dla porównania jest też model aerodrom...

Czy model jest skopany wymiarowo? Trzeba by pomierzyć, a mi się nie chce. Co do obramowania, to ja je zostawię, bo to na nim trzyma się ta przednia szyba co niby jest za mała (choć tak po prawdzie, to na wysokość nie trzyma ona proporcji w porównaniu do oryginału).

• Like 1

Modele pomalowane. Zostało tylko nałożenie kalkomanii i złożenie wszystkiego do kupy:

pPfsVzl.jpeg

ps. Prowadnice PPK nie są białe. Jakoś tak aparat przekłamał kolor.

• Like 5