Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio chodzi mi po głowie pewien projekt z T-55 w roli głównej, a w zasadzie tylko z jego podwoziem tylko nie wiem który model wybrać. Na rynku jest kilka modeli Skifa, Tamiya, Italeri i czasami na allegro pojawia się jakaś kopia pakowana przez firmę LEE. Wiem , że najlepiej byłoby jakbym wybrał Tamke ale jakoś nie uśmiecha mi się wydać 120 zł na model z którego wykorzystam tylko kadłub. Więc proszę o poradę który z tych modeli jest w miarę poprawny wymiarowo i warto na niego zwrócić uwagę.

Pozdrawiam

Napisano

Tak jak powiedział Barthass i jak sam skonstatowałeś - najlepsza jest Tamiya. Jeśli jednak nie chcesz wydawać tyle pieniędzy, no i zważywszy, ze tylko podwozie potrzebujesz, to kup Trumpetera - niedrogi - ok. 50 pln. Tylko jest jedno małe 'ale' - Trumpek, pomimo ładnego rysunku kół, ma fatalne gąski. Ale i na to jest rada - kup ogniwkowe gąsienice ze SKiFa - ok. 18 pln kosztują. Wydali to jako osobny zestaw, tak jak gąski do T-64 czy MTLB.

pozdrawiam

Avi

Napisano
Zdecydowanie Tamiya , na Lucky model nie jest droga :

Po przeliczeniu na zł wychodzi ok 93 więc warte przemyślenia Miejmy nadzieję, że do czasu aż w LM uzupełnią zapasy to dolar nie podskoczy drastycznie do góry.

O kurde, to cóż to będzie??

To może mały konkurs Główna nagroda to miejsce w pierwszym rzędzie mojej relacji (planowanej na początek grudnia tego roku)

Napisano
To może mały konkurs Twisted Evil Główna nagroda to miejsce w pierwszym rzędzie mojej relacji (planowanej na początek grudnia tego roku) Smile

WZT-1 ????

Napisano
kup Trumpetera - niedrogi - ok. 50 pln.

Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale czytałem gdzieś na tym forum, że Trumpeter coś pokopał z wymiarami ale mogę się mylić więc jakby co to proszę o sprostowanie

WZT-1

A może Loara ??

Nie

Napisano
Newa ?Wiem szalone pomysły

Szalony ale trafiony Otrzymujesz wejściówkę na lożę VIP-ów

03-049p-PL.jpg

Jak pierwszy raz to zobaczyłem w wojsku to szczęka mi opadła, wygląd ma zabójczy

Ale nie odbiegajmy za bardzo od tematu- to jak z tym Trumpeterem? Warty uwagi?

Napisano
Szalony ale trafiony Twisted Evil

wiadomo, my z tego samego regionu, to samo myślenie

a skąd ty weżmiesz Newe w 1:35 ??

Napisano

Tak, warty uwagi jest Trumpek. Nawet się w kilka ostatnio zaopatrzyłem. Dla purystów jest nieco za duży (odrobinkę przeskalowany). Ale ma też jedną zasadniczą zaletę (poza ceną oczywiście) - dość spory wybór wersji, a co za tym idzie i kół jezdnych - od najwcześniejszych po najpóźniejsze. Ja sam naliczyłem trzy różne wersje w moich.

Poza tym pamiętajmy, ze obecnie Trumpek produkuje POPRAWIONĄ wersję, czyli po usunięciu większości błędów występujących w najwcześniejszych edycjach. No i z normalnego tworzywa

Napisano

Moim zdaniem Tamka jest najlepsza do tego projektu. Jeśli chcesz zrobić dobry model, to każdy detal i wymiar się liczy...A, że kadłub jest najważniejszą częścią modelu, to jak dla mnie wybór jest prosty.

Napisano

Projekt, Chudziutki, bardzo ambitny, ja jako nośnik polecałbym T-55 Esci/Italeri. Tamiya jest chyba zbyt droga żeby wieżę zmarnować i warto by było kupić jeszcze gąski Friula.

Italeri jest tani i moim zdaniem ma lepszy kadłub niż Trumpeter, który nie trzyma skali i i jest jakiś ogólnie badziewny. Trumpeter ma też bardzo za duże koła napędowe i napinające, koła nośne w porównaniu z Tamką też mają za dużą średnicę i są do niczego nie podobne (swoje od razu wyrzuciłem).

Czytałem, że Esci ma płytę czołową źle pochyloną (o 5 stopni) ale tego aż tak bardzo nie widać.

Reasumując polecam Esci/Italeri.

Avi, skąd wiesz że Trumpek nowego T-55 robi? Masz jakieś linki? On dopiero trafi do sklepów tak?

Powodzenia, Chudziutki, ciekawe te Twoje projekty, ciekawe.