ANDY_JAW Napisano 16 Września Share Napisano 16 Września Użytkownicy 0 17 Napisano 2 godziny temu Witam, Mam prośbę do forumowiczów z doświadczeniem w klejeniu modeli z żywicy. Ja do tej pory kleję tylko plastik (samochody 1:24) i używam głównie farb Gunze. Mam do sklejenia dla kogoś modele z żywicy (1:87 do H0). Pytanie czy do żywicy używacie tych samych farb i podkładów? Jeżeli nie to jakich najlepiej użyć, jeżeli tak to też jakie są najlepsze w Waszej ocenie. Z góry dziękuję za pomoc i rady AJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackriver Napisano 16 Września Share Napisano 16 Września Jeżeli to klasyczna żywica, to umyj ją z rozdzielacza do form. Gunze seria C spokojnie może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 16 Września Share Napisano 16 Września 6 godzin temu, ANDY_JAW napisał: Użytkownicy 0 17 Napisano 2 godziny temu Witam, Mam prośbę do forumowiczów z doświadczeniem w klejeniu modeli z żywicy. Ja do tej pory kleję tylko plastik (samochody 1:24) i używam głównie farb Gunze. Mam do sklejenia dla kogoś modele z żywicy (1:87 do H0). Pytanie czy do żywicy używacie tych samych farb i podkładów? Jeżeli nie to jakich najlepiej użyć, jeżeli tak to też jakie są najlepsze w Waszej ocenie. Z góry dziękuję za pomoc i rady AJ Rzadko kiedy są z żywicą problemy typy tłusta powierzchnia.Ja kiedyś jednak miałem taki kłopot i po pokryciu serią C od MR.Hobby powierzchnia zrobiła się czysta i nie klejąca.Ale to ostateczność.Jak nie ma reakcji na farby akrylowe nic się nie lepi po wyschnięciu pomalowaniu powierzchni to zwykłe akryle Tamiya czy też z MR Hobby H seria starcza. Albo od razu sobie kładz na powierzchnię serię C i będzie też dobrze.Jak kolega wyżej napisał. Też MRP .Fajne są.Jak nie przeszkadza Tobie intensywny zapach farb .Mocniejszy od MR Hobby C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ANDY_JAW Napisano 16 Września Autor Share Napisano 16 Września Dziękuję, zapach mi nie przeszkadza. Pracuję w drukarni z rozpuszczalnikami, a przy nich gunze to perfumy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Września Share Napisano 17 Września Umyć w ciepłej wodzie z detergentem potem podkład Mr. Resin Primer Gunze Sangyo RP261 na to każda farba..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 17 Września Share Napisano 17 Września 25 minut temu, robertmodelarz napisał: Umyć w ciepłej wodzie z detergentem potem podkład Mr. Resin Primer Gunze Sangyo RP261 na to każda farba..... To wklej linka gdzie to można kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Września Share Napisano 17 Września (edytowane) 10 minut temu, _OldMan_ napisał: To wklej linka gdzie to można kupić. Mam ten produkt, kiedyś był dostępny, ale zniknął ze strony Gunze ...... Gadają na miesicie, że Bilmodela produkt jest całkiem spoko- dostępny na znanym serwisie aukcyjnym: https://www.banzaisf.ig.pl/banzaichemia?func=productPage&wid=4794&pid=2126&cid=&prid= Edytowane 17 Września przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 17 Września Share Napisano 17 Września (edytowane) 57 minut temu, robertmodelarz napisał: Mam ten produkt, kiedyś był dostępny, ale zniknął ze strony Gunze ...... Też jeszcze go mam, ale teraz został zastąpiony tym https://www.mojehobby.pl/products/SF-287-Mr.Primer-Surfacer-1000.html Edytowane 17 Września przez giberes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi