Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam prośbę do forumowiczów z doświadczeniem w klejeniu modeli z żywicy.  Ja do tej pory kleję tylko plastik (samochody 1:24) i używam głównie farb Gunze. Mam do sklejenia dla kogoś modele z żywicy (1:87 do H0). Pytanie czy do żywicy używacie tych samych farb i podkładów? Jeżeli nie to jakich najlepiej użyć, jeżeli tak to też jakie są najlepsze w Waszej ocenie.

Z góry dziękuję za pomoc i rady

AJ

Napisano

Jeżeli to klasyczna żywica, to umyj ją z rozdzielacza do form. Gunze seria C spokojnie może być.

Napisano
6 godzin temu, ANDY_JAW napisał:

Witam,

Mam prośbę do forumowiczów z doświadczeniem w klejeniu modeli z żywicy.  Ja do tej pory kleję tylko plastik (samochody 1:24) i używam głównie farb Gunze. Mam do sklejenia dla kogoś modele z żywicy (1:87 do H0). Pytanie czy do żywicy używacie tych samych farb i podkładów? Jeżeli nie to jakich najlepiej użyć, jeżeli tak to też jakie są najlepsze w Waszej ocenie.

Z góry dziękuję za pomoc i rady

AJ

Rzadko kiedy są z żywicą problemy typy tłusta powierzchnia.Ja kiedyś jednak miałem taki kłopot i po pokryciu serią C  od MR.Hobby powierzchnia zrobiła się czysta i nie klejąca.Ale to ostateczność.Jak nie ma reakcji na farby akrylowe nic się nie lepi  po wyschnięciu  pomalowaniu powierzchni to zwykłe akryle Tamiya czy też z  MR Hobby H seria starcza.

Albo od razu sobie kładz na powierzchnię serię C i będzie też dobrze.Jak kolega wyżej napisał.

Też MRP .Fajne są.Jak nie przeszkadza Tobie intensywny zapach farb .Mocniejszy od MR Hobby C.

Napisano

Umyć w ciepłej wodzie z detergentem potem podkład Mr. Resin Primer Gunze Sangyo RP261 na to każda farba.....

podklad-mr-resin-primer.jpg

Napisano
25 minut temu, robertmodelarz napisał:

Umyć w ciepłej wodzie z detergentem potem podkład Mr. Resin Primer Gunze Sangyo RP261 na to każda farba.....

podklad-mr-resin-primer.jpg

To wklej linka gdzie to można kupić. :hmmm:

Napisano (edytowane)
10 minut temu, _OldMan_ napisał:

To wklej linka gdzie to można kupić. :hmmm:

Mam ten produkt, kiedyś był dostępny, ale zniknął ze strony Gunze ......

Gadają na miesicie, że Bilmodela produkt jest całkiem spoko- dostępny na znanym serwisie aukcyjnym:

https://www.banzaisf.ig.pl/banzaichemia?func=productPage&wid=4794&pid=2126&cid=&prid=

Edytowane przez robertmodelarz