Skocz do zawartości

RWD-5 jako dolnopłat - What If?

CrazyPillow

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie to tradycja przyjęta w lotnictwie nakazywałaby umieszczenie chodnika na lewym skrzydle kiedy wejście do samolotu jest tylko po jednej stronie, choć bywa że są umieszczane one na obu skrzydłach.
Ale skoro to już masz tak zrobione, to mówi się trudno. Może przyda się ta informacja przy innym projekcie.
Tu tytułem wyjaśnienia informacja dlaczego tak to jest przyjmowane:
https://dlapilota.pl/wiadomosci/dlapilota/dlaczego-pasazerowie-wchodza-i-wychodza-z-samolotu-z-jego-lewej-strony

Godzinę temu, KP.Taurus napisał:

W sumie to tradycja przyjęta w lotnictwie nakazywałaby umieszczenie chodnika na lewym skrzydle kiedy wejście do samolotu jest tylko po jednej stronie, choć bywa że są umieszczane one na obu skrzydłach.
Ale skoro to już masz tak zrobione, to mówi się trudno. Może przyda się ta informacja przy innym projekcie.

Dzięki za info, akurat tego nie wiedziałem, ale człowiek uczy się całe życie.

Przy czym w RWD-5bis nie ma zastosowania tradycja przyjęta w lotnictwie 🙃. Sklejając model zrobiłem chodnik tam, gdzie ZTS zrobił drzwi. Po prawej. W sumie niewiele myśląc i niewiele sprawdzając - tu się przyznam. Ale teraz sprawdziłem dwa dobrze znane zdjęcia "Amerykanki" i zobaczcie, po której stronie były drzwi? Ot taka ciekawostka historyczna.

fori_01.jpg

fori_02.jpg

• Like 1

Na razie nic do sklejania, tylko malowanie. Więc taka mała prywata: myślę nad nowym modelem. I to będzie PZL-13. Czy ktoś może ma jakieś dodatkowe informacje poza tym jednym rzutem bocznym kadłuba z książek Andrzeja Glassa? Ten rzut znalazłem również na stronie http://www.samolotypolskie.pl/  (wg. mnie super strona) prowadzonej przez P. Krzysztofa Luto. Samolot był tylko projektem i nie powstał żaden prototyp. Ale jest piękny (widać rękę inż Stanisława Praussa).

pzl-13.jpg

No, wszystko wyschło, można kłaść kalkomanie. Wiem, że efekt mógłby być lepszy, ale trochę napaliłem się na efekt końcowy. Zresztą zaczynając ten model, nie wiedziałem, jak to finalnie wyjdzie. Najbardziej bałem się, że RWD-5 jako typowy dolnopłat będzie miał "zwisający brzuch" w wersji dolnopłata. Bałem się też, że dziób będzie mocno zadarty w górę. To akurat się nie stało - wyszedł bardzo elegancki samolocik, co pokazuje klasę jego konstruktorów, że nawet taka domorosła przeróbka jak moja daje radę. Kabinka jest trochę płaska i kanciasta u góry, choć wygląda jak wiele ówczesnych maszyn. Może dałoby radę coś tu zaokrąglić, ale trzebaby też zaokrąglić tylną część kadłuba. Ale te i inne usprawnienia, łącznie z klapami i slotami konstruktorzy z RWD wprowadzili w swoich późniejszych konstrukcjach. A moja fikcja historyczna wyszła tak:

rwd5ter_21.jpg

rwd5ter_22.jpg

rwd5ter_23.jpg

rwd5ter_24.jpg

rwd5ter_25.jpg

rwd5ter_26.jpg

rwd5ter_20.jpg

• Like 9

Piękny model.

Jak mógłby wyglądać gdyby powstał ...

Mam tylko jedno pytanie - wątpliwość.

Czy w latach 30-tych górne powierzchnie kabin nie preferowano jednak okrągłych (obłych) a nie płaskich ?

Jakoś MNIE osobiście czegoś brakuje w tej kabinie, może właśnie lekko wypukłego dachu nad kabiną?

• Like 1

2 godziny temu, cieciwa napisał:

Piękny model.

Jak mógłby wyglądać gdyby powstał ...

Mam tylko jedno pytanie - wątpliwość.

Czy w latach 30-tych górne powierzchnie kabin nie preferowano jednak okrągłych (obłych) a nie płaskich ?

Jakoś MNIE osobiście czegoś brakuje w tej kabinie, może właśnie lekko wypukłego dachu nad kabiną?

Ewentualnie możnaby zrobić coś jak w samolotach Praga BH-111 lub Klem Kl-32. Z przejściem z tyłu w kanciaty kadłub. Niestety plexiglas pojawił się po 1933 roku :(.  No i te kanty to spuścizna po górnopłacie.

Ale gdyby tak zaokrąglić nieco górę kadłuba, dać ładna kabinkę i przednie kółko (jak w RWD-20), to powstałby bardzo ładny samolot. Może ktoś pociągnie temat? Świetna zabawa, ja przynajmniej miałem masę radochy przy tym modelu.

Ja myślałem bardziej o górze kabiny w stylu tej jaka jest w LWS "Mewa".

Ale Twoja wizja też 'wpisuje się' w klimat tamtych lat.

Model gotowy (co nie znaczy, że można zrobić jeszcze jakichś małych poprawek). Obejrzałem go jeszcze dokładnie i mogę zrobić podsumowanie budowy:

• wznios skrzydeł dodałby trochę uroku (choć zmieniłby oryginalną geometrię skrzydła)
  • stateczniki w usterzeniu motylkowym mogłyby być mieć większą rozpiętość
  • góra kabinki mogłaby być bardziej zaokrąglona, ale trzeba ściąć kanty kadłuba zaraz za kabiną
  • przeciąłbym piłką stery i lotki, żeby ładniej było widać stery
  • przemalowałbym blachy maski silnika na nieco ciemniejszy metalik (np. H53). Samolot pokryty był srebrnym materiałem, a blachy były ze szczotkowanej blachy metalowej. Stąd różnica w fakturze, można to zrobić kolorem.

A dla oka jeszcze dwa fejkowe zdjęcia z epoki (jak fikcja historyczna, to historyczna). Czego ten GIMP nie potrafi?

rwd5retro1f.jpg

rwd5retro2f.jpg

• Like 1

12 godzin temu, mig napisał:

Można byłoby jeszcze rurkę Pitota przesunąć bardziej ku końcówce skrzydła i ewentualnie zrobić prostą jak w większości samolotów.

W sumie fajny pomysł, zwłaszcza gdyby zrobić to z cienkiego drutu, wtedy będzie cienkie i nie będzie się łamać. Bo te rurki w oryginalnym kształcie z plastiku wyglądają po pomalowaniu jak tłuczek do kotletów 😄.

• Like 1

Naprawdę ładne.

Ale widząc "koncert życzeń" - zaproponuję nieśmiało przebudowę Lublina R-XX na łódź latającą :)

[Zupełenie OT]

Gdzie wstawić alternatywne rozważanie pseudo-historyczne? Do jakiego działu?