Kalor Napisano 27 Lipca 2025 Autor Share Napisano 27 Lipca 2025 Dorzucam jeszcze chwastów, część liści niestety będzie trzeba przykleić po malowaniu bo nie przetrwają malowania. Rozwiązałem też problem z liśćmi na drzewku, będzie w trakcie kwitnienia, do tego wystarczy grubiej cięty flok. I w ten sposób cała scenka mi się ładnie zgra. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 7 Sierpnia 2025 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2025 Poprawiłem i zapodkładowałem ziomków od nowa, poprzednim razem nie rozmieszałem farby porządnie i zalałem detale: Ale tak właściwie to chciałem się pochwalić nową oprawką do lampki którą zrobiłem przy okazji wymiany ledów: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 16 Sierpnia 2025 Share Napisano 16 Sierpnia 2025 A "liście" na drzewie będziesz malował na mniej oczoje... kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 16 Sierpnia 2025 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2025 43 minuty temu, Lipstein napisał: A "liście" na drzewie będziesz malował na mniej oczoje... kolor? Jeśli uznać biały za taki to tak. Ewentualnie różowy, nie określiłem jeszcze co to za drzewo będzie. Będzie w trakcie kwitnienia bo nie przemyślałem tego pomysłu do końca na początku, w 1:35 liście są na tyle duże(2-3mm nawet) że muszą być pojedyncze widoczne a papka z gąbki nadaje się na drobnolistne krzaczki albo kwiaty. Coś takiego mniej więcej: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 17 Sierpnia 2025 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2025 Test kolorów i spasowania. Dużo roboty jeszcze mnie z tym czeka, nie każda jej część budzi mój entuzjazm toteż będzie się to wlokło jeszcze długo. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 19 Sierpnia 2025 Share Napisano 19 Sierpnia 2025 figurki po łoszu to będzie sztos, jak młodzi teraz mówią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 19 Sierpnia 2025 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2025 37 minut temu, Lipstein napisał: figurki po łoszu to będzie sztos, jak młodzi teraz mówią Nie będzie washa, już kiedyś próbowałem, za bardzo brudzi i tak jakby wyrównuje wszytko przez to że ma jeden kolor. Nie lubię tego. Wiem że mojemu malowaniu brakuje kontrastu ale chcę do tego dojść renderując kolory ręcznie. Wash też wyciąga wszystkie detale co imo nie zawsze jest potrzebne, przykład: https://zyclyon.blogspot.com/2025/07/alpine-miniatures-ww2-british_21.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 20 Sierpnia 2025 Share Napisano 20 Sierpnia 2025 Zaczyna mi się całość bardzo podobać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 22 Sierpnia 2025 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2025 Wybaczcie to ciągłe zmienianie kolorów, nie mogę dograć balansu bieli ostatnio. Zrobiłem wstępnie drzewko, dorzucę jeszcze liści później, i zacząłem ciurać transporter. Ogólnie co do drzewka to wydaje mi się że nie da się zrobić takiego wiernie, nie ma jak zautomatyzować przyklejania i wycinania liści. Krzaki, chwasty tak, ale drzewka raczej nie, no chyba że łyse/spalone/jakieś z małą ilością liści. Kolory których użyłem do mundurów, durne ale wyszło. Próbowałem z feldgrau od vallejo, ponoć wierny, ale jakoś tak źle mi się mieszał z innymi kolorami i odpuściłem. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 9 Września 2025 Share Napisano 9 Września 2025 Twarze i dłonie tych figurek naprawdę bardzo bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 14 Stycznia Autor Share Napisano 14 Stycznia Za brudzenie się w końcu wziąłem, nad figurkami też się jeszcze znęcam bo nie mogę ciągle zmieszać kolorów z których byłbym zadowolony. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TR91 Napisano 14 Stycznia Share Napisano 14 Stycznia W dniu 19.08.2025 o 20:51, Kalor napisał: Nie będzie washa, już kiedyś próbowałem, za bardzo brudzi i tak jakby wyrównuje wszytko przez to że ma jeden kolor. Nie lubię tego. Wiem że mojemu malowaniu brakuje kontrastu ale chcę do tego dojść renderując kolory ręcznie. Wash też wyciąga wszystkie detale co imo nie zawsze jest potrzebne, przykład: Idziesz bardzo słuszną drogą, nie jestem fanem washowania figurek. Nie chcę się absolutnie wymądrzać bo mam małe doświadczenie z figurkami w 1/35 ale jeśli byłbyś zainteresowany to może miałbym rady na podbicie kontrastu niekoniecznie uciążliwym blendowaniem Tym niemniej zarówno sdkfz jak i figurki mi się podobają, bardzo fajna robota, gratki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 15 Stycznia Autor Share Napisano 15 Stycznia 22 godziny temu, TR91 napisał: Nie chcę się absolutnie wymądrzać bo mam małe doświadczenie z figurkami w 1/35 ale jeśli byłbyś zainteresowany to może miałbym rady na podbicie kontrastu niekoniecznie uciążliwym blendowaniem Jasne, dawaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TR91 Napisano 15 Stycznia Share Napisano 15 Stycznia Zainteresuj się black liningiem i edge highlightami- wydaje mi się, że miejscowo mogą mieć zastosowanie przy figurkach bardziej realistycznych niż fantasy w którym siedziałem. Do tego kontrast niekoniecznie musi znaczyć różnicę w jasności barw ale też w wykończeniu czy nasyceniu. W tym momencie całość figurek ma jednolite matowo-niskonasycone wykończenie i mało zużyte- a np. kabura czy pasy skóry spokojnie mogą być podniszczone co jest łatwe i przyjemne do malowania. Tu bardzo na szybko znaleziony short ad zniszczonej skóry, ale jeśli ktoś chce się podciągnąć w figurkowym fachu to mocno polecam pooglądać filmiki malarzy takich jak Sergio Calvo No i jak pisałem- mam małe doświadczenie z figurkami realistycznymi w 1/35, w fantasy kontrast podbija się do absurdu nie raz, więc może jestem spaczony tym Ale jeszcze raz gratulacje udanej scenki! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia Figurki pierwsza klasa, nic już z nimi nie modź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano Sobota o 21:46 Autor Share Napisano Sobota o 21:46 (edytowane) Trochę akcesoriów, dużo przełączania się pomiędzy różnymi przedmiotami męczy. Nie do tego modelu, ale przewijał się tu już i zeżarł mi ostatnio sporo czasu: Edytowane Sobota o 21:53 przez Kalor 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano Sobota o 22:10 Share Napisano Sobota o 22:10 (edytowane) Czyli jednak umiesz w źrenice , elegancki ten na dole, ten w środku na ławce to śpi ? , obudź go może , , pojazd spoko, ciekawy, mi się swojego nie chce kończyć, także też śpi... Edytowane Sobota o 22:12 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano Sobota o 23:10 Autor Share Napisano Sobota o 23:10 28 minut temu, Evildead napisał: Czyli jednak umiesz w źrenice , elegancki ten na dole, ten w środku na ławce to śpi ? , obudź go może , , pojazd spoko, ciekawy, mi się swojego nie chce kończyć, także też śpi... Z tymi oczami to masakra, w kaftanie najpewniej skończę - nad tym i twarzami spędziłem cały ostatni miesiąc, ćwicząc rękę, ucząc się glazowania i dobierania farb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano Sobota o 23:24 Share Napisano Sobota o 23:24 Masz rękę do tych figurek. Urzekł mnie ten Słodki Antonio z przyciętym zarostem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi