Skocz do zawartości

Sd.Kfz 250/1 Alt, 1:35, Takom

Kalor

Rekomendowane odpowiedzi

Dorzucam jeszcze chwastów, część liści niestety będzie trzeba przykleić po malowaniu bo nie przetrwają malowania.

6IWkltj.jpeg

Rozwiązałem też problem z liśćmi na drzewku, będzie w trakcie kwitnienia, do tego wystarczy grubiej cięty flok. I w ten sposób cała scenka mi się ładnie zgra.FuGdjti.jpeg

w0FIVkU.jpeg

• Like 4

• 2 weeks later...

Poprawiłem i zapodkładowałem ziomków od nowa, poprzednim razem nie rozmieszałem farby porządnie i zalałem detale:

AX3Syvq.jpeg

RZ11HYy.jpeg

Ale tak właściwie to chciałem się pochwalić nową oprawką do lampki którą zrobiłem przy okazji wymiany ledów:

bEwgrwu.jpeg

• Like 4

• 2 weeks later...
43 minuty temu, Lipstein napisał:

A "liście" na drzewie będziesz malował na mniej oczoje... kolor?

Jeśli uznać biały za taki to tak. Ewentualnie różowy, nie określiłem jeszcze co to za drzewo będzie. Będzie w trakcie kwitnienia bo nie przemyślałem tego pomysłu do końca na początku, w 1:35 liście są na tyle duże(2-3mm nawet) że muszą być pojedyncze widoczne a papka z gąbki nadaje się na drobnolistne krzaczki albo kwiaty. 

Coś takiego mniej więcej:

22607431-young-apple-tree-blossom-in-a-spring-time.thumb.jpg.e6d485a2cc8f9cb1f9dd9aa823faf8a6.jpg

• Haha 1

37 minut temu, Lipstein napisał:

figurki po łoszu to będzie sztos, jak młodzi teraz mówią

Nie będzie washa, już kiedyś próbowałem, za bardzo brudzi i tak jakby wyrównuje wszytko przez to że ma jeden kolor. Nie lubię tego. Wiem że mojemu malowaniu brakuje kontrastu ale chcę do tego dojść renderując kolory ręcznie. Wash też wyciąga wszystkie detale co imo nie zawsze jest potrzebne, przykład: https://zyclyon.blogspot.com/2025/07/alpine-miniatures-ww2-british_21.html 

• Like 1

Wybaczcie to ciągłe zmienianie kolorów, nie mogę dograć balansu bieli ostatnio. 

Zrobiłem wstępnie drzewko, dorzucę jeszcze liści później, i zacząłem ciurać transporter. Ogólnie co do drzewka to wydaje mi się że nie da się zrobić takiego wiernie, nie ma jak zautomatyzować przyklejania i wycinania liści. Krzaki, chwasty tak, ale drzewka raczej nie, no chyba że łyse/spalone/jakieś z małą ilością liści.

oRC0DIY.jpeg

ldSpVif.jpeg

XH58jIN.jpeg

Kolory których użyłem do mundurów, durne ale wyszło. Próbowałem z  feldgrau od vallejo, ponoć wierny, ale jakoś tak źle mi się mieszał z innymi kolorami i odpuściłem.

oOzJ5Bo.jpeg

• Like 5

• 3 weeks later...