persyMG Napisano 1 Listopada Share Napisano 1 Listopada (edytowane) Panzer IV H z 12 Dywizji pancernej Whermachtu, Kurlandia, lato 1944. Pojazd znany choćby ze zdjęcia z Wikipedii. Wybór pojazdu dość prozaiczny – szukałem Pz. IV z ekranami i w dwukolorowym kamuflażu. Ogólnie wyszło chyba całkiem zadowalająco. Udało mi się nie zrobić kilku błędów jakie zrobiłem w dwóch poprzednich modelach Dumny jestem, że udało mi się zrobić kamuflaż "z ręki" i wyszedł tak jak to sobie wyobrażałem i dość zgodnie z oryginałem. Nie chciałem też modelu za bardzo brudzić i obijać ponieważ oryginał wyglądał na pojazd raczej nowy i kompletny - może świeżo dostarczony do jednostki?. Co do podstawki to od dawna chodził (jeździł?) za mną „czołg w zbożu”. Wyszło chyba OK. Chociaż to co widać, to drugie podejście, bo pierwszy pomysł na wykonanie „zboża” okazał się niewypałem. Oryginał: I moja interpretacja Model - Border BT-005 - model bardzo OK! Ładne detale, dobrze spasowany, ale jest kilka błędów w instrukcji. Czasem numer części nie zgadza się z jej wyglądem. Największy taki błąd to zły numer dolnej tylnej płyt. Początkowo przykleiłem złą. Poza tym – w pudle cała masa nadliczbowych części Zimmerit – Def.Model DD35013. Wprawdzie niby dla PZ IV w wersji późnej H / wczesnej J z Academy, ale po minimalnych przeróbkach pasował. Schurzen na wierzy - Orange Hobby G35-041-68 – wersja „uniwersalna” teoretycznie do modeli różnych producentów. O ile same fartuchy OK, o tyle ich mocowanie to była droga przez mękę. Ustawienie wszystkiego z prawidłową geometrią było koszmarem. Ostatecznie wyszło jako tako. Przy okazji, okazało się, że dołączonych śrub mocujących jest o połowę za mało. Trzeba było zamówić inne, padło na drukowane z EMP, aczkolwiek ostatecznie łby okazały się trochę za duże. Zajączek – druk 3D z EMP Edytowane 1 Listopada przez persyMG 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 1 Listopada Share Napisano 1 Listopada Jesteś pewien że na zdjęciu to dwukolorowy kamuflaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
persyMG Napisano 1 Listopada Autor Share Napisano 1 Listopada (edytowane) Zdjęcie oryginalne z Budesarchiv jest czarno-białe i wygląda raczej na kamuflaż dwukolorwy. Tu zamieściłem wersję kolorową, ale to jest kolorowane sztucznie, przez kogoś, wg jego wizji. W innych źródłach, wersje kolorowe tego czołgu są zawsze 2-kolorowe. Jak było na prawdę - nie wiem. Więc albo zrobiłem w miarę wiernie, albo Sci-Fi Edytowane 1 Listopada przez persyMG 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 1 Listopada Share Napisano 1 Listopada Aż ciśnie się na usta „buszujący w zbożu”. Fajny pomysł i realizacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 1 Listopada Share Napisano 1 Listopada Super. Fajny koncept na podstawkę. Łany zboża niestety zasłaniają misternie wykonane/pobrudzone gąski , koła i fartuchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vsk9 Napisano 1 Listopada Share Napisano 1 Listopada Bardzo udany panzer i ten elegancki strach na wróble, fajna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 2 Listopada Share Napisano 2 Listopada Model na podstawce wygląda fajnie, ale z daleka - i nie wnikając w detale. Pierwszy detal widoczny z daleka - właściwie jego brak - kabel do lampy Bosh. Model BT-005 - (produkcja wczesny/średni ausf.H) produkcja koniec czerwca - początek września 1943 roku, a pojazd ze zdjęcia ausf.J z połowy maja 1944 roku montownia Nibelungen. To są dwie różne wersje pojazdu. Więcej pisać chyba nie trzeba - . 14 godzin temu, persyMG napisał: Nie chciałem też modelu za bardzo brudzić i obijać ponieważ oryginał wyglądał na pojazd raczej nowy i kompletny - może świeżo dostarczony do jednostki?. Tak nowy. Fotka zrobiona w lipcu/sierpniu 1944 roku. Pojazd dostarczony do jednostki - czerwiec/lipiec 1944 roku. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 2 Listopada Share Napisano 2 Listopada Fajny model. Fajna scenka. Podoba się. W szczegóły nie wnikam. Nie znam się. Jak zrobiłeś to zboże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
persyMG Napisano 6 Listopada Autor Share Napisano 6 Listopada (edytowane) W dniu 2.11.2024 o 12:09, meser262 napisał: Model BT-005 - (produkcja wczesny/średni ausf.H) produkcja koniec czerwca - początek września 1943 roku, a pojazd ze zdjęcia ausf.J z połowy maja 1944 roku montownia Nibelungen. To są dwie różne wersje pojazdu. Więcej pisać chyba nie trzeba - . No to kiszka Dość długo szukałem jaka to wersja i wszędzie, poza jednym przypadkiem, opisany był jako H. Z tego co patrzyłem po szczegółach, to tyż wydawało się, że to H, ale cóż... jednak wyszło SciFi - może chociaż w tej kategorii model się jakoś trochę broni... Edytowane 6 Listopada przez persyMG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 7 Listopada Share Napisano 7 Listopada Dużo pracy i czasu zainwestowałeś w ten model i podstawkę - to widać i to jak najbardziej doceniam. Szukasz potwierdzeń i porównujesz pojazdy danych wersji - super. 16 godzin temu, persyMG napisał: Dość długo szukałem jaka to wersja i wszędzie, poza jednym przypadkiem, opisany był jako H. Jednak wersja H jest to dość duży zakres różnic patrząc na początkowe detale wersji , aż do końcowych elementów tej wersji. Przykłady? Proszę bardzo - filtr powietrza, wizjery boczne kierowcy i radiotelegrafisty, osłony wokół włazu kierowcy i radiotelegrafisty, korytko anteny, przedni pancerz ... itd itd. Dodatkowo trzeba też koniecznie zwracać uwagę na montownię z której "pochodzi" dany pojazd. Bo różnice te też są istotne merytorycznie. 16 godzin temu, persyMG napisał: Z tego co patrzyłem po szczegółach, to tyż wydawało się, że to H, Detale użyte w pojeździe który zbudowałeś były stosowane w pojazdach serii H - ale. Właśnie zawsze to ale. Niektóre detale które zastosowałeś w tym modelu wzajemnie się wykluczają. Przykład - osłony wokół włazów kierowcy i radiotelegrafisty (kwadratowe, kanciaste) - późny ausf.H kontra filtr powietrza nie montowany już od końca 1943 roku. To samo dotyczy korytka od anteny, bocznych wizjerów kierowcy i radiotelegrafisty nie montowane już we wczesnych wersjach H - stosowane do wyczerpania starych zapasów... itd itd. Tylna płyta (pomijam resztę) tylko dodam że montownia Nibelungen tam właśnie w tym czasie (od wprowadzenia filtra na prawym błotniku) przeniosła zapasowe gąski (3 szt.). Jeszcze taka ciekawostka - Nibelungen odwrotnie mocował łopatę - to co jest na modelu to Krupp, Vomag. W dniu 1.11.2024 o 21:04, persyMG napisał: Schurzen na wierzy - Orange Hobby G35-041-68 – wersja „uniwersalna” teoretycznie do modeli różnych producentów. Taki wariant mocowań osłon i samych mocowań stosowała montownia Nibelungen. Popatrz na trójkątne mocowania na stelażu do osłon. Dokładnie mówiąc na te przednie i tylne. Powinny być ścięte. Na osłonie wizjera kierowcy jest widoczny numer seryjny. Na tym zdjęciu (z Wikipedii) jest nieczytelny. Jednak dostępne są fotki tego pojazdu w lepszej jakości i wiadomo że to Fgst.90342 czyli ausf.J montowni Nibelungen. Dodam że w tym czasie połowa maja 1944 roku zaczęto pomijać w montażu na drzwiczkach bocznych wieży - porty wizyjne i pistoletowe. Jednak nie wszystkie pojazdy to objęło. 16 godzin temu, persyMG napisał: ... model się jakoś trochę broni... . Tak jak pisałem wcześniej idea czołgu w łanach zboża mi się podoba. Wykonanie podstawki nie było łatwe i też fajnie wygląda - realistycznie . Natomiast detale modelu w porównaniu z pojazdem ze zdjęcia już się nie bronią. Jednocześnie nawet gdyby to był inny pojazd w wersji H to również jest nierealny merytorycznie. Pozdrawiam Krzysztof PS. Na tym Forum sporo jest modelarzy i tych błędów można było uniknąć - założyć warsztat i uzbroić się w dużo cierpliwości. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
persyMG Napisano 8 Listopada Autor Share Napisano 8 Listopada (edytowane) W dniu 2.11.2024 o 12:23, Endrju napisał: Jak zrobiłeś to zboże? Dłuuuga historia Zboże jest z pakuł do uszczelniania rur. Procedura: wygładzasz kawałek i odcinasz jakieś 3 cm trochę rozczapierzasz delikatnie maczasz same końcówki w wikolu lekko taplasz w drobnych trocinach uzyskanych wcześniej przez starcie płyty meblowej na średnio-grubym papierze ściernym otrzepujesz nadmiar przyklejasz pęczek zboża na podstawkę powtarzasz 1-6 jakieś 300 razy Pomysł częściowo zaczerpnięty z: https://imodeler.com/2017/06/dragon-nashorn-in-135-6386-with-diorama/ Dodatkowo - pojedyncze kłosy wstawione to tu, to tam odcinasz włosie z dużego pędzla "ławkowca" na moment dajesz każdy włos osobno nad świeczkę, żeby się zakrzywiła końcówka (na tym etapie jakieś 20% strat a to się spali, a to z mocno wygnie) maczasz końcówkę w wikolu taplasz w trocinach odkładasz do wyschnięcia To drugie, to była mój pierwotny pomysł na zrobienie całego zboża, kłos-po-kłosie, ale się nie udał. Tzn. pole bardzo rzadko "porośnięte". Wyglądało to bardzo słabo więc wszystkie tak zrobione kłosy wyrwałem i zrobiłem z pakuł. A że mi zostało pełno pojedynczych kłosów z pierwszego podejścia, to je częściowo wykorzystałem. @meser 262 Dziękuję za uwagi. Za bardzo zawierzyłem instrukcji (w której, m.in. jest właśnie pojazd 505) i swojemu nie-znawstwu szczegółów i niuansów panzerów. Edytowane 8 Listopada przez persyMG 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 8 Listopada Share Napisano 8 Listopada Świetnie Ci wyszło to zboże. Jak dla mnie rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 8 Listopada Share Napisano 8 Listopada Godzinę temu, Endrju napisał: Świetnie Ci wyszło to zboże. Jak dla mnie rewelacja. Zgadza się. Tylko przez niefortunnie dobraną ramkę kojarzy się jakby przedzierał się przez pędzel. Ławkowiec zresztą. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 8 Listopada Share Napisano 8 Listopada 1 godzinę temu, _OldMan_ napisał: Zgadza się. Tylko przez niefortunnie dobraną ramkę kojarzy się jakby przedzierał się przez pędzel. Ławkowiec zresztą. Ty to zawsze coś wypatrzysz. Ramkę się poprawi i będzie Pan zadowolony. Ale na niektórych zdjęciach wugląda całkiem spoko. Tu wygląda jak prawdziwy. Zrób czarno białą fotkę a nie odróżnisz go od zdjęcia z epoki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada Pomijajac merytoryke, to calosc prezentuje sie imponujaco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi