Skocz do zawartości

Pz.Kpfw.IV Ausf.H – Border 1:35

persyMG

Rekomendowane odpowiedzi

Panzer IV H z 12 Dywizji pancernej Whermachtu, Kurlandia, lato 1944. Pojazd znany choćby ze zdjęcia z Wikipedii.

Wybór pojazdu dość prozaiczny – szukałem Pz. IV z ekranami i w dwukolorowym kamuflażu.

Ogólnie wyszło chyba całkiem zadowalająco. Udało mi się nie zrobić kilku błędów jakie zrobiłem w dwóch poprzednich modelach 😊 Dumny jestem, że udało mi się zrobić kamuflaż "z ręki" i wyszedł tak jak to sobie wyobrażałem i dość zgodnie z oryginałem. Nie chciałem też modelu za bardzo brudzić i obijać ponieważ oryginał wyglądał na pojazd raczej nowy i kompletny - może świeżo dostarczony do jednostki?.
Co do podstawki to od dawna chodził (jeździł?) za mną „czołg w zbożu”. Wyszło chyba OK. Chociaż to co widać, to drugie podejście, bo pierwszy pomysł na wykonanie „zboża” okazał się niewypałem.

Oryginał:

01_Bundesarchiv_Bild_101I-088-3734A-19A,_Russland,_Panzer_IV_Recolored.jpg

I moja interpretacja :)

02_DSC_8282e.jpg

03_DSC_8258e.jpg

04_DSC_8257e.jpg

05_DSC_8259e.jpg

06_DSC_8260e.jpg

07_DSC_8263e.jpg

08_DSC_8264e.jpg

09_DSC_8250e.jpg

10_DSC_8290e.jpg

11_DSC_8291e.jpg

12_DSC_8266e.jpg

13_DSC_8265e.jpg

14_DSC_8268e.jpg

15_DSC_8285e.jpg

16_DSC_8274e.jpg

17_DSC_8280e.jpg

18_DSC_8283e.jpg

19_DSC_8288e.jpg

20_DSC_8286e.jpg

Model - Border BT-005 - model bardzo OK! Ładne detale, dobrze spasowany, ale jest kilka błędów w instrukcji. Czasem numer części nie zgadza się z jej wyglądem. Największy taki błąd to zły numer dolnej tylnej płyt. Początkowo przykleiłem złą. Poza tym – w pudle cała masa nadliczbowych części 😊

Zimmerit – Def.Model DD35013. Wprawdzie niby dla PZ IV w wersji późnej H / wczesnej J z Academy, ale po minimalnych przeróbkach pasował.

Schurzen na wierzy - Orange Hobby G35-041-68 – wersja „uniwersalna” teoretycznie do modeli różnych producentów. O ile same fartuchy OK, o tyle ich mocowanie to była droga przez mękę. Ustawienie wszystkiego z prawidłową geometrią było koszmarem. Ostatecznie wyszło jako tako. Przy okazji, okazało się, że dołączonych śrub mocujących jest o połowę za mało. Trzeba było zamówić inne, padło na drukowane z EMP, aczkolwiek ostatecznie łby okazały się trochę za duże.

Zajączek – druk 3D z EMP 😊

Edytowane przez persyMG
  • Like 14

Napisano (edytowane)

Zdjęcie oryginalne  z Budesarchiv jest czarno-białe i wygląda raczej na kamuflaż dwukolorwy. Tu zamieściłem wersję kolorową, ale to jest kolorowane sztucznie, przez kogoś, wg jego wizji. W innych źródłach, wersje kolorowe tego czołgu są zawsze 2-kolorowe.
Jak było na prawdę - nie wiem. Więc albo zrobiłem w miarę wiernie, albo Sci-Fi :)

Edytowane przez persyMG
  • Like 1

Model na podstawce wygląda fajnie, ale z daleka    -     i nie wnikając w detale. Pierwszy detal widoczny z daleka - właściwie jego brak - kabel do lampy Bosh.

Model BT-005 - (produkcja wczesny/średni ausf.H) produkcja koniec czerwca - początek września 1943 roku, a pojazd ze zdjęcia ausf.J z połowy maja 1944 roku montownia Nibelungen.

To są dwie różne wersje pojazdu. Więcej pisać chyba nie trzeba - :sorry: .

14 godzin temu, persyMG napisał:

Nie chciałem też modelu za bardzo brudzić i obijać ponieważ oryginał wyglądał na pojazd raczej nowy i kompletny - może świeżo dostarczony do jednostki?.

Tak nowy. Fotka zrobiona w lipcu/sierpniu 1944 roku. Pojazd  dostarczony do jednostki - czerwiec/lipiec 1944 roku.

Pozdrawiam

Krzysztof

• Like 1

Napisano (edytowane)
W dniu 2.11.2024 o 12:09, meser262 napisał:

Model BT-005 - (produkcja wczesny/średni ausf.H) produkcja koniec czerwca - początek września 1943 roku, a pojazd ze zdjęcia ausf.J z połowy maja 1944 roku montownia Nibelungen.

To są dwie różne wersje pojazdu. Więcej pisać chyba nie trzeba - :sorry: .

No to kiszka 😞 Dość długo szukałem jaka to wersja i wszędzie, poza jednym przypadkiem, opisany był jako H. Z tego co patrzyłem po szczegółach, to tyż wydawało się, że to H, ale cóż... jednak wyszło SciFi - może chociaż w tej kategorii model się jakoś trochę broni...🤪

Edytowane przez persyMG

Dużo pracy i czasu zainwestowałeś w ten model i podstawkę - to widać i to jak najbardziej doceniam.:szampan1: Szukasz potwierdzeń i porównujesz pojazdy danych wersji - super.:nauka:

16 godzin temu, persyMG napisał:

Dość długo szukałem jaka to wersja i wszędzie, poza jednym przypadkiem, opisany był jako H.

Jednak wersja H jest to dość duży zakres różnic patrząc na początkowe detale wersji , aż do końcowych elementów tej wersji.
Przykłady? Proszę bardzo - filtr powietrza, wizjery boczne kierowcy i radiotelegrafisty, osłony wokół włazu kierowcy i radiotelegrafisty, korytko anteny, przedni pancerz ... itd itd.
Dodatkowo trzeba też koniecznie zwracać uwagę na montownię z której "pochodzi" dany pojazd. Bo różnice te też są istotne merytorycznie.

Z tego co patrzyłem po szczegółach, to tyż wydawało się, że to H,

Detale użyte w pojeździe który zbudowałeś były stosowane w pojazdach serii H - ale. Właśnie zawsze to ale.

Niektóre detale które zastosowałeś w tym modelu wzajemnie się wykluczają.
Przykład - osłony wokół włazów kierowcy i radiotelegrafisty (kwadratowe, kanciaste) - późny ausf.H kontra filtr powietrza nie montowany już od końca 1943 roku.
To samo dotyczy korytka od anteny, bocznych wizjerów kierowcy i radiotelegrafisty nie montowane już we wczesnych wersjach H - stosowane do wyczerpania starych zapasów... itd itd.
Tylna płyta (pomijam resztę) tylko dodam że montownia Nibelungen tam właśnie w tym czasie (od wprowadzenia filtra na prawym błotniku) przeniosła zapasowe gąski (3 szt.).
Jeszcze taka ciekawostka -  Nibelungen odwrotnie mocował łopatę - to co jest na modelu to Krupp, Vomag.

W dniu 1.11.2024 o 21:04, persyMG napisał:

Schurzen na wierzy - Orange Hobby G35-041-68 – wersja „uniwersalna” teoretycznie do modeli różnych producentów.

Taki wariant mocowań osłon i samych mocowań stosowała montownia Nibelungen.

Popatrz na trójkątne mocowania na stelażu do osłon. Dokładnie mówiąc na te przednie i tylne. Powinny być ścięte.
Na osłonie wizjera kierowcy jest widoczny numer seryjny. Na tym zdjęciu (z Wikipedii) jest nieczytelny.

Jednak dostępne są fotki tego pojazdu w lepszej jakości i wiadomo że to Fgst.90342 czyli ausf.J montowni Nibelungen.

Dodam że w tym czasie połowa maja 1944 roku zaczęto pomijać w montażu na drzwiczkach bocznych wieży - porty wizyjne i pistoletowe. Jednak nie wszystkie pojazdy to objęło.

... model się jakoś trochę broni... .

Tak jak pisałem wcześniej idea czołgu w łanach zboża mi się podoba.:toast:  Wykonanie podstawki nie było łatwe i też fajnie wygląda - realistycznie :super:.
Natomiast detale modelu w porównaniu z pojazdem ze zdjęcia już się nie bronią.

Jednocześnie nawet gdyby to był inny pojazd w wersji H to również jest nierealny merytorycznie.:sorry:

Pozdrawiam

Krzysztof

PS. Na tym Forum sporo jest modelarzy i tych błędów można było uniknąć - założyć warsztat i uzbroić się w dużo cierpliwości.

• Like 1
  • Thanks 1

Napisano (edytowane)
W dniu 2.11.2024 o 12:23, Endrju napisał:

Jak zrobiłeś to zboże?

Dłuuuga historia :)

Zboże jest z pakuł do uszczelniania rur. Procedura:

1. wygładzasz kawałek i odcinasz jakieś 3 cm
  2. trochę rozczapierzasz
  3. delikatnie maczasz same końcówki w wikolu
  4. lekko taplasz w drobnych trocinach uzyskanych wcześniej przez starcie płyty meblowej na średnio-grubym papierze ściernym
  5. otrzepujesz nadmiar
  6. przyklejasz pęczek zboża na podstawkę

powtarzasz 1-6 jakieś 300 razy :)

Pomysł częściowo zaczerpnięty z: https://imodeler.com/2017/06/dragon-nashorn-in-135-6386-with-diorama/

Dodatkowo - pojedyncze kłosy wstawione to tu, to tam

1. odcinasz włosie z dużego pędzla "ławkowca"
  2. na moment dajesz każdy włos osobno nad świeczkę, żeby się zakrzywiła końcówka (na tym etapie jakieś 20% strat :) a to się spali, a to z mocno wygnie)
  3. maczasz końcówkę w wikolu
  4. taplasz w trocinach
  5. odkładasz do wyschnięcia

To drugie, to była mój pierwotny pomysł na zrobienie całego zboża, kłos-po-kłosie, ale się nie udał. Tzn. pole bardzo rzadko "porośnięte". Wyglądało to bardzo słabo więc wszystkie tak zrobione kłosy wyrwałem i zrobiłem z pakuł. A że mi zostało pełno pojedynczych kłosów z pierwszego podejścia, to je częściowo wykorzystałem.

@meser 262

Dziękuję za uwagi. Za bardzo zawierzyłem instrukcji (w której, m.in. jest właśnie pojazd 505) i swojemu nie-znawstwu szczegółów i niuansów panzerów.

Edytowane przez persyMG
  • Like 1
  • Thanks 2

Godzinę temu, Endrju napisał:

Świetnie Ci wyszło to zboże. Jak dla mnie rewelacja. :super:

Zgadza się. Tylko przez niefortunnie dobraną ramkę kojarzy się jakby przedzierał się przez pędzel. Ławkowiec zresztą.

• Like 1
  • Haha 1

1 godzinę temu, _OldMan_ napisał:

Zgadza się. Tylko przez niefortunnie dobraną ramkę kojarzy się jakby przedzierał się przez pędzel. Ławkowiec zresztą.

Ty to zawsze coś wypatrzysz.:haha:

Ramkę się poprawi i będzie Pan zadowolony. :piwo:

Ale na niektórych zdjęciach wugląda całkiem spoko. :super:

Tu wygląda jak prawdziwy. Zrób czarno białą fotkę a nie odróżnisz go od zdjęcia z epoki.

image.jpeg.b85e4b80dd8ab7a0fc9b09b97de536f7.jpeg

• Like 2