persyMG Napisano 1 Listopada 2024 Napisano 1 Listopada 2024 (edytowane) Panzer IV H z 12 Dywizji pancernej Whermachtu, Kurlandia, lato 1944. Pojazd znany choćby ze zdjęcia z Wikipedii. Wybór pojazdu dość prozaiczny – szukałem Pz. IV z ekranami i w dwukolorowym kamuflażu. Ogólnie wyszło chyba całkiem zadowalająco. Udało mi się nie zrobić kilku błędów jakie zrobiłem w dwóch poprzednich modelach Dumny jestem, że udało mi się zrobić kamuflaż "z ręki" i wyszedł tak jak to sobie wyobrażałem i dość zgodnie z oryginałem. Nie chciałem też modelu za bardzo brudzić i obijać ponieważ oryginał wyglądał na pojazd raczej nowy i kompletny - może świeżo dostarczony do jednostki?. Co do podstawki to od dawna chodził (jeździł?) za mną „czołg w zbożu”. Wyszło chyba OK. Chociaż to co widać, to drugie podejście, bo pierwszy pomysł na wykonanie „zboża” okazał się niewypałem. Oryginał: I moja interpretacja Model - Border BT-005 - model bardzo OK! Ładne detale, dobrze spasowany, ale jest kilka błędów w instrukcji. Czasem numer części nie zgadza się z jej wyglądem. Największy taki błąd to zły numer dolnej tylnej płyt. Początkowo przykleiłem złą. Poza tym – w pudle cała masa nadliczbowych części Zimmerit – Def.Model DD35013. Wprawdzie niby dla PZ IV w wersji późnej H / wczesnej J z Academy, ale po minimalnych przeróbkach pasował. Schurzen na wierzy - Orange Hobby G35-041-68 – wersja „uniwersalna” teoretycznie do modeli różnych producentów. O ile same fartuchy OK, o tyle ich mocowanie to była droga przez mękę. Ustawienie wszystkiego z prawidłową geometrią było koszmarem. Ostatecznie wyszło jako tako. Przy okazji, okazało się, że dołączonych śrub mocujących jest o połowę za mało. Trzeba było zamówić inne, padło na drukowane z EMP, aczkolwiek ostatecznie łby okazały się trochę za duże. Zajączek – druk 3D z EMP Edytowane 1 Listopada 2024 przez persyMG 15 1 Cytuj
Seb Napisano 1 Listopada 2024 Napisano 1 Listopada 2024 Jesteś pewien że na zdjęciu to dwukolorowy kamuflaż? Cytuj
persyMG Napisano 1 Listopada 2024 Autor Napisano 1 Listopada 2024 (edytowane) Zdjęcie oryginalne z Budesarchiv jest czarno-białe i wygląda raczej na kamuflaż dwukolorwy. Tu zamieściłem wersję kolorową, ale to jest kolorowane sztucznie, przez kogoś, wg jego wizji. W innych źródłach, wersje kolorowe tego czołgu są zawsze 2-kolorowe. Jak było na prawdę - nie wiem. Więc albo zrobiłem w miarę wiernie, albo Sci-Fi Edytowane 1 Listopada 2024 przez persyMG 1 Cytuj
grzesioc Napisano 1 Listopada 2024 Napisano 1 Listopada 2024 Aż ciśnie się na usta „buszujący w zbożu”. Fajny pomysł i realizacja. Cytuj
Michal_1981 Napisano 1 Listopada 2024 Napisano 1 Listopada 2024 Super. Fajny koncept na podstawkę. Łany zboża niestety zasłaniają misternie wykonane/pobrudzone gąski , koła i fartuchy. Cytuj
Vsk9 Napisano 1 Listopada 2024 Napisano 1 Listopada 2024 Bardzo udany panzer i ten elegancki strach na wróble, fajna robota Cytuj
meser262 Napisano 2 Listopada 2024 Napisano 2 Listopada 2024 Model na podstawce wygląda fajnie, ale z daleka - i nie wnikając w detale. Pierwszy detal widoczny z daleka - właściwie jego brak - kabel do lampy Bosh. Model BT-005 - (produkcja wczesny/średni ausf.H) produkcja koniec czerwca - początek września 1943 roku, a pojazd ze zdjęcia ausf.J z połowy maja 1944 roku montownia Nibelungen. To są dwie różne wersje pojazdu. Więcej pisać chyba nie trzeba - . 14 godzin temu, persyMG napisał: Nie chciałem też modelu za bardzo brudzić i obijać ponieważ oryginał wyglądał na pojazd raczej nowy i kompletny - może świeżo dostarczony do jednostki?. Tak nowy. Fotka zrobiona w lipcu/sierpniu 1944 roku. Pojazd dostarczony do jednostki - czerwiec/lipiec 1944 roku. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj
Endrju Napisano 2 Listopada 2024 Napisano 2 Listopada 2024 Fajny model. Fajna scenka. Podoba się. W szczegóły nie wnikam. Nie znam się. Jak zrobiłeś to zboże? Cytuj
persyMG Napisano 6 Listopada 2024 Autor Napisano 6 Listopada 2024 (edytowane) W dniu 2.11.2024 o 12:09, meser262 napisał: Model BT-005 - (produkcja wczesny/średni ausf.H) produkcja koniec czerwca - początek września 1943 roku, a pojazd ze zdjęcia ausf.J z połowy maja 1944 roku montownia Nibelungen. To są dwie różne wersje pojazdu. Więcej pisać chyba nie trzeba - . No to kiszka Dość długo szukałem jaka to wersja i wszędzie, poza jednym przypadkiem, opisany był jako H. Z tego co patrzyłem po szczegółach, to tyż wydawało się, że to H, ale cóż... jednak wyszło SciFi - może chociaż w tej kategorii model się jakoś trochę broni... Edytowane 6 Listopada 2024 przez persyMG Cytuj
meser262 Napisano 7 Listopada 2024 Napisano 7 Listopada 2024 Dużo pracy i czasu zainwestowałeś w ten model i podstawkę - to widać i to jak najbardziej doceniam. Szukasz potwierdzeń i porównujesz pojazdy danych wersji - super. 16 godzin temu, persyMG napisał: Dość długo szukałem jaka to wersja i wszędzie, poza jednym przypadkiem, opisany był jako H. Jednak wersja H jest to dość duży zakres różnic patrząc na początkowe detale wersji , aż do końcowych elementów tej wersji. Przykłady? Proszę bardzo - filtr powietrza, wizjery boczne kierowcy i radiotelegrafisty, osłony wokół włazu kierowcy i radiotelegrafisty, korytko anteny, przedni pancerz ... itd itd. Dodatkowo trzeba też koniecznie zwracać uwagę na montownię z której "pochodzi" dany pojazd. Bo różnice te też są istotne merytorycznie. 16 godzin temu, persyMG napisał: Z tego co patrzyłem po szczegółach, to tyż wydawało się, że to H, Detale użyte w pojeździe który zbudowałeś były stosowane w pojazdach serii H - ale. Właśnie zawsze to ale. Niektóre detale które zastosowałeś w tym modelu wzajemnie się wykluczają. Przykład - osłony wokół włazów kierowcy i radiotelegrafisty (kwadratowe, kanciaste) - późny ausf.H kontra filtr powietrza nie montowany już od końca 1943 roku. To samo dotyczy korytka od anteny, bocznych wizjerów kierowcy i radiotelegrafisty nie montowane już we wczesnych wersjach H - stosowane do wyczerpania starych zapasów... itd itd. Tylna płyta (pomijam resztę) tylko dodam że montownia Nibelungen tam właśnie w tym czasie (od wprowadzenia filtra na prawym błotniku) przeniosła zapasowe gąski (3 szt.). Jeszcze taka ciekawostka - Nibelungen odwrotnie mocował łopatę - to co jest na modelu to Krupp, Vomag. W dniu 1.11.2024 o 21:04, persyMG napisał: Schurzen na wierzy - Orange Hobby G35-041-68 – wersja „uniwersalna” teoretycznie do modeli różnych producentów. Taki wariant mocowań osłon i samych mocowań stosowała montownia Nibelungen. Popatrz na trójkątne mocowania na stelażu do osłon. Dokładnie mówiąc na te przednie i tylne. Powinny być ścięte. Na osłonie wizjera kierowcy jest widoczny numer seryjny. Na tym zdjęciu (z Wikipedii) jest nieczytelny. Jednak dostępne są fotki tego pojazdu w lepszej jakości i wiadomo że to Fgst.90342 czyli ausf.J montowni Nibelungen. Dodam że w tym czasie połowa maja 1944 roku zaczęto pomijać w montażu na drzwiczkach bocznych wieży - porty wizyjne i pistoletowe. Jednak nie wszystkie pojazdy to objęło. 16 godzin temu, persyMG napisał: ... model się jakoś trochę broni... . Tak jak pisałem wcześniej idea czołgu w łanach zboża mi się podoba. Wykonanie podstawki nie było łatwe i też fajnie wygląda - realistycznie . Natomiast detale modelu w porównaniu z pojazdem ze zdjęcia już się nie bronią. Jednocześnie nawet gdyby to był inny pojazd w wersji H to również jest nierealny merytorycznie. Pozdrawiam Krzysztof PS. Na tym Forum sporo jest modelarzy i tych błędów można było uniknąć - założyć warsztat i uzbroić się w dużo cierpliwości. 1 1 Cytuj
persyMG Napisano 8 Listopada 2024 Autor Napisano 8 Listopada 2024 (edytowane) W dniu 2.11.2024 o 12:23, Endrju napisał: Jak zrobiłeś to zboże? Dłuuuga historia Zboże jest z pakuł do uszczelniania rur. Procedura: wygładzasz kawałek i odcinasz jakieś 3 cm trochę rozczapierzasz delikatnie maczasz same końcówki w wikolu lekko taplasz w drobnych trocinach uzyskanych wcześniej przez starcie płyty meblowej na średnio-grubym papierze ściernym otrzepujesz nadmiar przyklejasz pęczek zboża na podstawkę powtarzasz 1-6 jakieś 300 razy Pomysł częściowo zaczerpnięty z: https://imodeler.com/2017/06/dragon-nashorn-in-135-6386-with-diorama/ Dodatkowo - pojedyncze kłosy wstawione to tu, to tam odcinasz włosie z dużego pędzla "ławkowca" na moment dajesz każdy włos osobno nad świeczkę, żeby się zakrzywiła końcówka (na tym etapie jakieś 20% strat a to się spali, a to z mocno wygnie) maczasz końcówkę w wikolu taplasz w trocinach odkładasz do wyschnięcia To drugie, to była mój pierwotny pomysł na zrobienie całego zboża, kłos-po-kłosie, ale się nie udał. Tzn. pole bardzo rzadko "porośnięte". Wyglądało to bardzo słabo więc wszystkie tak zrobione kłosy wyrwałem i zrobiłem z pakuł. A że mi zostało pełno pojedynczych kłosów z pierwszego podejścia, to je częściowo wykorzystałem. @meser 262 Dziękuję za uwagi. Za bardzo zawierzyłem instrukcji (w której, m.in. jest właśnie pojazd 505) i swojemu nie-znawstwu szczegółów i niuansów panzerów. Edytowane 8 Listopada 2024 przez persyMG 1 2 Cytuj
Endrju Napisano 8 Listopada 2024 Napisano 8 Listopada 2024 Świetnie Ci wyszło to zboże. Jak dla mnie rewelacja. Cytuj
_OldMan_ Napisano 8 Listopada 2024 Napisano 8 Listopada 2024 Godzinę temu, Endrju napisał: Świetnie Ci wyszło to zboże. Jak dla mnie rewelacja. Zgadza się. Tylko przez niefortunnie dobraną ramkę kojarzy się jakby przedzierał się przez pędzel. Ławkowiec zresztą. 1 1 Cytuj
Endrju Napisano 8 Listopada 2024 Napisano 8 Listopada 2024 1 godzinę temu, _OldMan_ napisał: Zgadza się. Tylko przez niefortunnie dobraną ramkę kojarzy się jakby przedzierał się przez pędzel. Ławkowiec zresztą. Ty to zawsze coś wypatrzysz. Ramkę się poprawi i będzie Pan zadowolony. Ale na niektórych zdjęciach wugląda całkiem spoko. Tu wygląda jak prawdziwy. Zrób czarno białą fotkę a nie odróżnisz go od zdjęcia z epoki. 2 Cytuj
Marcin1970 Napisano 11 Listopada 2024 Napisano 11 Listopada 2024 Pomijajac merytoryke, to calosc prezentuje sie imponujaco. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi