Mechanik Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Siema. Mam pytanie ile trzeba wlać farby do aeografu maluje model ciężarówki i jak się zostanie farba to wlać ją do zbiorniczka czy co?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Zalezy jakimi farbami malujesz. Jesli np. Vallejo Air, czyli gotowymi do aerografu, to nie ma przeciwwskazan, aby pozostala farbe wlac z powrotem do buteleczki. Jesli emaliami (Revell, Humbrol), to jesli je rozcienczales, to lepiej zapomnij o oszczednosci i nie wlewaj rozcienczonej farby do puszeczki. Z akrylami nie mam wiekszego doswiadczenia, ale mysle, ze zlewanie rozcienczonej farbki z powrotem do puszeczki moze przyniesc wiecej szkody jak pozytku. Drobne straty nieuzytej farby powinienes wkalkulowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 27 Października 2008 Share Napisano 27 Października 2008 Czemu nie można rozcieńczonej farby wlać z powrotem? Jeśli rozcieńczamy farbkę ciągle tym samym to można. Wlewam tak niezużytą farbę do słoiczka od 2 lat i nic mi się nie dzieje... Przy założeniu że wlewam farbkę rozcieńczoną np WAMODEM do farbki rozcieńczonej WAMODEM. Nie można wlać innego rozcieńczalnika do farbki z jeszcze innym rozcieńczalnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 27 Października 2008 Share Napisano 27 Października 2008 Jeśli rozcieńczamy farbkę ciągle tym samym to można. Masz racje LucasHS. Nieprecyzyjnie sie wyrazilem. Mialem na mysli buteleczke, puszeczke z oryginalna farba. Z moich doswiadczen wynika , ze takie rozcienczone farbki nie wytrzymuja zbyt dlugo (przynajmnie emalie) i warto jest wykorzystac je w miare szybko. Byc moze jednak popelnialem jakis blad, lub sloiczek byl nieszczelny, ale farbki zamienialy sie po jakims czasie w bezuzyteczny kisiel albo zasychaly. Z akrylami dopiero zaczynam (Revell-Aqua) i wlasnie odstawilem taka rozcienczona farbke (przed 1 miesiacem). Zobaczymy co sie stanie. Przypuszczam tez, ze w zaleznosci od koloru, mozliwosci przechowywania beda lepsze lub gorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 27 Października 2008 Share Napisano 27 Października 2008 Ja zwykle staram się wypsikać tyle ile dałem ,ale czasami mam za dużo i wlewam z powrotem szybko wykozystuję farby i nic sie nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mechanik Napisano 27 Października 2008 Autor Share Napisano 27 Października 2008 Ok thx a mam pytanie akrylowe farby są najlepsze pod ciężarowkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 29 Października 2008 Share Napisano 29 Października 2008 Witam. Moim zdaniem farby akrylowe (zależy jakie) nie są najlepszym rozwiązaniem a zwłaszcza do kabiny. Czasem lubią odejść np. z taśmą maskującą albo inne tego typu psikusy. Do reszty elementów mogą być. Osobiście polecam kabine malować np humbrolem. Ja mieszam ją z rozpuszczalnikiem (modelarskim rzecz jasna) w stosunku 3 : 1 (3 objętości farby : 1 objętość rozpuszczalnika). Pozdrawiam i udanej pracy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mechanik Napisano 29 Października 2008 Autor Share Napisano 29 Października 2008 Ja chce malować Model Master a nad humbrolem to jakie akryl czy matowe czy metaliczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 29 Października 2008 Share Napisano 29 Października 2008 Mechanik, pisz po polsku. Po to wymyślono interpunkcję żeby dało się normalnie budować dłuższe zdania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 29 Października 2008 Share Napisano 29 Października 2008 Model master też dobre Jednak co do nich to nie jestem pewien w jakim stosunku mieszać z rozpuszczalnikiem, ponieważ ich jeszcze nie używałem ale podejrzewam że taki sam stosunek jak w przypadku humbrola. W poście wyżej chodziło mi o humbrole na bazie rozpuszczalnika - nie akryle A co do akryli to mam takie doświadczenie że odeszła mi razem z taśmą maskującą. Tak ogółem rzecz biorąc to najwaniejsze żeby kabinę malować "nie akrylem", co do reszty to musisz zobaczyć sam czym lepiej Ci się maluje A i jeszcze jedno. Pamiętaj żeby nie malować farbą krawędzi elementów, do których będą przyklejane inne elementy (klej będzie trzymał, ale bardzo słabo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mechanik Napisano 29 Października 2008 Autor Share Napisano 29 Października 2008 chodzi mi jakie gatunek czy matowe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 29 Października 2008 Share Napisano 29 Października 2008 Mechanik, jeżeli tak będziesz pisał, to obiecuję Ci, że Twoje posty będą usuwane. Jeżeli nie umiesz pisać po polsku, to pisz po niemiecku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 29 Października 2008 Share Napisano 29 Października 2008 Pamiętaj żeby nie malować farbą krawędzi elementów, do których będą przyklejane inne elementy (klej będzie trzymał, ale bardzo słabo) Smile Zawsze można zetrzeć trochę farby i po kłopocie co do rozcieńczania ja rozcieńczam 1:1 i jest idealnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 29 Października 2008 Share Napisano 29 Października 2008 Mechanik, jeżeli tak będziesz pisał, to obiecuję Ci, że Twoje posty będą usuwane. Jeżeli nie umiesz pisać po polsku, to pisz po niemiecku. Ja, ja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 29 Października 2008 Share Napisano 29 Października 2008 Jeszcze raz bo nie kumam Farbki dzielimy na: -Matowe -Satynowe -Błyszczące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 29 Października 2008 Share Napisano 29 Października 2008 mroko94 generalnie farby są matowe (flat) półmatowe (semiglos)błyszczące lub jak kto woli z połyskiem (glos) i metaliki to takie podstawowe typy natomiast satynowy znaczy taki nie do końca matowy cos jak półmat i raczej nazwa ten jest stosowana przy lakierach matowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 29 Października 2008 Share Napisano 29 Października 2008 Mi chodziło o główny podział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 29 Października 2008 Share Napisano 29 Października 2008 To, czy matowe, półmatowe czy połyskowe zależy od Ciebie Z reguły kabinę maluje się połyskiem, na to kalkomanie i potem bezbarwnym połyskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mechanik Napisano 29 Października 2008 Autor Share Napisano 29 Października 2008 (edytowane) aha dzięki wybrałem HUMBROL FARBA NR 014 FRANCH BLUE błyszczącą HUMBROL FARBA NR 060 MATT SCARLET [HU060] matowa Edytowane 29 Października 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 29 Października 2008 Share Napisano 29 Października 2008 Diesel fan a można sidolux stosować i go wypolerować jak by co mam jeszcze bezbarwny revella Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 29 Października 2008 Share Napisano 29 Października 2008 Po co polerować sido, jak on i tak błyszczy się niemożebnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 29 Października 2008 Share Napisano 29 Października 2008 Jeżeli nie umiesz pisać po polsku, to pisz po niemiecku.A kto to potem będzie tłumaczył? Chyba, że Ty, Gulus... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 29 Października 2008 Share Napisano 29 Października 2008 Jawohl, Ich bin Dolmetcher, schwach, aber .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 29 Października 2008 Share Napisano 29 Października 2008 aber...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 29 Października 2008 Share Napisano 29 Października 2008 Lepszy rydz niż nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi