Skocz do zawartości

gdański Pz.Bef.Wg III J

persyMG

Rekomendowane odpowiedzi

Początkowo myślałem o rzeźbieniu w piance/styro, ale uznałem, że to będzie masakra. Ta ściana jest idealna (ordnung cegieł muss sein :)) i ręcznie to odtworzyć było by ciężko. Tam jest bardzo regularny i przemyślany wzór ułożenia cegieł. One nie były przypadkowo układane. Jeden błąd - i musiał bym rzeźbić od nowa :)

Z pianki zrobię tylko mały bruk pod czołgiem.

Mam zamiar trochę pouszkadzać cegły. Na testowym wydruku poćwiczę co się da zrobić.

Przy czym cegły na budynku do dziś są w bardzo dobrym stanie. Budynek powstał w 1904r. więc nie był stary, a jako szkoła pewnie był zadbany. Do tego wygląda na to, że w czasie wojny budynek praktycznie nie oberwał, przynajmniej od tej strony. Do dziś  cegły są równo i gładko!  Co najwyżej mają przebarwienia, ale na zdjęciu z epoki górna część ściany jest jednolicie ciemna - więc tam wtedy nawet przebarwień było mało. Nie widać też śladów napraw. Współcześnie uszkodzonych jest tylko kilka wystających cegieł na gzymsach.

Za to  ścianki osłaniające okna, które wg mnie były tymczasowo dostawione, to widać, że były stawiane pewnie na szybko i byle jak - i tam mam zamiar trochę cegieł "popsuć", dać dużo przebarwień itp

Testowy wydruk pierwszych elementów pewnie będę niedługo miał - jestem zależny od uprzejmości kolegi z drukarką :) Muszę przetestować jak uszkadzać cegły, jak zrobić jasne fugi (ale mam pomysł) itp. Musze też zobaczyć, jak będzie wyglądać powierzchnia druku po malowaniu. Pierwszy raz w takim materiale będę robił.

Co do obrócenia scenki... hmmmm... z jednej strony racja, z drugiej - jednak sporo przerabiania.  Do tego, musiał bym obrócić w lewo, a wtedy nie będzie miejsca na hydrant, który mi się bardzo podoba jako kontrastowy, czerwony element. Pomyślę, pomyślę....