persyMG Napisano 11 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2024 Początkowo myślałem o rzeźbieniu w piance/styro, ale uznałem, że to będzie masakra. Ta ściana jest idealna (ordnung cegieł muss sein ) i ręcznie to odtworzyć było by ciężko. Tam jest bardzo regularny i przemyślany wzór ułożenia cegieł. One nie były przypadkowo układane. Jeden błąd - i musiał bym rzeźbić od nowa Z pianki zrobię tylko mały bruk pod czołgiem. Mam zamiar trochę pouszkadzać cegły. Na testowym wydruku poćwiczę co się da zrobić. Przy czym cegły na budynku do dziś są w bardzo dobrym stanie. Budynek powstał w 1904r. więc nie był stary, a jako szkoła pewnie był zadbany. Do tego wygląda na to, że w czasie wojny budynek praktycznie nie oberwał, przynajmniej od tej strony. Do dziś cegły są równo i gładko! Co najwyżej mają przebarwienia, ale na zdjęciu z epoki górna część ściany jest jednolicie ciemna - więc tam wtedy nawet przebarwień było mało. Nie widać też śladów napraw. Współcześnie uszkodzonych jest tylko kilka wystających cegieł na gzymsach. Za to ścianki osłaniające okna, które wg mnie były tymczasowo dostawione, to widać, że były stawiane pewnie na szybko i byle jak - i tam mam zamiar trochę cegieł "popsuć", dać dużo przebarwień itp Testowy wydruk pierwszych elementów pewnie będę niedługo miał - jestem zależny od uprzejmości kolegi z drukarką Muszę przetestować jak uszkadzać cegły, jak zrobić jasne fugi (ale mam pomysł) itp. Musze też zobaczyć, jak będzie wyglądać powierzchnia druku po malowaniu. Pierwszy raz w takim materiale będę robił. Co do obrócenia scenki... hmmmm... z jednej strony racja, z drugiej - jednak sporo przerabiania. Do tego, musiał bym obrócić w lewo, a wtedy nie będzie miejsca na hydrant, który mi się bardzo podoba jako kontrastowy, czerwony element. Pomyślę, pomyślę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 14 Grudnia 2024 Share Napisano 14 Grudnia 2024 Na czym będą drukowane cegły? Bo jak na żywicznej, to można je łatwo uszkadzać przed utwardzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
persyMG Napisano 20 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2024 Pierwsze próbne wydruki mam. Fragment podstawy wyszedł OK. Fragment, bo ze względu na rozmiary przestrzeni druku nie może być w całości. O ile się wyrówna (muszę rozpoznać jak to zrobić) i przy okazji nie straci zagłębień między płytami chodnika, to powinno być dobrze. Natomiast cegły - nie wyszły Na zdjęciu i tak wygląda lepiej niż w rzeczywistości. Tu muszę pomyśleć co z zrobić. Na razie pomysły są takie: - druk w innym kierunku (wcześniejsza próba, z cegłami drukowanymi w elemencie lezącym "na plecach", a nie "w pionie" jak tutaj, wyszła znacznie lepiej) , inne ułożenie warstw może poprawić wydruk - pogłębienie fug w modelu 3D - może slicer lepiej to podzieli a drukarka lepiej odwzoruje - zmiana drukarki na profesjonalną i materiału na pozwalający na druk mniejszych szczegółów - w końcu na rynku modelarskim są różne super szczegółowe cuda z druku (ale nie wiem jeszcze jakie koszty - żeby mnie nie zjadły ) Co do obracania scenki - po długim namyśle i pewnych próbach, na razie jestem na "nie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 20 Grudnia 2024 Share Napisano 20 Grudnia 2024 Opcja nr 4, wydłubać samemu że stryroduru, chyba, że robisz na czas, Nightshift fajnie i przystępnie to pokazuje krok po kroku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 20 Grudnia 2024 Share Napisano 20 Grudnia 2024 Cytat Na razie pomysły są takie: Zaprojektuj w Corelu, albo jakimś CAD-zie i przerzuć do Corela i zamów wypalanie laserem. Wyjdzie dużo taniej niż druk 3D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
persyMG Napisano 20 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2024 (edytowane) Nie pomyślałem... W jakim materiale? drewno? I czy da radę tak zrobić od razu cała bryłę czy trzeba podzielić na każdą powierzchnię osobno, trochę jak model z kartonu? Edytowane 20 Grudnia 2024 przez persyMG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 20 Grudnia 2024 Super Moderator Share Napisano 20 Grudnia 2024 Korek 1 mm można nakleić na dowolną bazę np spienione PCV i wersja po malowaniu dodaniu tynku itd i prawie gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
persyMG Napisano 20 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2024 Taki zupełnie zwykły korek? Hybryda druku 3D (bryła) pokryta grawerowanym korkiem... może to jest jakaś opcja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 20 Grudnia 2024 Share Napisano 20 Grudnia 2024 W sumie opcja Greifa też dobra. Korek, albo jakaś tekturka grubości 0,25 do 0.5 mm (to klinkier więc dość gladki jednak) i można te cegły położyć pojedynczo. Dziubanina, ale... robialne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 20 Grudnia 2024 Super Moderator Share Napisano 20 Grudnia 2024 @persyMG tak zwykly korek, arkusze dostepne na alle, jak na klinkier to może być preszpan albo karton i ręcznie kleić nie ma sensu, klinkier był kładziony w miarę równo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 21 Grudnia 2024 Share Napisano 21 Grudnia 2024 Wypalenie laserem w tekturze, moim skromnym zdaniem najlepszy z podpowiadanych opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 21 Grudnia 2024 Share Napisano 21 Grudnia 2024 Cytat I czy da radę tak zrobić od razu cała bryłę czy trzeba podzielić na każdą powierzchnię osobno, trochę jak model z kartonu? To raczej muszą być arkusze, którymi okleisz powierzchnię, więc każdy arkusz osobno. Inna sprawa to ilość okien w fasadzie i jeszcze te ukośne fragmenty ściany... No arcy-ciężko to będzie. Wiem, nie pocieszam, ale tu nie ma prostych rozwiązań. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to zaprojektować to jak arkusz z małego modelarza, gdzie po wypaleniu będziesz mógł zagiąć w miejscach gdzie są na przykład wykusze okienne. Bo jak zamówisz to w oddzielnych arkuszach, to będzie tam widać łączenia cegieł i cały efekt szlag trafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
persyMG Napisano 21 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2024 Na razie jeszcze pokombinuję z drukiem. Jak nie wyjdzie, to samą bryłę wydrukuję "gładką" (bez cegieł), tylko będę musiał pomniejszyć niektóre wymiary elementów o 1mm. A na to nakleję 1mm korek lub karton z wzorem cegieł - może grawerowanym, a może zrobionym jakoś ręcznie. Co do złożoności kształtów, to wbrew pozorom nie jest tak źle - prawie wszystko to płaskie powierzchnie. W sumie najgorsze są okolice okien, bo to małe/wąskie powierzchnie. Ale za to układ cegieł (a właściwie fug) mam dla każdej powierzchni już zrobiony na potrzeby modelu 3D, więc zrobienie wzorów do grawerunku to będzie dość szybka sprawa. Jeśli chodzi o gzyms to niby trochę trudniejszy, ale... w testowym druku akurat ten element wyszedł całkiem dobrze. O ile uda się wygładzić, to powinno być OK. Nie wiem jak wyjdą te ukosy pod oknami, ale nadzieja jest Jeszcze wracając do druku, to druk w technologii SLA pewnie by pozwolił uzyskać dobry efekt, ale z wstępnego rozeznania wyszło mi, że to by było kilkaset zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi