Skocz do zawartości

M4A3 Sherman 75mm late, M4 Sherman (Tamiya), M4A3 Sherman 105mm (Italeri/przeszczep) 1:35, warsztat zbiorczy

Lipstein

Rekomendowane odpowiedzi

• Lipstein changed the title to M4A3 Sherman 75mm late, M4 Sherman (Tamiya), M4A3 Sherman 105mm (Italeri/przeszczep) 1:35, warsztat zbiorczy

Modele robię do gabloty, na wystawy za niski poziom, to mi się nie spieszy...

Potrzebuję 2 białych kalek z numerem "15" na wysokość 15mm, na bok kadłuba; mam dwie "piątki", brak jedynek, a dłubanie tego z innych kalek średnio mi wychodzi - poratuje ktoś?

6.68.HQ15 2.jpg

Do 105-tki dokleiłem koło zapasowe i kanister, zdarłem też naklejone wcześniej gwiazdy 20 cal, zamiast nich będą trójkąty pozyskane z pozostałości kalek

IMG_8954.JPG

IMG_8955.JPG

IMG_8952.JPG

IMG_8953.JPG

Zastanawiają mnie drągi przymocowane do kadłubów tych 105-tek: wie ktoś, czemu służyły? Były mocowane po obu stronach kadłuba?

Próba dopasowania kalek na bokach kadłuba:

16853294879_d363ae587f_c.jpg

IMG_8962.JPG

IMG_8963.JPG

Edytowane przez Lipstein
  • Like 1

Cześć!

Nieźle ten Szerman idzie! Jeśli chodzi o belkę, to pewnie tylko załoga na pewno wie po co ona była (a może i nawet on i też nie). Ale warto pamiętać, że belka drewna to historycznie najstarszy element wyposażenia czołgu (był już na pierwszych tankach z I WWŚ), używany do wykopywania się z błota. Zwykle na szerokość gąsienic i mocowany w poprzek wozu, ale może chopakom się nie chciało piłować? W tej sytuacji drugiej belki z drugiej strony równie dobrze mogło nie być.

Pozdrawiam!

Paweł

6 godzin temu, pmroczko napisał:

Cześć! używany do wykopywania się z błota.

Sherman ważył +- 32 tony  więc ta ,,gałązka ,., nie wytrzymała by zbyt długo przy wyciąganiu zapalniczki z błota , T-34 miał zbliżoną wagę a belka wygląda u niego tak:

A Lone T-34 and 2 Tankers that Wouldn't Give Up | War History OnlineT-34 soviet tank 9German soldiers destroyed t 34 tank hi-res stock photography and images -  Alamy

raczej używano ich do tego celu , pojazdy z haubicą często prowadziły ostrzał ze stałych stanowisk dlatego były ukrywane siatkami 

Może być zdjęciem przedstawiającym tekstFile:Sherman tanks in fixed positions under camouflage nets, in use as  artillery in the Anzio bridgehead, Italy, 5 May 1944. NA14603.jpg -  Wikimedia Commons

Sherman tanks fire 75 mm guns at enemy positions during the Anzio  bridgehead operation by the British Army Stock Photo - Alamy

• Thanks 1

Bulik, dzięki chłopie!

Zanim żona wróci z delegacji wystrugam takie beleczki z jakichś zasuszonych patyków które mam skitrane do dioram i zamocuję do uszu do podnoszenia (choć tego dokładnie nie widać na zdjęciach)

Krój tej jedynki może Waszym zdaniem zostać?

Otwarta pozostaje też kwestia numeru rejestracyjnego tego konkretnego pojazdu; Sherman minutia głosi, że mogę sobie wybrać coś z tych numerów:M4(105) VVSS

Edytowane przez Lipstein