Lipstein Napisano 20 Kwietnia Autor Napisano 20 Kwietnia Modele robię do gabloty, na wystawy za niski poziom, to mi się nie spieszy... Potrzebuję 2 białych kalek z numerem "15" na wysokość 15mm, na bok kadłuba; mam dwie "piątki", brak jedynek, a dłubanie tego z innych kalek średnio mi wychodzi - poratuje ktoś? Cytuj
Lipstein Napisano 21 Kwietnia Autor Napisano 21 Kwietnia Do 105-tki dokleiłem koło zapasowe i kanister, zdarłem też naklejone wcześniej gwiazdy 20 cal, zamiast nich będą trójkąty pozyskane z pozostałości kalek Cytuj
Lipstein Napisano 22 Kwietnia Autor Napisano 22 Kwietnia (edytowane) Zastanawiają mnie drągi przymocowane do kadłubów tych 105-tek: wie ktoś, czemu służyły? Były mocowane po obu stronach kadłuba? Próba dopasowania kalek na bokach kadłuba: Edytowane 22 Kwietnia przez Lipstein 1 Cytuj
pmroczko Napisano 22 Kwietnia Napisano 22 Kwietnia Cześć! Nieźle ten Szerman idzie! Jeśli chodzi o belkę, to pewnie tylko załoga na pewno wie po co ona była (a może i nawet on i też nie). Ale warto pamiętać, że belka drewna to historycznie najstarszy element wyposażenia czołgu (był już na pierwszych tankach z I WWŚ), używany do wykopywania się z błota. Zwykle na szerokość gąsienic i mocowany w poprzek wozu, ale może chopakom się nie chciało piłować? W tej sytuacji drugiej belki z drugiej strony równie dobrze mogło nie być. Pozdrawiam! Paweł Cytuj
bulik58 Napisano 23 Kwietnia Napisano 23 Kwietnia 6 godzin temu, pmroczko napisał: Cześć! używany do wykopywania się z błota. Sherman ważył +- 32 tony więc ta ,,gałązka ,., nie wytrzymała by zbyt długo przy wyciąganiu zapalniczki z błota , T-34 miał zbliżoną wagę a belka wygląda u niego tak: raczej używano ich do tego celu , pojazdy z haubicą często prowadziły ostrzał ze stałych stanowisk dlatego były ukrywane siatkami 1 1 Cytuj
Lipstein Napisano 23 Kwietnia Autor Napisano 23 Kwietnia (edytowane) Bulik, dzięki chłopie! Zanim żona wróci z delegacji wystrugam takie beleczki z jakichś zasuszonych patyków które mam skitrane do dioram i zamocuję do uszu do podnoszenia (choć tego dokładnie nie widać na zdjęciach) Krój tej jedynki może Waszym zdaniem zostać? Otwarta pozostaje też kwestia numeru rejestracyjnego tego konkretnego pojazdu; Sherman minutia głosi, że mogę sobie wybrać coś z tych numerów: Edytowane 23 Kwietnia przez Lipstein Cytuj
bulik58 Napisano 23 Kwietnia Napisano 23 Kwietnia 5 godzin temu, Lipstein napisał: Bulik, dzięki chłopie! Proszę, teraz jest szał na obcinanie gałęzi , więc masz możliwość wyboru do koloru . Proste , krzywe ,najlepiej już bardzo suche z niezbyt grubą korą. Cytuj
Lipstein Napisano 23 Kwietnia Autor Napisano 23 Kwietnia (edytowane) ja mam takie cudowne pudło, gdzie zbieram takie przydaśki modelarskie, zaraz poszukam Te RN są 8 cyfrowe, a myślałem, że 7 na maksa. Pewnie w grudniu 44 trzeba było dodać już cyferkę... W kalkach do M29 mam RN na 8 cyfr, czarny i biały, a kamo z zimy - lepi to się! Patyczki do wyboru: Edytowane 26 Kwietnia przez Lipstein Cytuj
Lipstein Napisano 3 Maja Autor Napisano 3 Maja (edytowane) M4A3: nie mam żadnej koncepcji na ten model, więc po wsadzeniu na miejsce kierowcy, anteny i mapy w łapy dowódcy model trafia do gabloty. Może kiedyś bardziej go przykurzę i dodam jakieś inne ślady eksploatacji, może też więcej imitacji ziemi na to ustrojstwo z przodu M4A3 105: na razie schnie po lakierze bezbarwnym na kalkach. W modelarni w ciągu dnia już ok. 30 stopni, więc na razie maszyny stop. Edytowane 5 Maja przez Lipstein 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi