Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Chodziło to za mna już od jakiegoś czasu, no i w sumie czemu nie? Forniru do zużycia mam dużo, a jakby co zawsze można zrobić spektakularne ognisko :haha:

To nasz tu wyspiarski lokalny koloryt, Galway Hooker i NIE nie o taką hooker chodzi :haha:

Póki co dyle wydłubałem w przerwach technologicznych chińskiej podłodzi...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Także ten..

Edytowane przez Szydercza Gała
  • Like 3
Napisano

matko bosko czestochowsko bez komian dział pary maszyny etc ... ale sie podłożyłeś :))))) 

nono - jedna uwaga pokłady drewniane miały swój układ kładzenia 

3bcfbdc586ecdc72d78a8ccc.jpg

a na krawędziach była sobie taka planka obrzeznica w tej skali można sie pokusić choć .... 

images?q=tbn:ANd9GcSyC_geYvZ4QvbzqkF1wNe

• Like 1
Napisano

No widzisz a ja sobie ułożyłem tak jak układali na szFaPskich okrętach liniowych na co piątą, co i tak jest postępem w stosunku do wycinanki, w której w ogóle nie ma podziału, poza wzdłużnym :haha:

• Like 1
Napisano

18 godzin temu, Szydercza Gała napisał:

co i tak jest postępem w stosunku do wycinanki,

czyli waloryzujesz :) siem chwali, odnotują to w odpowiednich inkubałach 

• Haha 1
Napisano

:haha: Generalnie model jest na luzaku, a przez połowę czasu i tak nie wiem co robię :haha:

Z kartonem nie pracowalem od lat, z drewnem w ogole niewiele, a o RZaglóFkach nie wiem nic :szczerbol:

Może coś z tego będzie, a może nie.

• Like 1
  • 2 weeks later...
Napisano

Jakie to jest duże?

Piszesz że w wycinance nie było podziału na deski po długości, bo może nie był potrzebny jeśli pojedyncza wystarczała na cały odcinek?

Napisano

Tak zrobiłem na dziobowym pokładzie, bez podziałów, tam na pewno jedna deska starczała. Założyłem 5 m deski i takie zrobiłem na rufie. Kadłub ma 155 mm, więc w tej skali to daje nieco ponad 11 m.

Napisano (edytowane)
6 minut temu, Szydercza Gała napisał:

Założyłem 5 m

bardzo trafne załozenie, choc tak w ramach ciekawostki to szerokość i długosc deski pokladowej spadała wraz z czasem w XVII w pnlaki były szerpkie na  ponad 30 cm a w XIX to juz tylko około 20 :) trzebiło sie lasy trzebiło 

Edytowane przez laskonogi
Napisano

To bez znaczenia, przecież i tak go bede malował.  To zapewne efekt rozcinania poszycia na więcej desek niż było zaprojektowane.

Napisano
2 godziny temu, Szydercza Gała napisał:

To bez znaczenia, przecież i tak go bede malował....

aaaa takie będzie hokuspokus.....

a już myślałem że te piękne fugi zostawisz i będzie prawilnie po kartonworkowemu  :haha:

• Haha 1
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...
Napisano
3 godziny temu, Szydercza Gała napisał:

CZy szyPkie z pralki:

Qrcze - ledwo rozszyfrowałem :kopara:

Myślałem że chodzi o trzy szybkie :szampan1:

Ale wyszło, że tylko zdjęcia :mrgreen:

• Haha 1
Napisano
10 minut temu, winrich napisał:

a linia wodna nie powinna być równoległa do stępki?

nie musi ...   wszystko zależy od środka ciężkości łajby   :szczerbol: 

88.jpg.8350a301770790bbdb139bf89eeabdaa.jpg

• Thanks 1
Napisano

bardzo zacnie to wygląda, dajesz jakieś barwienie na to drewno czy tylko lakier ? 

Napisano

Pokłady są po lakierze preciagniete olejem. Maszt, bukszpryt i ławka jeszcze nie.

Znowu wracam do chałturki, wiec Hooker wraca do puszki :haha: