Skocz do zawartości

Swastyki do samolotów w skali 1:32

talmud12

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, talmud12 napisał:

Czy ma ktoś na zbyciu, pełne kalkomanie swastyk do samolotów w skali 1:32?

Techmod ma w swojej ofercie:

https://techmod.pl/32003-swastyki-niemieckie-ii-ws-p-19.html

tu kupisz:

https://www.mojehobby.pl/products/German-WWII-Swastikas-605962.html?srsltid=AfmBOopgzqJcbd5YaE7O6DvayseHu-sKSbmYHgpcU_59NnaJy2liVISC

Edytowane przez robertmodelarz

W dniu 17.12.2024 o 15:24, robertmodelarz napisał:

Ale swastyki zakryte są czarnymi ramkami na stronie www.mojehobby.pl . Co to znaczy?

9 minut temu, talmud12 napisał:

Ale swastyki zakryte są czarnymi ramkami na stronie www.mojehobby.pl . Co to znaczy?

Ustawa z dnia 1 kwietnia 2016 r. o zakazie propagowania komunizmu lub innego ustroju totalitarnego przez nazwy jednostek organizacyjnych, jednostek pomocniczych gminy, budowli, obiektów i urządzeń użyteczności publicznej oraz pomniki

https://eli.gov.pl/api/acts/DU/2018/1103/text.html

@robermodelarz, a w którym miejscu ta ustawa zabrania pokazywania kalkomani swastyk?

Raczej wynika to z faktu, że w Niemczech zabronione jest propagowanie faszyzmu i symboli z tym związanych.

A przecież Niemcy to  ogromny rynek, również na modele samolotów  ze swastykami i MH chciałoby móc tam sprzedawać.

Dlatego  zakrywa swastyki, aby nie być posadzonym o propagowanie.

Z tego samego powodu te swastyki są podzielone, dość powszechna praktyka producentów modeli i kalek.

https://www.mojehobby.pl/products/Swastikas-For-German-Fighter-Planes.html

6 minut temu, slawbo napisał:

@robermodelarz, a w którym miejscu ta ustawa zabrania pokazywania kalkomani swastyk?

Raczej wynika to z faktu, że w Niemczech zabronione jest propagowanie faszyzmu i symboli z tym związanych.

A przecież Niemcy to  ogromny rynek, również na modele samolotów  ze swastykami i MH chciałoby móc tam sprzedawać.

Dlatego  zakrywa swastyki, aby nie być posadzonym o propagowanie.

Z tego samego powodu te swastyki są podzielone, dość powszechna praktyka producentów modeli i kalek.

https://www.mojehobby.pl/products/Swastikas-For-German-Fighter-Planes.html

Nie chciałby móc, ale tam sprzedaje - MH ma wersje swojego sklepu dla całej gromady państw, a zdjęć towaru nie będzie przecież wstawiać różnych dla różnych krajów w zależności od lokalnego prawodawstwa w zakresie prezentacji swastyk - które w dodatku jeszcze musiałoby śledzić w zakresie zmian i ewentualnego upodobnienia do niemieckiego (co jak ostatnio przekazali koledzy z Eduarda, nastąpiło w Czechach - choć na Modelforum jakoś efektów tego nie widać...).

Edytowane przez caughtinthemiddle
  • Like 1
  • Thanks 1

4 minuty temu, caughtinthemiddle napisał:

Nie chciałby móc, ale tam sprzedaje -

Tak, oczywiście :) 

Chodziło mi, że ma cel sprzedaży na rynku niemieckim i robi wszystko, żeby tam sprzedawać.

Nie chodziło, ze chciałby ale sprzedaży nie ma.

18 minut temu, talmud12 napisał:

Ale to tylko modele....

Niestety, ale te „tylko” modele potrafią być powodem zablokowań kont na YT lub FB... Tam wprawdzie działają automaty, ale co to kogo obchodzi... 

Sam mam taki problem - niedawno YT zablokował mój filmik z prezentacją modelu, bo jest sfasta na ogonie samolotu. Oczywiście od razu dostałem ostrzeżenie, że ponieważ to „pierwszy raz” to konto nie zostanie jeszcze zablokowane, ale następnym razem... Filmików na YT ze swastyką na ogonie mam ok. 50-ciu tak więc to kwestia czasu kiedy powiedzą mi bye, bye... :?

Edytowane przez Thalgonis

2 godziny temu, Thalgonis napisał:

Niestety, ale te „tylko” modele potrafią być powodem zablokowań kont na YT lub FB... Tam wprawdzie działają automaty, ale co to kogo obchodzi... 

Sam mam taki problem - niedawno YT zablokował mój filmik z prezentacją modelu, bo jest sfasta na ogonie samolotu. Oczywiście od razu dostałem ostrzeżenie, że ponieważ to „pierwszy raz” to konto nie zostanie jeszcze zablokowane, ale następnym razem... Filmików na YT ze swastyką na ogonie mam ok. 50-ciu tak więc to kwestia czasu kiedy powiedzą mi bye, bye... :?

Najgorsze jest to, że całe swastyki były używane przez każdy rodzaj sił zbrojnych 3-ciej Rzeszy,  To tak, jakby polskie lotnictwo nie miało biało-czerwonych szachownic w bitwie o Anglię.

6 godzin temu, talmud12 napisał:

Najgorsze jest to, że całe swastyki były używane przez każdy rodzaj sił zbrojnych 3-ciej Rzeszy,  To tak, jakby polskie lotnictwo nie miało biało-czerwonych szachownic w bitwie o Anglię.

Troche niefortunne porownanie.Nie mylmy znakow przynaleznosci panstwowej,z oznaczeniem swastyki,lub Hackenkreuz,ktora byla symbolem NSDAP,bo Luftwaffe latala i dalej lata z czarnymi kzyzami,ale juz bez swastyki.

10 godzin temu, Snakeplisken napisał:

Troche niefortunne porownanie.Nie mylmy znakow przynaleznosci panstwowej,z oznaczeniem swastyki,lub Hackenkreuz,ktora byla symbolem NSDAP,bo Luftwaffe latala i dalej lata z czarnymi kzyzami,ale juz bez swastyki.

Ależ od 33 swastyka była częścią godła niemieckiego.

A szachownica częścią godła polskiego nie była. Mieszanie pojęć zagraża powstaniem absurdów.

W Niemcach obowiązuje przepis zabraniający publicznej prezentacji swastyki i penalizujący taką działalność. Jeszcze wiele wody upłynie w Renie zanim ktoś odważy się tam grzebać w tym przepisie. To jest prawo wynikłe z lokalnych potrzeb i okoliczności, dla których zupełnie bez znaczenia było to, jakie oznaczenia miało lotnictwo fińskie, co nazistowskie symbole oznaczały w Indiach przed wiekami i czy da się wyprowadzić jakąś analogię do PSP w Wielkiej Brytanii.

W skali światowej prawo jest unikalne. Np. w Polsce, mimo ustawy zabraniającej propagowanie systemów totalitarnych, publiczna prezentacja oznaczeń nazistowskich Niemiec, czy komunistycznej Rosji jest dozwolone. Tu istotny jest kontekst tej  prezentacji.