Skocz do zawartości

Dziwna cysterna M49 z Wietnamu

pmroczko

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem :D. Kaset VHS też było dużo (chyba jedna kaseta to był jeden odcinek)  ale wypożyczalnia koło mnie miała je wszystkie :super:. Tak myślałem ,żeby kiedyś sobie kupić  całość na płytach CD ale teraz modele takie drogie😉. Paweł przepraszam za offa. Pozdr. A.

• Like 1

• 2 weeks later...

Dzień dobry!

Następny update - działałem dalej z podwoziem, zacząłem też robić kabinę:

chassis09.jpg

chassis10.jpg

chassis11.jpg

Jak widać zderzaki z tyłu zastąpiłem zrobionymi z blachy, żeby lepiej to wyglądało.

Podobnie na skutek wypadku był problem ze skrzyniami pod kabiną, więc naprawiłem to inną blaszką:

boxes01.jpg

Zabrałem się też za zbiornik. Najpierw trzeba obciąć nieprawidłowe boki:

tank01.jpg

Potem trzeba wprowadzić trochę przeróbek:

tank02.jpg

I za chwilę będę już miał wszystko przygotowanie pod boki wydrukowane w 3D. Jeszcze trzeba popracować nad rurkami pod dnem zbiornika.

Jeszcze zaprojektowałem kalkomanie i teraz czekam aż Bogdan je wydrukuje...

To tyle na teraz, pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

• Like 2

Jest taki kolega, tu na forum mi go polecono kiedy Melius Manu przestał drukować kalkomanie 😞 Nazywa się Bogdan Żołnierowicz, bardzo polecam jego usługi.

Pozdrawiam

Paweł

• Like 1

• 4 weeks later...

Dzień dobry!

W końcu przyszły następne wydruki 3D:

tank03.jpg

I po zamontowaniu na sucho:

tank04.jpg

Jeszcze spróbuję dodać linki do otwierania zaworów, chociaż to będzie wredne, bo nie wszystko pasuje.

Pracowałem też nad wnętrzem kabiny:

cab01.jpg

Lampy na błotnikach ze starych zapasów (jeszcze Shapeways - projekt mój!):

cab02.jpg

No i zrobiłem tablicę przyrządów:

cab03.jpg

Pozdrawiam i życzę miłego dnia!

Paweł

• Like 6

Jak będziesz te lampy malował? Srebrny po całości, a potem maskowanie odbłyśników i OD na całość?

Kalki na deskę rozdzielczą są z zestawu?

Cześć!

Dzięki za komentarz! Technicznie te amerykańskie lampy nie mają odbłyśników/luster, żeby nie zdradzać swojej pozycji npl-owi kiedy są wyłączone... Co do malowania - one są takie półprzezroczyste, więc klosz, o ile się nie mylę pójdzie na przezroczysty pomarańczowy, tył obudowy np. na biało, żeby trochę "przeświecał" i całość (poza kloszem i szczeliną) na OD - jakoś tak, możliwe jeszcze modyfikacje, jeśli coś nie będzie odpowiednio wyglądało.

A deska rozdzielcza to tabliczki według mojego projektu, specjalnie na M35 bez wyciągarki, a zegary to częściowo naklejki też według mojego projektu, a częściowo z ręki namalowane.

Pozdrawiam serdecznie!

Paweł

Napisano (edytowane)

Np. RN: USA 3033178 - dwie sztuki,  oznaczenie batalionu "15" ale o wysokości 15mm - dwie sztuki, oznaczenie 6 Armii 15 Batalionu czołgów "6trójkącik15trójkącik" - 2 sztuki, 16 wóz w dyspozycji dowództwa "HQ-16" - dwie sztuki - da się?? Wszystko niestety białe...

Edytowane przez Lipstein

W dniu 16.03.2025 o 18:59, Lipstein napisał:

Np. RN: USA 3033178 - dwie sztuki,  oznaczenie batalionu "15" ale o wysokości 15mm - dwie sztuki, oznaczenie 6 Armii 15 Batalionu czołgów "6trójkącik15trójkącik" - 2 sztuki, 16 wóz w dyspozycji dowództwa "HQ-16" - dwie sztuki - da się?? Wszystko niestety białe...

Jak zwykle jestem pod wrażeniem jest moc w tej cysternie 💪, buduj dalej jesteś obserwowany :wow:.Sorki Paweł za offa . Bartek zaciekawiłeś mnie tym bumper code, co to za pojazd??? Pozdr. A.

Dziękuję za komentarz i za miłe słowa!

Znów update - chyba mam przełom, jeśli chodzi o zbiornik.

Najpierw przerobiłem przednią ścianę zbiornika:

cab03.jpg

Oto moja "wersja" jeśli chodzi o linki sterujące zaworami zbiorników:

cab03.jpg

W oryginale linki są kierowane zagiętymi rurkami przymocowanymi do poprzeczek zbiornika. Tutaj trochę miałem problem z dokumentacją i wymiarami, dlatego u mnie te prowadnice wiszą w powietrzu na linkach z drutu. Po zamontowaniu na ramie powinno to wyglądać dobrze.

Na tym zdjęciu dobrze widać części z drukarki 3D i zaślepione otwory na uchwyty na wąż w ścianie zbiornika:

cab03.jpg

Druga strona:

cab03.jpg

Połączenia części nadal wymagają trochę szpachlowania i szlifowania. Planuję też odtworzyć drobne szczegóły, jak drzwi przedziałów na węże i haczyki na brezent.

Jeszcze jedna fota "zestawieniowa":

cab03.jpg

Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia!

Paweł

• Like 4

• 4 weeks later...

Dzień dobry!

Chciałbym przedstawić dalszy ciąg prac na zbiorniku.

Zbudowałem z cienkiej blachy miedzianej haki do zawieszenia węża z paliwem:

tank09.jpg

Pozostało jeszcze sporo detali do dodania, najbardziej trikowe były haczyki do plandeki zrobione z naprawdę cienkiego drutu:

tank10.jpg

W przygotowaniu do zamontowania zbiornika na ramie dół został już docelowo zabrudzony:

tank11.jpg

Następne w kolejności będzie zamontowanie zbiornika na ramie i malowanie całości na kolor OD.

Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

• Like 4