Geronimo Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia (edytowane) Edytowane 7 Stycznia przez Geronimo 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Geronimo Napisano 6 Stycznia Autor Share Napisano 6 Stycznia Próbuje dodve więcej zdjęć ale nie wchodzę ktoś poradzi jak temu podołać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia 11 godzin temu, Geronimo napisał: Próbuje dodve więcej zdjęć ale nie wchodzę ktoś poradzi jak temu podołać? W prawym górnym rogu posta kliknij w "..." a następnie "Edytuj". Naciskając "Kliknij, aby wybrać pliki" możesz dołożyć kolejne zdjęcia. Pamiętaj tylko, że jednorazowo nie możesz przekroczyć 4,88 MB. Jeżeli twoje zdjęcia mają więcej, musisz opcji "Kliknij, aby wybrać pliki" użyć wiele razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia Kolega gustuje w prezentacjach SF, jak widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Geronimo Napisano 7 Stycznia Autor Share Napisano 7 Stycznia Czemu SF ???????????????????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia O, brzmi to jak szansa by dowiedzieć się czegoś nowego. Czyżby istniał samolot będący pierwowzorem dla tego modelu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Geronimo Napisano 7 Stycznia Autor Share Napisano 7 Stycznia Oryginalne fotki to te czarno białe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia 9 minut temu, Geronimo napisał: Oryginalne fotki to te czarno białe Tylko jedną znalazłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Geronimo Napisano 7 Stycznia Autor Share Napisano 7 Stycznia 2 minuty temu, marek d napisał: Tylko jedną znalazłeś? Jest ich parę w sieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia 2 minuty temu, Geronimo napisał: Jest ich parę w sieci Robiąc model czasem spojrzałeś na nie? No chyba że to miała być taka radosna twórczość. Jeżeli tak to ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Geronimo Napisano 7 Stycznia Autor Share Napisano 7 Stycznia 1 minutę temu, marek d napisał: Robiąc model czasem spojrzałeś na nie? No chyba że to miała być taka radosna twórczość. Jeżeli tak to ok. Chętnie wyslucham krytyki osoby doświadczonej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia Czy jestem doświadczony? nie wiem, doświadczenie zbieramy całe życie. Są rzeczy które od razu widać braki w obróbce sklejonych elementów na znanych mi fotkach nie widziałem pylonów do rakiet, raczej zawsze zbiorniki Kolorystyka wnęki uzbrojenia i podwozia zbędna linka anteny moje wątpliwości budzi układ pasów na kadłubie ale tu wszystko możliwe Znawcy tematu powiedzą więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Geronimo Napisano 7 Stycznia Autor Share Napisano 7 Stycznia 6 minut temu, marek d napisał: Czy jestem doświadczony? nie wiem, doświadczenie zbieramy całe życie. Są rzeczy które od razu widać braki w obróbce sklejonych elementów na znanych mi fotkach nie widziałem pylonów do rakiet, raczej zawsze zbiorniki Kolorystyka wnęki uzbrojenia i podwozia zbędna linka anteny moje wątpliwości budzi układ pasów na kadłubie ale tu wszystko możliwe Znawcy tematu powiedzą więcej. Oglądając Pana galerię to na razie do pięt Panu nie dorastam... może kiedyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia Nie za bardzo mój temat, ale zdjęć Big Beautiful Doll "w pasach" to raczej nie ma (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Geronimo Napisano 7 Stycznia Autor Share Napisano 7 Stycznia 3 minuty temu, Soris napisał: Nie za bardzo mój temat, ale zdjęć Big Beautiful Doll "w pasach" to raczej nie ma (?) Czytałem w sieci że BBD latała nad normandią 6 czerwca 1944 a od 7 do 30 czerwca nad francją, właśnie w pasach, jest też scena końcowa z Szeregowca Ryana z ataku mustangów gdzie widać BBD w pasach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia 20 minut temu, Geronimo napisał: Pana galerię na forum jesteśmy na TY 9 minut temu, Geronimo napisał: scena końcowa z Szeregowca Ryana z ataku mustangów gdzie widać BBD w pasach ... proszę nie, odpuść to. Ja wysiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia 15 minut temu, Geronimo napisał: Czytałem w sieci że BBD latała nad normandią 6 czerwca 1944 a od 7 do 30 czerwca nad francją To prędzej CG-O/ B6-O , a nie WZ-I 6 minut temu, marek d napisał: Ja wysiadam. Ja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Geronimo Napisano 7 Stycznia Autor Share Napisano 7 Stycznia 6 minut temu, Soris napisał: To prędzej CG-O/ B6-O , a nie WZ-I Ja też Czytałem że wz-i, dlatego taki zrobiłem, teraz to mi się żyć nie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia Gratuluję sklejonego modelu. Na pewno jest efektowny, na pewno jest też odbiegający w wielu elementach od samolotu jaki latał w rzeczywistości. Zrobiłeś go jak chciałeś, jak potrafiłeś, starałeś, czytałeś. Nie wszystko udało Ci się prawidłowo odczytać ALE zrobiłeś ten model i ciesz się nim. Dzięki, że nim się tu pochwaliłeś. Nie załamuj się. Wpadłeś tu w grono ludzi, którzy (przynajmniej część z nich) starają się aby modele, które budują były możliwie jak najbardziej zbliżone do oryginału. Czasem to bardziej to jest 20% czasem 50% a niektórzy to robią na 99%. Jeśli chcesz aby Twój kolejny model był bardziej odzwierciedleniem rzeczywistości a nie Twojej wyobraźni (to też nie jest złe) to budując kolejny model, załóż tu warsztat i zbieraj porady co i jak zrobić albo pytaj się czy to co sobie obmyśliłeś i chcesz zrobić to dobry pomysł czy nie. To jest HOBBY i ma dawać frajdę i zadowolenie. Nos do góry i radości z modelowania 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia (edytowane) 3 godziny temu, Geronimo napisał: teraz to mi się żyć nie chce Widzisz, rzecz polega na tym, że każdy z nas jest ignorantem w większości przypadków. I dlatego potrzeba dużo ostrożności, zanim przyjmie się coś za pewnik. Stąd moje pytanie o pierwowzór, mimo że byłem zupełnie przekonany, że model jest SF. Mustang to już ponad 80 lat historii i nie ma mowy bym mógł znać ją całą. Cholera wie, może gdzieś w jakichś latach sześćdziesiątych latał P-51 w ten sposób ucharakteryzowany na BBD i Ty dotarłeś do takiej informacji? Raczej nie, ale lepiej spytać, zanim człowiek rzuci się w gówno. 6.06.1944 Landers latał jeszcze Lightningiem. Grupa przezbroiła się na P51 w lipcu, czyli w czasie, gdy pasy inwazyjne przestały obowiązywać. Raczej nie malowano ich na nowych samolotach i na znanych zdjęciach BBD z 55th FG ich nie ma.. Tym bardziej, gdy latał w 357th nie było oczywiście mowy o tym, by mógł brać udział w operacjach w ramach D-Day. I ta BBD latała bez pasów. A jeszcze bardziej bardziej WZ-I, bo to już w ogóle pół roku po inwazji, a z pełną dekoracją na samolocie - jeszcze więcej. Ale BBD z pasami istniała. Właśnie do scen z Saving Privete Ryan wykorzystano latające warbirdy pomalowane w barwy 78th FG. Na szybko namalowano na nich pasy inwazyjne, nie przejmując się, że zakrywają istniejące oznaczenia. Jednym z tych samolotów był warbird nawiązujący do barw ostatniej BBD Landersa. Nawet dość starannie nawiązujący. Z tym. że ten Mustang był dwuosobową awionetką i jego malowanie tylko tu i ówdzie pokrywa się z tym co widzimy na modelu. Malowanie modelu jest zlepkiem owego warbirda i elementów wymyślonych. Czasem bez sensu, jak te pasy inwazyjne. Szczegóły techniczne i wyposażenie pomijam. Dla mnie wśród rzeczy składających się na budowę modelu znajdzie się miejsce na szacunek dla historii. Te sprzęty towarzyszyły ludziom prowadzącym heroiczne życie, narażającym się na śmierć i czasem spotykającym ją. Nielekceważenie tego jak wyglądały jest także formą szacunku dla nich. Nie narzucam takiego podejścia, ale przedstawiam je jako przykład pokazujący dlaczego na forum modelarskim możesz zetknąć się z postawami, gdzie przykłada się istotną wagę do odwzorowania rzeczywistości. To jest forum modelarskie i modelarskie sprawy urastają tu do najwyższej wagi. Natychmiast po wyjściu z forum ich znaczenie spada do rozsądnego poziomu :). Zatem przeczytaj raz jeszcze post Woita i żyj i chciej żyć. Edytowane 8 Stycznia przez greatgonzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia Zrobiłeś galerię i dostałeś wiele informacji. Co zrobisz od Ciebie zależy. Model jest duży i efektowny i nie widzę powodu by Ci się przestał podobać. Gdybyś na początku napisał co chciałeś osiągnąć uniknął byś tu paru wpisów. Jak wyżej powiedziano: buduj i ciesz się z tego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Geronimo Napisano 8 Stycznia Autor Share Napisano 8 Stycznia Dziękuję wszystkim Panom modelarzom za cenne wskazówki, informacje, porady. Widać u Panów ogromną wiedzę na temat lotnictwa. Czapki z głów i wyrazy szacunku dla Panów. Przed budową tego czegoś (BBD) czytałem w sieci na usairframe dossier, jest tam długa tabela z p38 i p 51 za okres styczeń-czerwiec 44. Od listopada 43 do maja 44 Landers latał na p38, od czerwca 44 do grudnia 44 na p51. 24 czerwca BBD zestrzeliła fw 190 w okolicach Amneville, 29 czerwca 3x bf109. Myślę, że w tym czasie (tylko czerwiec) BBD miała pasy i taką wersję zrobiłem mimo, że nie ma oryginalnych fotografii. Co do wykonania, zacząłem kleić od 2022 po 25 latach przerwy, pasja wróciła, znalazłem Modelework, i cieszę się że mogę tu znależć ludzi z tak wspaniałą pasją, że chociaż tu ktoś zainteresuje się tym co robię. Życzę wszystkim zdrowia i wszystkiego dobrego w nowym roku 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia 1 godzinę temu, Geronimo napisał: czytałem w sieci na usairframe dossier Możesz to jakoś zamieścić, albo chociaż podlinkować? Ale i tak Twoja interpretacja jest błędna. Istniały dwa różne Mustangi BBD. Landers służył w czterech grupach na ETO . Malowania jego samolotów zmieniały się, Pierwszą jego jednostką była 55th FG wyposażona w Lightningi. Grupa przezbroiła się na P-51 w drugiej połowie lipca 1944, więc w czasie D-Day nie istniało coś takiego jak Mustang BBD. Tego Mustanga zabrał ze sobą do 357th FG. Przygodę z 78th FG Landers zaczął po powrocie z krótkiego urlopu w Stanach. To już był grudzień 1944. Dopiero tutaj zaczął latać Mustangiem WZ-I. Bogate oznaczenia nanoszono stopniowo i znane są różne ich konfiguracje. Żadna z nich i żaden wizerunek znany z warbirda nie odpowiada Twojej wersji. Różnice są tak istotne, że nawet trudno zrozumieć skąd się wzięły w sytuacji, gdy widać, że zadałeś sobie trud by sięgnąć do źródeł. Ale ogólny wizerunek sugeruje, że jesteśmy głęboko w 1945 roku. Ta Doll zabrała się z Landersem do 361st FG. Modelu to wszystko nie zmieni, ale skoro już rozmawiamy o Landersie i jego Lalach... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano Środa o 20:17 Share Napisano Środa o 20:17 Może to coś rozjaśni o co chodzi, choć jak znam życie, to i te malowania pewnie mogą być błędne. Mądrzejsi zapewne lepiej to naświetlą. https://www.hyperscale.com/2017/reviews/decals/lifelike48051reviewbg_1.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi