Lipstein Napisano 13 Stycznia Share Napisano 13 Stycznia noooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 13 Stycznia Autor Share Napisano 13 Stycznia Na razie nie ma czego sie chwalić. 1.usunałem boczny właz ? otwór strzelecki 2. przesunąłem gniazdo peryskopu do tyłu 3. podwyższyłem całą wieżę o niecałe 2 mm 4. sciąłem górną przykrywę skrzyni radia za wieżą 5. zalepiłem drugi górny właz 6. dokleiłem 1,6 mm pod skrzynię radia 7. wszystko zaszpachlowane i schnie Cytat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 13 Stycznia Share Napisano 13 Stycznia (edytowane) 1 godzinę temu, chorąży napisał: Na razie nie ma czego sie chwalić. 1.usunałem boczny właz ? otwór strzelecki 2. przesunąłem gniazdo peryskopu do tyłu 3. podwyższyłem całą wieżę o niecałe 2 mm 4. sciąłem górną przykrywę skrzyni radia za wieżą 5. zalepiłem drugi górny właz 6. dokleiłem 1,6 mm pod skrzynię radia 7. wszystko zaszpachlowane i schnie A czemu tak?i poproszę więcej fotek Edytowane 13 Stycznia przez piotrkur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 14 Stycznia Autor Share Napisano 14 Stycznia Taką wieżę potrzebuję, fotki tylko do celów dyskusji: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 14 Stycznia Share Napisano 14 Stycznia Low bustle turret na modelu, a na zdjęciach high bustle... . A gniazdo anteny gdzie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 14 Stycznia Autor Share Napisano 14 Stycznia (edytowane) Jak na zdjęciu i ta "krzynka" co obok, ale dopiero po obróbce, a przed fakturą odlewu. Na razie masą 2 składnikową poprawiłem boki na wysokości od włazu do tyłu i prawy policzek. Wzoruje się na zdjęciach i na wieży Tamiya 35250 1:35 Us Medium Tank M4A3 Sherman 75mm Gun Late Production. Szpachla Tamia już zakupiona (popzrednia wyschła) z rozpuszczalnikiem i starym twardym pędzelkiem zrobimy fakture. Kwestia dyskusyjna preyskop pzred włazem, Zvezda ma inny typ niż na zdjeciach, chociaż znalazłem też z takim, tam była straszna rotacja, a wież conajmniej 5 różnych typów nie licząc angielskiej i izraelskiej przeróbki, chociaż Chińczycy też tam coś poprawiali. Edytowane 14 Stycznia przez chorąży . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 14 Stycznia Autor Share Napisano 14 Stycznia 35 minut temu, Lipstein napisał: Low bustle turret na modelu, a na zdjęciach high bustle... . A gniazdo anteny gdzie będzie? THX !!! bardzo mi pomogłeś tą podpowiedzią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 14 Stycznia Share Napisano 14 Stycznia 18 godzin temu, chorąży napisał: Na razie nie ma czego sie chwalić. 1.usunałem boczny właz ? otwór strzelecki 2. przesunąłem gniazdo peryskopu do tyłu 3. podwyższyłem całą wieżę o niecałe 2 mm 4. sciąłem górną przykrywę skrzyni radia za wieżą 5. zalepiłem drugi górny właz 6. dokleiłem 1,6 mm pod skrzynię radia 7. wszystko zaszpachlowane i schnie Troszkę nie rozumiem... Przerabiasz, wieże high bustle na low bustle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 14 Stycznia Autor Share Napisano 14 Stycznia Tak, przerabiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 14 Stycznia Share Napisano 14 Stycznia A masz zdjęcie oryginału który chcesz wykonać? Bo brak pistol-portu x boku wieży to stosunkowo nievzesty element więź low bustle ostatnich serii. Dlaczego przesuwałes gniazdo celownika i podwyższałes wieże o 2 mm ? O ile wiem wieże oby typów powstawały z takich samych form. Jedyna poważną roznica był tylny zasobnik na Radio. W wieżach high bustle był on podniesiony aby umożliwić otwieranie nowych włazów na kadlubach nowego typu. Na zdjęciu które zamieściłeś "skos" stropu nad radiem jest zbyt duży. Chyba że tak działa perspektywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 14 Stycznia Share Napisano 14 Stycznia 3 godziny temu, martinello napisał: Chyba że tak działa perspektywa. Raczej tak, też mnie to zastanowiło. Wstaw zdjęcie pojazdu który robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 14 Stycznia Autor Share Napisano 14 Stycznia i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 14 Stycznia Autor Share Napisano 14 Stycznia http://the.shadock.free.fr/sherman_minutia/turret_types/turret_types.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asam Napisano 14 Stycznia Share Napisano 14 Stycznia W dniu 7.01.2025 o 08:23, chorąży napisał: Wekkendowy a w zasadzie "świateczny" warsztat Shermana. Jest to trzeci pojazd tego typu jaki w życiu kleiłem, wcześniej Italeri, chyba m4a3 i supersherman Izraela. Ten obecny to jednak skok technologiczny i jakościowy, składa sie jak lego. Założenia, żadnych dodatków, no może linka holownicza. Malowanie, pudełkowe. Pojazd o nr. taktycznym 203 z wyzwolenia Jałty (bez podtekstów). No i zaczęły "się schody" po obejrzeniu kilku filmików na you "Siberian Scane" okazało się, że z pudełka nie da sie wykonać tej wersji, Pozostałe filmiki na temat: kół, rodzajów wieży i wózków tego pojazdu spowodowały całkowity pat. Składanie, jak pisałem "klocki lego", gąsienice, koła napędowe mają ustalone kołkami położenie, a moim zdaniem jest błędne, więc w nastepnym zamienię na oś, celem regulacji. Plastik, tradycyjnie żre sie z farbami tamiya wiec najpierw trzeba skleić, a później malować. Polecam ten model z czystym sumieniem. Fajnie, że wróciłeś do Shermana, a składanie jak LEGO to zawsze plus! Widać, że model daje frajdę, ale te detale z wersją i kołkami mogą człowieka wyprowadzić z równowagi. Dzięki za opinię – może kiedyś spróbuję! Powodzenia z "203" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 15 Stycznia Share Napisano 15 Stycznia Szkoda że ja ni panimaju, co ten ruski modelarz mówi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 15 Stycznia Autor Share Napisano 15 Stycznia Kostek ? Cieszy się, ze wróciłem do shermana 203 , że to Zwiezda i świadom jest tego, ze zawiłe są kwestei zwiazane z kołami, kołami podtrzymujacymi i rodzajem wieży. W końcu namęczył sie, zeby przygotować ciekawe filmiki na youtubie, a także konwersje do 4 wersji shermana. Prototypu, tego z Jałty, Lublina i chyba Brna, wskazywał też chyba ICM jako "dawcę" kół żeberkowanych do którejs z wersji... Wykorzystywałem Jego pomysły i sugestie. I tyle w temacie pozamodelarskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 15 Stycznia Share Napisano 15 Stycznia A co z kołami podtrzymującymi w tej wersji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 15 Stycznia Autor Share Napisano 15 Stycznia (edytowane) 23 minuty temu, Lipstein napisał: A co z kołami podtrzymującymi w tej wersji? Dla wersji używanej przez Armię Czerwona zmieniali wóżki a w zasadzie uchwyty kół podtrzymujących . Z obliczeńwyszło wyszło mi, że trzeba by było obniżyć je o niecały 1 mm. więc dałem sobie z tym spokój, W Rosji można dokupić konwersję w kształcie (patrząc od bóry) U, odcina sie i wymienia na inny kąt te trójkątne elementy (z góry kształt U) . Dla Marines, Francuzów, Anglików, Chińczyków tego nie trzeba robić, tam tylko inny właz wieży, którego nata bene fragmenty są w zestawie.. Acha w Latrum jest ten egzemplarz wystawiony, więc na Bliskim Wschodzie też były uzywane.. ps. Czy ktoś ze specjalizujacych się w Shermanach mógłby skomentowac ? Edytowane 15 Stycznia przez chorąży . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 15 Stycznia Autor Share Napisano 15 Stycznia zdjęcie wystawiłem tylko do celów dyskusji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 15 Stycznia Share Napisano 15 Stycznia (edytowane) Żeby zrozumieć- chcesz zmienić późne (podniesione) ramiona rolki na wczesne (poziome) Jeśli tak, mogę Ci w cenie przesyłki inpostu wysłać żywiczne odlewy ramion wczesnych. Pasują do modelu tamiya, ale pewnie da się dokleić (po ingerencji) do każdego wózka VVSS. A typ tych wózków nie zależy od użytkownika, ale od daty produkcji. Podniesione były po prostu usprawnieniem fabrycznym. Edytowane 15 Stycznia przez martinello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 15 Stycznia Autor Share Napisano 15 Stycznia 15 minut temu, martinello napisał: Żeby zrozumieć- chcesz zmienić późne (podniesione) ramiona rolki na wczesne (poziome) Jeśli tak, mogę Ci w cenie przesyłki inpostu wysłać żywiczne odlewy ramion wczesnych. Pasują do modelu tamiya, ale pewnie da się dokleić (po ingerencji) do każdego wózka VVSS. A typ tych wózków nie zależy od użytkownika, ale od daty produkcji. Podniesione były po prostu usprawnieniem fabrycznym. Dziękuję za informacje, byłbym też zainteresowany ramionam, jak wróce do cywilizacji to napiszę na privat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 15 Stycznia Share Napisano 15 Stycznia Ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 15 Stycznia Share Napisano 15 Stycznia na wszystkich powyższych zdjęciach na których są widoczne, rolki są w kolorze kamuflażu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 15 Stycznia Share Napisano 15 Stycznia W wątku m Achillesie w 1/16 sprawa się rozstrzygnęła. Rolki da stalowe, malowane. Bez gumy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 16 Stycznia Autor Share Napisano 16 Stycznia Stan na teraz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi