Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wekkendowy a w zasadzie "świateczny" warsztat Shermana. Jest to trzeci pojazd tego typu jaki w życiu kleiłem, wcześniej Italeri, chyba m4a3 i supersherman Izraela.

Ten obecny to jednak skok technologiczny i jakościowy, składa sie jak lego.

Założenia, żadnych dodatków, no może linka holownicza. Malowanie, pudełkowe.

Pojazd o nr. taktycznym 203 z wyzwolenia Jałty (bez podtekstów).

No i zaczęły "się schody" po obejrzeniu kilku filmików na you  "Siberian Scane" okazało się, że z pudełka nie da sie wykonać tej wersji, Pozostałe filmiki na temat: kół, rodzajów wieży i wózków tego pojazdu spowodowały całkowity pat.

Składanie, jak pisałem "klocki lego", gąsienice, koła napędowe mają ustalone kołkami położenie, a moim zdaniem jest błędne, więc w nastepnym zamienię na oś, celem regulacji.  Plastik, tradycyjnie żre sie z farbami tamiya wiec najpierw trzeba skleić, a później malować.

Polecam ten model z czystym sumieniem.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

• Like 3
Napisano

Jako na razie nie wiem :)  na pewno ten pudełkowy "152" i nikt się nie doczepi bo chyba nie ma zdjęć :) ,  pojazdy marines, Nowej Zelandii z pod Monte Cassino chyba też, to był typowy model.

Przy okazji chyba w tej wersji na początku pakowani inny wariant ramek, a później inny, różniący się jakąś drobnostką, przynajmniej tak na Siberian Scale twierdzą....  Mam teraz czas to postudiuję "szermanologię"...

• Like 1
Napisano
2 godziny temu, mandrivecs napisał:

To jaki wariant poprawny merytorycznie można z niego zrobić?

ten wariant M4A2 to jedynie Armia Czerwona i US Marines - pod Monte Cassino były M4A2 z małymi włazami (zarówno nowozelandzkie jak i polskie)

• Like 1
Napisano
26 minut temu, Pan_Cerny napisał:

Czy te podwozie w modelu jest srebrne?!? Czy to plastik jest tak błyszczący?

Plastik jest jasno szary/patrz-góra kadłuba i wieża/

Napisano

Fakturę odlewu ?  Raczej tak, chociaż po lekturze zdjęć, to to jest bardzo delikatna i może tylko klej i twardy pędzel, to samo osłona przekładni, reszta tylko porysowana papierem ściernym .

• Thanks 1
Napisano
3 godziny temu, chorąży napisał:

Apropos owej Zelandii, o tym myślałem:

Zobacz, że to jest inny kadłub - inna płyta czołowa, inny kat pochylenia przedniej płyty - to właśnie M4A2 z małymi włazami, w odróżnieniu od tego ze Zvezdy

Napisano (edytowane)

Czy z tej wersji można zrobić "Shermana z Lublina" ?? ( korekta tyłu wieży ?! )

Шерман из Люблина

Edytowane przez chorąży
.
Napisano (edytowane)

Kontynujemy zabawę.

Wymyśliłem sobie modulacje której nie umiem, wyszło jak wyszło. Morał z tego taki, ze muszę sobie kupić drugi aerograf z cięką dyszą :)

Kolor - patrząc na kolorowane zdjęcia wojenne,  a także czerpiąc doświadczenie z "wykopek" namieszałem sobie kolor zbliżony do tego z wydruku proponowanego przez zvezdę ( wiem to nie wzornik a wydrku). " Biedronka" i tak go przytłumi a filtry jeszcze bardziej. No i nadal otwarta pozostaje kwestia oznaczeń..

ps. fatalnie wyszedł ten spaw z tyłu wieży..

Fajna zabawa, doskonały do tego model  :)

.

7_1.jpg

7_2.jpg

7_3.jpg

7_4.jpg

Edytowane przez chorąży
.
Napisano (edytowane)

Spaw z tyłu wieży za grubaśny,  gruba antena - popraw, wymień. Wywierć też dziurki w osłonach wlewów paliwa i kołnierzu wieży, coby woda mogła odpływać...

Edytowane przez Lipstein
Napisano
44 minuty temu, Lipstein napisał:

Spaw z tyłu wieży za grubaśny,  gruba antena - popraw, wymień. Wywierć też dziurki w osłonach wlewów paliwa i kołnierzu wieży, coby woda mogła odpływać...

O "tych" dziurkach czytałem, ustalam gdzie mają być, spaw do zeszlifowania bo w zasadzie był prawie niewidoczny, a robiłem go z pręcika 0,1 mm, "włos" a tak się rozdeptał, antena bedzie wymieniana, dziś idę sobie kupić przewód 1,5 mm kwadrat na linkę holowniczą...

Napisano

Spróbuj sobie modulacji tym co masz, aerografem z dala od modelu. Trzymając pistolet na wprost modelu trochę z góry. Tak jakbyś zamiast aerografu latarkę miał. Jasnym kolorem możesz spróbować. 

Napisano
19 minut temu, Konrad-Ciba napisał:

Spróbuj sobie modulacji tym co masz, aerografem z dala od modelu. Trzymając pistolet na wprost modelu trochę z góry. Tak jakbyś zamiast aerografu latarkę miał. Jasnym kolorem możesz spróbować. 

Poprzez modulację miałem na myśli to, że całość modelu białym podkładem a "zacienione" miejsca czarnym, całość rozrzedzoną farbę podstawową, a dodatkowo miejsca "jaśniejsze" czyli np: środek włazu, płyty bocznej, wystajace elementy podstawowym rozjaśnionym o jeden ton. Wszystko było fajnie, tylko czarny z powodu rozmiaru dyszy wyszedł na zbyt rozległum obszarze.

Coś tam z tego mi wyszło, ale nie widac tego na zdjeciach  :)   Spróbuję Twoim sposobem tego poprawic, albo kolejnego (shermana) do którego sie szykuję, ta sama wersja, producent, wieża do przeróbki . A i tak zamówię nowy aerograf, bo ten stary dogorywa 😞

ps. porównywałem Tamyia i Zvezda szermany, jednak jest przeogromny skok jakościowy, nie ma sie zresztą co dziwić, dzieli je dobre 20 lat rozwoju technologii

Napisano

Poprawki, czyli usuniecie spawu z wieży wykonane, farba bazowa wyschła, a całość "odpoczywa" po sido.

Weryfikacja biblioteki zaowocowała i materiałami i kalkami (kalki to już raczej na kolejny model).

Dziś pewnie któreś kalki zestawowe, antena i linka holownicza ..

8_1.jpg

8_2.jpg

8_3.jpg

• Like 1
Napisano
W dniu 10.01.2025 o 07:54, chorąży napisał:

Poprawki, czyli usuniecie spawu z wieży wykonane, farba bazowa wyschła, a całość "odpoczywa" po sido.

Weryfikacja biblioteki zaowocowała i materiałami i kalkami (kalki to już raczej na kolejny model).

Dziś pewnie któreś kalki zestawowe, antena i linka holownicza ..

8_1.jpg

8_2.jpg

8_3.jpg

Co oznaczają te numery na Czołgu 2056 i dalej albo w koło wiezy numery jakies. Bo u mnie w Airfixie nie było tego.

Napisano
7 minut temu, DamianosPL napisał:

Co oznaczają te numery na Czołgu 2056 i dalej albo w koło wiezy numery jakies. Bo u mnie w Airfixie nie było tego.

Numery odlewów i części, znaczy to , że model jest wykonany z dużą dbałością o szczegóły czego w tym Airxiksie nie ma:mrgreen:.

• Like 1
  • Haha 2
Napisano
17 godzin temu, Adams M1A1 napisał:

Numery odlewów i części, znaczy to , że model jest wykonany z dużą dbałością o szczegóły czego w tym Airxiksie nie ma:mrgreen:.

Numery odlewów :)  i tu mamy dylemat, bo albo pozostaja numery albo kładziemy imitację odlewu :)  połaczenie jednego z drugim rzadko sie udaje

pozostaje jeszcze klej Tamiya i szczoteczka do zębów ale to daje bardzo delikatny efekt poza tym ruski plastik i klej tamiya nie do końca się lubią i po potraktowaniu większą iloscią kleju bardzo długo zachowuje plastyczność, co stanowi prostą droge zeby poodbijać odciski palllllluchów na modelu ..

Napisano

Zrób fakturę przy użyciu kleju i na kaloryfer...

Napisano
33 minuty temu, Lipstein napisał:

Zrób fakturę przy użyciu kleju i na kaloryfer...

Konstantin Ponomariow z Siberian Scale zainspirował mnie do kolejnego shermana, jestem w trakcie przeróbki wieży, spróbuje fakture i na gzrejnik..